Αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιο… μερίδιο παίρνει η εφορία – Αναλυτικά παραδείγματα

Οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα προσεγγίσουν το 8%, αλλά θα πάρει και η εφορία το… μερτικό της.

Παρά την κατάργηση της κράτησης για την εισφορά αλληλεγγύης -κάτι που αφορά μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ- ο φόρος εισοδήματος το 2023 θα είναι αυξημένος κάτι που οφείλεται στην μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της

φορολογικής κλίμακας.

Τι σημαίνει αυτός ο τεχνικός όρος; Ότι ενώ το ονομαστικό εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί, τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας δεν θα αλλάξουν. Έτσι, το πρόσθετο εισόδημα που θα αρχίσει να εμφανίζεται από το τέλος Ιανουαρίου -και το οποίο θα καταβληθεί αναδρομικά από την 1/1/2022- θα φορολογηθεί με υψηλότερο συντελεστή.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει σημαντική αύξηση των προσδοκόμενων εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό διότι η αύξηση των αποδοχών θα προσεγγίσει πλέον το 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι και τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν πάνω από 300-350 εκατ. ευρώ.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν ποιοι συνταξιούχοι θα υποστούν και σημαντική αύξηση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση αυτή, εν μέρει θα φανεί μέσω της παρακράτησης φόρου η οποία γίνεται αυτόματα και σε μηνιαία βάση.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, η επιβάρυνση θα φανεί και στο εκκαθαριστικό του 2024 γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Αναλυτικά παραδείγματα
Για μηνιαία σύνταξη 1300 ευρώ, ο συνταξιούχος πληρώνει σήμερα 119,58 ευρώ τον μήνα ως φόρο εισοδήματος και άλλα 6,6 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Αν πάρει αύξηση 8% στις μηνιαίες αποδοχές του, τα μεικτά του θα ανέβουν στα 1404 ευρώ. Ναι μεν η εισφορά αλληλεγγύης θα μηδενιστεί (οπότε γλιτώνει 6,6 ευρώ) από την άλλη όμως ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί από τα 119,58 ευρώ στα 144,13 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 20,5% στον φόρο εισοδήματος. Έτσι, η μεικτή αύξηση του 8%, ροκανίζεται στο 7,3%.

Αντίστοιχα για σύνταξη των 1500 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος είναι σήμερα 166,9 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης 11 ευρώ. Τα 11 ευρώ φεύγουν από τη μέση. Από την άλλη, ο φόρος θα αυξηθεί στα 194,98 ευρώ. Η καθαρή αύξηση θα είναι της τάξεως του 7,8% και τα καθαρά θα ανέβουν στα 1425 ευρώ από 1322 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε μια μικρότερη σύνταξη των 900 ευρώ, η παρακράτηση φόρου είναι σήμερα 24,9 ευρώ και ο συνταξιούχος παίρνει 875 ευρώ καθαρά. Από το νέο έτος, η μεικτή σύνταξη θα ανέβει στα 972 ευρώ και η μηνιαία παρακράτηση φόρου στα 40,76 ευρώ δηλαδή κατά 63%. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 931 ευρώ με την καθαρή τελική αύξηση να είναι 6,4%. Άρα, όσο πιο χαμηλή η σύνταξη, τόσο μικρότερη η καθαρή ποσοστιαία αύξηση καθώς στις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ δεν υπάρχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να λειτουργεί αντισταθμιστικά.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα