Vane Review

Τα κοράκια οδηγούν τα βήματά μας.

Η Friend & Foe είναι μια σχετικά νεοσύστατη ομάδα δημιουργών που αποφάσισε να τραβήξει το δικό της δρόμο στη gaming βιομηχανία. Τα μέλη της έχοντας αναμειχθεί στην ανάπτυξη τίτλων όπως το Killzone, Battlefield 3 και The Last Guardian, θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να εξερευνήσουν τα indie μονοπάτια και να φέρουν στη ζωή ένα δικό τους project. Ένα project

που έχει επιφέρει διχογνωμία αφού οι παίκτες το επιδοκιμάζουν ή το αρνούνται. Το όνομα αυτού Vane. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη περίπτωση και παρά τις απόψεις που ακούγονται εκεί έξω, σε παρακινεί να εξακριβώσεις μόνος σου περί τίνος πρόκειται.

Το adventure puzzle solving game μας εισάγει έντονα και απροετοίμαστα σε ένα ακατανόητο περιβάλλον που δεν μπορούμε να χαρτογραφήσουμε. Η μόνη σταθερά είναι αυτό που βιώνουμε. Σκοτάδι, καταιγίδα, καταστροφή και την παιδική πρωταγωνιστική φιγούρα να περιπλανιέται στα τυφλά, προσπαθώντας να βρει διέξοδο από την δυσνόητη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισαγωγή που η ολοκλήρωσή της συνεπάγεται με αλλαγή σκηνικού, ρυθμού και πρωταγωνιστή. Αυτή τη φορά το σκιώδης background υποχωρεί, και παραχωρεί τη θέση του σε μια φωτεινή πραγματικότητα, όπου πλέον σαν πουλί προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο μας και το σκοπό μας, αγνοώντας πλήρως τα γεγονότα του κόσμου. Το exploration λοιπόν αποτελεί βασικό κομμάτι ώστε να αρχίσουμε να αποκτούμε μια αίσθηση προσανατολισμού και να ξεκινήσουμε να συνθέτουμε την ιστορία.

Ο χάρτης του Vane δεν υστερεί σε μέγεθος και η απουσία κατεύθυνσης τον κάνει να φαντάζει ακόμα μεγαλύτερος. Οι δε χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του τοπίου, που θα προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ως σημείο αναφοράς για την πορεία που έχετε ήδη ακολουθήσει ή έχετε σκοπό να ακολουθήσετε, είναι "ξεθωριασμένες" και εύκολα μπορεί να χάσετε το δρόμο σας, οπότε το πήγαινε έλα θα γίνει ρουτίνα. Αυτό βέβαια στα πρώτα κεφάλαια, αφού όσο αρχίζεις να ανακαλύπτεις και να κατανοείς το μοτίβο του, τόσο η μεγεθυμένη αοριστία του κόσμου αρχίζει και συμμαζεύεται. Και παρότι τα environment setting κρατάει ορθά ή εσφαλμένα μια οπτική υφή λιτότητας, εντοπίζεται ωριμότητα στη αισθητική του. Σε συνδυασμό με μια ηχητική χροιά που περιλαμβάνει ambient ήχους και ένα πραγματικά εξαιρετικό soundtrack, αποτελούν ανασταλτικά στοιχεία στις δυσάρεστες εκπλήξεις που "καραδοκούν".

Αντικειμενικά δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο Vane και αυτό γιατί θα καταστρέψουμε το βασικό του στοιχείο. Το στοιχείο της ανακάλυψης. Μπορούμε όμως να αναφερθούμε σε κάποιες λειτουργίες του. Όπως τις εναλλαγές του χαρακτήρα από την ανθρώπινη μορφή του σε πτηνό και το αντίστροφο, το οποίο απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις. Για το πρώτο αρκεί να πέσετε στο κενό και ένα ζευγάρι φτερά θα κάνουν την εμφάνισή τους. Στην αντίθετη περίπτωση θα να βυθιστείτε σε μία σωρό από φύλλα χρυσού. Μια συγκεκριμένη διαδικασία είναι αναγκαία για αυτό, αφού το πολύτιμο υλικό βρίσκεται μέσα σε σφαίρες που πρέπει να ρίξετε από μεγάλο ύψος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μεταμόρφωση του περιβάλλοντος γύρω μας. Χρησιμοποιώντας ένα artifact, ο κατεστραμμένος σκοτεινός κόσμος αλλάζει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας, ανοίγοντας δρόμο στα αδιέξοδα που θα βρεθείτε. Θα χρειαστεί να ελευθερώσετε και να οδηγήσετε άλλα χαμένα παιδιά σε αβέβαια μονοπάτια και να πάρετε αποφάσεις για το ποια θα είναι η θέση σας σε αυτό το αλλόκοτο σύμπαν (ο τίτλος προσφέρει δύο επιλογές στο τελευταίο κεφάλαιο).

Όμως αστοχεί να αποδώσει στο τεχνικό κομμάτι. Τα προβλήματα είναι αρκετά και δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Συγκεκριμένα η κάμερα έχει κακό χειρισμό και πολλές φορές κινείται απότομα ζουμάροντας σε τοίχους ή σε περιοχές εκτός χάρτη. Τα δε controls είναι της υπομονής. Δεν δίνουν την αίσθηση σταθερότητας και δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Κουραστικό, ιδιαίτερα όταν έχετε τη μορφή πουλιού που οι κινήσεις είναι πιο αργές. Το χειρότερο όμως όλων είναι τα glitches. Και τις τρείς φορές που ο πρωταγωνιστής έγινε ένα με το τοπίο γύρω μας, έπρεπε να κλείσουμε το application. Πράγμα αρκετά εκνευριστικό αφού πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς save και αυτό αναγκάζει να επαναλάβεις όλο το κεφάλαιο από την αρχή.

Αυτά είναι προβλήματα που δεν παραβλέπονται εύκολα. Αν όμως είστε διατεθειμένοι να το κάνετε και να εστιάσετε στις θετικές πτυχές του τίτλου, δεν θα βγείτε ζημιωμένοι αφού μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Κινείται βέβαια στα πλαίσια λογικής του Journey και του ABZU, όμως σε αρκετά πιο dark και heavy τόνους.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Friend & Foe.

IGN Greece Kingdom Hearts 3 και Resident Evil 2 στην κορυφή των πωλήσεων του Ιανουαρίου Κύριο μέλος του PlayStation λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Nintendo - DICE 2019 Η Activision Blizzard ξεκίνησε τις απολύσεις υπαλλήλων

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα