Επίθεση με βιτριόλι: “Η δράστιδα προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για την πράξη της στο θύμα”, λέει ψυχολόγος

“Στεκόμαστε στη ψυχική δύναμη της Ιωάννας. Η Ιωάννα όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να κρατήσει τις σκέψεις της ως σύμμαχο, ενώ η κατηγορουμένη κατάφερε να τις κρατήσει μόνο ως αντίπαλο. Bλέπουμε ότι η μία γυναίκα φτάνει στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά και η άλλη με το κεφάλι κάτω. Ακόμη και τώρα, με όσα έχουν συμβεί, η δράστιδα προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την πράξη της στο θύμα”, περιέγραψε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου την εικόνα των δύο πρωταγωνιστριών στη δίκη με το βιτριόλι, του θύματος της επίθεσης, Ιωάννας Παλιοσπύρου και της καθ’ ομολογία δράστιδος, Εφης Κακαράντζουλα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σε αντίθεση με την Ιωάννα, η οποία με τη στάση της προσφέρει “ένα παράδειγμα με χρησιμότητα και έμπνευση πως η ζωή συνεχίζεται, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, η κατηγορούμενη δεν δείχνει να έχει μετανιώσει”, ανέλυσε στην εκπομπή “Από τις Έξι” η ψυχολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, η 37χρονη κατηγορούμενη “όλο το διάστημα που σχεδίαζε το έγκλημα, δεν πέρασε καν από το μυαλό της να μην το διαπράξει. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό. Όταν προκύπτουν οποιουδήποτε είδους προβλήματα, η λύση δεν είναι η βία. Η λύση είναι η συζήτηση και η επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή, αντί να βρίσκει παράδειγμα η μίμηση της πράξης, να βρίσκει παράδειγμα η μίμηση για ζωή, το θάρρος της Ιωάννας”.

Αναφορικά με τη δήλωση της Ιωάννας ότι φοβάται ότι όταν η δράστιδα εκτίσει την όποια ποινή της επιβληθεί, η κατηγορούμενη θα προσπαθήσει να την σκοτώσει, η κ. Αργυρίου είπε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών. “Μέσα από αυτή τη δήλωση αντιλαμβανόμαστε το άγχος της, αντιλαμβανόμαστε το πόσο ακόμα χρειάζεται δουλειά η ψυχή της και πραγματικά μας δίνει ένα συγκλονιστικό παράδειγμα για το πώς η ζωή πρέπει να συνεχίζεται μετά από τέτοιες καταστροφές”.

Όπως είπε, “η Ιωάννα έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή, σωματική και ψυχική”.

Μιλώντας για τη διάγνωση ότι το θύμα της επίθεσης έχει διαγνωστεί με 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική, η κ. Αργυρίου εξήγησε ότι “η Ιωάννα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα πάρα πολλούς δικούς της δαίμονες: Γιατί έφτασε ένας άνθρωπος σε αυτό το σημείο; Πώς η ζωή της θα συνεχιστεί με αυτή την αναπηρία; Έχει να αντιμετωπίσει το φόβο όταν η κατηγορούμενη ξαναβγεί ελεύθερη στην κοινωνία. Το μετατραυματικό τραύμα που έχει να αντιμετωπίσει η Ιωάννα βρίσκεται ακόμα μπροστά της”.Η Ιωάννα δείχνει αλύγιστο πάθος για τη ζωή

“Η Ιωάννα δούλεψε με τον εαυτό της όλο αυτό το διάστημα. Αρχίζει και αποδέχεται την κατάσταση της. Όλο αυτό είναι ένα σημάδι ψυχικής ωριμότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης που δύσκολα φτάνει κάποιος άνθρωπος. Πρέπει να έχει πραγματική θέληση για τη ζωή. Στο πρόσωπο της Ιωάννας πρέπει να δούμε μια κοπέλα με αλύγιστο πάθος για τη ζωή, ενώ στο πρόσωπο της δράστιδος συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια, ίχνος συναίσθησης του τι έχει κάνει και δεν βλέπουμε να θέλει να μπει στη διαδικασία της αυτοκριτικής. Αυτό για εμένα είναι το πιο επικίνδυνο σημείο και αυτός είναι ο λόγος που ποινές για τέτοια αδικήματα πρέπει να αυστηροποιηθούν”.

Σχολιάζοντας την προσεκτικά επιτηδευμένη εμφάνιση της κατηγορούμενης, η ψυχολόγος είπε ότι εξαρχής έδειχνε έναν άνθρωπο που βασίζεται στην εξωτερική της εμφάνιση, γι’ αυτό και θέλησε να καταστρέψει την όψη της Ιωάννας.

Oλοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Αργυρίου στην εκπομπή δήλωσε: “Χθες είδαμε δύο γυναίκες και η λάμψη και η ομορφιά της Ιωάννας δεν καταστράφηκε από κανένα οξύ. Η Ιωάννα υπερέχει από την εσωτερική της ομορφιά”.

Πηγή: The Toc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα