Άγιαξ: Ποιος θα είναι στον πάγκο με την ΑΕΚ;

Ο «Αίαντας», γνώρισε ταπεινωτική ήττα στην έδρα του από την παραδοσιακή αντίπαλο Φέγενορντ με 4-0, σε ένα ματς που ολοκληρώθηκε σε…δύο δόσεις, με το δεύτερο μέρος την Τετάρτη, στις άδειες κερκίδες της «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

Η πιο επιτυχημένη ιστορικά ολλανδική ομάδα, βρίσκεται έτσι στην 14η (!) θέση της βαθμολογίας, με μόνο μία νίκη σε πέντε αγώνες, στο χειρότερο ξεκίνημά της στην Eredivisie από το 1964-65.

Έτσι, τα «κεφάλια» στον σύλλογο, αρχίζουν να «κόβονται» το ένα μετά το άλλο.

Λίγο μετά τα επεισόδια

της Κυριακής στο…α’ μέρος του Klassieker με τη Φέγενορντ, αποπέμφθηκε ο διευθυντής ποδοσφαίρου, Σβεν Μίσλιντατ, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς εσωτερικής έρευνας, για ποσοστό που πήρε εταιρία στην οποία έχει μετοχές, από τη μεταγραφή του Κροάτη αμυντικού, Μπόρνα Σόσα, από τη Στουτγκάρδη στον «Αίαντα».

Μερικά λεπτά πριν την έναρξη του…β’ μέρους του ντέρμπι, την Τετάρτη, υπέβαλλε την παραίτησή του και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ολλανδικού συλλόγου, Πιρ Έρινγκα. Ίσως τον διαδεχτεί ένα ιστορικό πρόσωπο για τον σύλλογο, ο Μίχαελ Φαν Πράαχ, που είχε χρηματίσει πρόεδρος από το 1989 έως το 2003 και είναι σήμερα εκ των αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ.

Ο ουσιαστικά επικεφαλής της διοίκησης λοιπόν αποτελεί παρελθόν, ο διευθυντής ποδοσφαίρου το ίδιο. Ποιος ακολουθεί;

Είναι λογικό, οι προβολείς να πέφτουν πλέον στον προπονητή Μορίς Στάιν, ο οποίος μετακόμισε το περασμένο καλοκαίρι στο Άμστερνταμ, μετά από μία επιτυχημένη σεζόν στην Σπάρτα Ρότερνταμ, αλλά στον «Αίαντα», προσφέρει στους οπαδούς, αλλά ζει και ο ίδιος, έναν αγωνιστικό εφιάλτη!

Μπέρχαους και…Τεν Κάτε!

Δημοσιεύματα από την Ολλανδία, αναφέρουν ότι ο 49χρονος, θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να…γυρίσει το κλίμα στο ματς του Σαββάτου με τη Βααλβάικ, λίγες μέρες πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ για το Europa League στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Άλλα μέσα, εκτιμούν ότι ο υπαρχηγός της ομάδας, Στέιφεν Μπέρχαους, ουσιαστικά «τελείωσε» τον προπονητή, στις δηλώσεις του μετά το ντέρμπι της Τετάρτης, όπου είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τον εμπιστεύεται:

«Δεν εξαρτάται από εμένα, είναι δύσκολο για έναν παίκτη να πει κάτι τέτοιο. Κάνει καλή εντύπωση στην προπόνηση, αλλά έχουμε δυσκολία να εφαρμόσουμε το σχέδιό του μέχρι τώρα».

Η De Telegraaf από την πλευρά της, αναφέρει ότι ο Στάιν μπορεί να βοηθηθεί με την τοποθέτηση ενός «μέντορα» δίπλα του, όπως ο παλιός προπονητής του «Αίαντα» και του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε!

«Όταν ο Όφερμαρς κατέβασε το παντελόνι»

Με την κρίση στον Άγιαξ, ασχολούνται και τα μέσα εκτός Ολλανδίας, όπως ο Guardian.

Η αγγλική εφημερίδα, εντοπίζει το σημείο καμπής για μία ομάδα που το 2019 έφτασε δευτερόλεπτα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, σε μία στιγμή που ουδεμία σχέση είχε με το ποδόσφαιρο: εκείνη που ο τότε διευθυντής ποδοσφαίρου Μαρκ Όφερμαρς, αποφάσισε να …κατεβάσει το παντελόνι του και να στείλει μία άσεμνη φωτογραφία σε υπάλληλο του συλλόγου.

Ο παλαίμαχος παίκτης της ομάδας, ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός ρόστερ, που υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαχ, κόντεψε να κατακτήσει την Ευρώπη και μονοπώλησε τους τίτλους στην Ολλανδία, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις για τον Όφερμαρς, τον οδήγησε εκτός Άγιαξ (αλλά και Ολλανδίας, μετακομίζοντας στη μετέπειτα νταμπλούχο Βελγίου, Αντβέρπ!).

Στη συνέχεια έφυγε ο Τεν Χαχ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η περσινή σεζόν, είδε τον «Αίαντα» να μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ (που κρατούσε το…μαγαζί), να αποχωρεί κι αυτός.

Η διοίκηση, χωρίς τα έσοδα από το «σεντόνι», έδωσε εντολή στον νέο υπεύθυνο, Σβεν Μίσλιντατ, την εντολή να ρίξει το μπάτζετ.

Έτσι, οι ακριβοπληρωμένοι Tάντιτς, Τίμπερ, Κούντους, Άλβαρες, Κλάασεν αποχώρησαν -μεταξύ άλλων- και αντικαταστάθηκαν από 12 νεοαποκτηθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων νεαροί, χωρίς εμπειρία από την πίεση του πρωταθλητισμού σε υψηλό επίπεδο.

Χωρίς πλάνο

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Αίαντας» εμπιστεύεται πιτσιρίκια. Ίσως είναι το κλαμπ που το κάνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.

Όμως με τόσα νέα πρόσωπα ταυτόχρονα και έναν προπονητή επίσης άπειρο σε συνθήκες Άγιαξ, η «συνταγή» ήταν δύσκολο να πετύχει από την αρχή.

Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις στη σεζόν, τα ερωτηματικά ήταν πολλά.

Ακόμα και σε καλές εμφανίσεις επιθετικά όπως το 3-3 με τη Μαρσέιγ στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, οι αδυναμίες σε μεσαία γραμμή και άμυνα ήταν εμφανείς.

Η κρίση κορυφώθηκε στο Klassieker, όπου η συμπαγής και καλά δουλεμένη πρωταθλήτρια Φέγενορντ του Άρνε Σλοτ, έκανε «φύλλο και φτερό» μία ομάδα που έμοιαζε να βγαίνει χωρίς πλάνο στον αγωνιστικό χώρο.

Χαρακτηριστικά, μετά τη διακοπή του ντέρμπι της Κυριακής, ο Στάιν είχε τρεις ημέρες να δουλέψει με τους παίκτες του κάποιο σχέδιο για την…επανέναρξη της Τετάρτης, προκειμένου να υπάρξει έστω μία αντίδραση μετά το διαμορφωθέν 0-3.

Μόλις δέκα δευτερόλεπτα μετά την επανέναρξη όμως, η Φέγενορντ έκανε ευκαιρία για γκολ. Τρία λεπτά πέτυχε το 0-4 με τον Χιμένες, για την ιστορικών διαστάσεων ήττα…

Τhree little birds

Mε όλα αυτά, ο Άγιαξ έρχεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα βιώνοντας τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και το άμεσο μέλλον, δεν διαγράφεται ακριβώς ρόδινο.

Μοναδική ελπίδα για τους φίλους της ομάδας, είναι η ιστορία να επαναληφθεί, έστω και μακροπρόθεσμα.

Πώς; Η σεζόν 1964-65 που αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν είναι γνωστή μόνο ως το …ιστορικό χαμηλό του «Αίαντα» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, μια και είχε τερματίσει στη 13η θέση της βαθμολογίας.

Αλλά έμεινε στην ιστορία και ως η χρονιά που έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα ο δεξιός μπακ Βιμ Σουουρμπίρ, ο επιθετικός Κλάας Νούνινγκα και πάνω απ’ όλα, ένας άγνωστος μέχρι τότε 17χρονος, ονόματι Γιόχαν Κρόιφ! Ίσως αυτό συμβολίζει και η επιστροφή του Φαν Πράαχ, ο πατέρας του οποίου, Γιάαπ, είχε αναλάβει πρόεδρος του «Αίαντα» επίσης το 1964, στο ξεκίνημα της εποχής του Total Football!

Άλλωστε, το «σλόγκαν» των οπαδών (όχι απαραίτητα αυτών που τα…έσπασαν την Κυριακή), προέρχεται από το τραγούδι του Bob Marley «Three Little Birds», που έχουν υιοθετήσει ως ύμνο τους:

«Μην ανησυχείς για τίποτα, όλα θα πάνε καλά»!

Keywords
Τυχαία Θέματα