“Δεν είναι κακοποίηση αλλά η καθημερινότητα της Ύδρας”: Τι απαντά ο δήμαρχος για τις εικόνες ντροπής με τα φορτωμένα γαϊδουράκια

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει από χθες οι εικόνες από την Ύδρα με τα υπερφορτωμένα γαϊδουράκια, τα οποία εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, κουβαλούν μέχρι και ψυγεία.

Η ανάρτηση στα social media έγινε από την Εριέττα Κούρκουλου, δημιουργό του Save a Greek Stray και του A promise to animals,

με πολλούς χρήστες να εκφράζουν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κακοποίηση.

“Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Όταν κάποιος ασχολείται με την φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις. Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο δεν ζυγίζει πάνω από 60 -70 κιλά. Έτσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου”, δήλωσε ο δήμαρχος στο Mega.

“Ακόμα και από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο τρόπος που φορτώνεται το ζώο γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταπονείται. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ύδρα είναι ένα νησί που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων και μοτοποδηλάτων. Είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες. Έτσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, εγώ δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι είναι η καθημερινότητα του νησιού εδώ και 200 χρόνια “ πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι οι Υδραίοι είναι φιλόζωοι, καθώς και ότι ο Δήμος κάθε χρόνο φέρνει τουλάχιστον δύο φορές την Animal Action για την ιατρική φροντίδα όλων των ιπποειδών του νησιού.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα μετά το 11’48″”

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα