Μπρεστ: Ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι

Το πήγαινε-έλα μεταξύ Ligue 1 και Ligue 2 είχε γίνει ο κανόνας. Από τη σεζόν 2019-20 βρίσκεται ανελλιπώς στη Ligue 1, έχοντας τερματίσει κατά σειρά 14η, 17η, 11η και 14η. Αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό που έχει συμβεί μέσα στη σεζόν στο πρωτάθλημα…
Η ομάδα του Ερί Ρουά μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο ωραίο παραμύθι στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μοιάζει με ψέμα, αλλά πλησιάζει στην έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ακόμη και στη συμμετοχή

της στο Champions League. Η δραματική νίκη της ομάδα της Βρετάνης με 4-3 επί της Μετς την Κυριακή, την εδραιώνει τη δεύτερη θέση, με μόλις έξι παιχνίδια να απομένουν.

Η Μπρεστ βρίσκεται 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τέσσερις βαθμούς μακριά από τη Λιλ, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τις αυτόματες θέσεις για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στην τέταρτη θέση. Οι οπαδοί της Μπρεστ τραγουδούσαν «Stade Brestois, Coupe d’Europe» υπό τους ήχους του «Pump it Up», εξτασιασμένοι από την πορεία της ομάδας τους, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι οπαδοί έχουν δίκιο να παρασύρονται, αλλά οι παίκτες του Ερίκ Ρουά έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν στο γήπεδο για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Champions League.

«Κρατάμε τα πόδια μας στο έδαφος», λέει ο αθλητικός διευθυντής της Μπρεστ, Γκρεγκορί Λορενζί, ο οποίος αρνείται να παρασυρθεί από την αίσθηση ευφορίας που έχει κα Αυτή τη σεζόν, η Μπρεστ έχει χάσει μόλις πέντε παιχνίδια στη Ligue 1. Μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν έχει χάσει λιγότερα. Όπως λέει και ο Ερίκ Ρουά: «δεν έχουμε κλέψει κανέναν», αστειευόμενος για έναν σύλλογο με το παρατσούκλι «Les Pirates».

Με ορθολογική πολιτική στις μεταγραφές, με την κατασκευή του νέου γηπέδου του συλλόγου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, η Μπρεστ μπαίνει σε έναν νέο, ελκυστικό δρόμο. To παράδειγμα της Λέστερ με την κατάκτηση της Premier League, πριν από μερικά χρόνια, η μικρή Τζιρόνα στην Ισπανία, που επίσης μεγάλωσε και διεκδικεί την έξοδο της στο Champions League, αυτά είναι τα φωτεινά παραδείγματα για την ομάδα του Ρουά.

O «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ» ΕΡΙΚ ΡΟΥΑ
Ο Ριυά ανέλαβε τα ηνία της Μπρεστ στις 3 Ιανουαρίου 2023, με τον σύλλογο να οδεύει προς τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία. Πριν από τον διορισμό του, η ομάδα είχε κερδίσει τρία παιχνίδια και είχε χάσει το 59% των αγώνων της μέσα στη σεζόν, συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς από τους 51 δυνατούς.
Ενεργοποίησε αμέσως την ομάδα, εδραιώνοντας μια αυστηρή φήμη μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη, και μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην ήττα από την Παρί τον Μάρτιο, η ομάδα του θα παρέμενε αήττητη στο 82% των αγώνων της μέχρι το τέλος της σεζόν, κερδίζοντας το 55% των αγώνων που έδωσε. Η εκπληκτική μεταστροφή της φόρμας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην 14η θέση, εννέα βαθμούς και τρεις θέσεις πάνω από τη ζώνη πτώσης.

Η Μπρεστ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του κόσμου, με τον προπονητή της και τους παίκτες να διανύουν τη σεζόν της ζωής τους. Ας ελπίσουμε ότι το παραμύθι θα έχει αίσιο τέλος, γιατί το ποδόσφαιρο χρειάζεται όμορφες ιστορίες, όπως αυτή της Μπρεστ…

Keywords
Τυχαία Θέματα