Διπλή “επίθεση” γρίπης και κορονοϊού: Σαρώνουν οι ιώσεις, φοβίζει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος από τις ΗΠΑ

Σαρώνει η εποχική γρίπη με έξαρση των κρουσμάτων, όχι μόνο στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια ώρα, επιστρέφει ο “εφιάλτης” του κορονοϊού, με αύξηση νοσηλειών και θανάτων, ενώ πολύ μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της ομάδας Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία στις ΗΠΑ και όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα- αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη.

Σύμφωνα

με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση, ενώ καταγράφηκε ακόμη ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι το διάστημα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις έχει ήδη τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας). Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, οι κορύφωση της εποχικής γρίπης δεν έχει έρθει ακόμη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο δίμηνο.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519
(+22% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 217. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας είναι 119. Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Μεγάλη η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης

Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5 εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη. Τα στοιχεία δείχνουν πως είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, όμως ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα συνδεδεμένα με την παραλλαγή XBB.1.5. Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το αν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, απάντησε πως, “μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε”.

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Εκτός από το “μέτωπο” της νέας υποπαραλλαγής που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, υπάρχει και η τεράστια διασπορά στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής zero Covid. Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να απαιτούνται από τους ταξιδιώτες από την Κίνα αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν από την αναχώρηση από την Κίνα καθώς και η χρήση μάσκας.

Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 48ωρο τεστ θα απαιτείται για όλους όσους έρχονται από την Κίνα, είτε με απευθείας είτε με transit πτήσεις.

Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων

Αντιβιωτικά, εισπνεόμενα φάρμακα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και παιδικά σιρόπια βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλη έλλειψη εξαιτίας της ζήτησης που έφερε η έκρηξη των ιώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί το επόμενο δεκαήμερο, ενώ όταν λείπει κάποιο πρωτότυπο φάρμακο θα γίνεται υποκατάσταση από το αντίστοιχο γενόσημο, με την ίδια δραστική ουσία.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι η συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε σε επώνυμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, οι πολίτες να ενημερώνονται ποια άλλα φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας και
θεραπευτικής αξίας θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Ακόμη και όταν εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων πάντως, το κοκτέιλ της εποχικής γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, των αναπνευστικών ιών γενικότερα, αλλά και του κορονοϊού θα διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα