Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και για το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει ο… απολογισμός. Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός των δικαιούχων αυξημένου επιδόματος τέκνων, ο αριθμός των νέων δικαιούχων επιδόματος στέγασης αλλά και αυτοί που θα εξασφαλίσουν για πρώτη φορά το επίδομα θέρμανσης

ή την έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων, αποτυπώνουν αυτό που αναμενόταν. Η πανδημία έχει μειώσει τα δηλωθέντα εισοδήματα πολλών χιλιάδων φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμφανίζουν πλέον εισόδημα χαμηλότερο από το όριο πολλών επιδομάτων. Η πρώτη αποτύπωση των συνεπειών της πανδημίας, θα είναι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου και τότε θα φανεί οριστικά ποιοι καθίστανται για πρώτη φορά δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% που προβλέπει ο νόμος για όσους πιάνουν το εισοδηματικό όριο.

Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις και στο επίδομα τέκνων. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 13 Σεπτεμβρίου προσωρινά προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση των αιτήσεων καταβολής του επιδόματος τέκνου με βάση πλέον την εκκαθαριστική δήλωση του φόρου εισοδήματος.

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 είναι μικρότερο από εκείνο του 2019, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα. Οικογένεια με δύο παιδιά, είχε το 2019 οικογενειακό εισόδημα 26250 ευρώ. Δικαιούται ετήσιο επίδομα 672 ευρώ.

Στη φετινή φορολογική δήλωση εμφανίζει οικογενειακό εισόδημα 18000 ευρώ. Το επίδομα αυξάνεται στα 1008 ευρώ τον χρόνο. Εννοείται ότι για όσους έχουν ήδη λάβει μικρότερα ποσά θα γίνει “διόρθωση” και θα καταβληθούν οι διαφορές αρχής γενομένης από το τέλος αυτού του μήνα.

Το ίδιο θα συμβεί και με το επίδομα στέγασης. Με ετήσιο εισόδημα 18000 ευρώ, τετραμελής οικογένεια δεν έπαιρνε καθόλου “βοήθημα” από την πολιτεία για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας. Με ετήσιο εισόδημα 17000 ευρώ όμως, θα λάβει επίδομα 2220 ευρώ.

Δύο ακόμη λίστες αναμένεται να έχουν σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και η δεύτερη τους δικαιούχους του επιδόματος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα, θα πρέπει να διερευνήσουν αν καθίστανται για πρώτη φορά δικαιούχοι είτε του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, είτε του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα