Qatar Gate: Στις φυλακές του Σεν Ζιλ η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψή της

Δύο 24ωρα μετά τον σεισμό που προκλήθηκε σε Βρυξέλλες και Αθήνα με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στην υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές ενώ αναμένεται να γίνουν γνωστά και άλλα ονόματα εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σε μια νέα εξέλιξη, το Κατάρ τοποθετήθηκε

για την υπόθεση που φέρνει αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το μεσημέρι της Κυριακής η προσαγωγή της Εύας Καϊλή έχει μετατραπεί σε σύλληψη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Μέχρι αυτή την ώρα, το μόνο εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει γίνει γνωστό ότι έχει συλληφθεί για την υπόθεση είναι η Εύα Καϊλή. Πληροφορίες όμως της βελγικής τηλεόρασης RTBF αναφέρουν ότι σε αυτό το στάδιο, πέντε ευρωβουλευτές βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας.

Ως προς τις συλλήψεις, εκτός από την ίδια, έχουν πλέον συλληφθεί ο Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής είναι τώρα επικεφαλής της ΜΚΟ Fight Impunity που μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε τσάντες.

Το τέταρτο πρόσωπο αναφέρεται με το αρχικό γράμμα Φ. και περιγράφεται ως λομπίστας.

Στις φυλακές του Σεν Ζιλ η Εύα Καϊλή

Και τα τέσσερα άτομα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς σε βάρους τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών. Oι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχουν μεταφερθεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ και τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Εύα Καϊλή και τους άλλους τρεις συλληφθέντες. Η δίκη θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται επίσης, ότι το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στις 8 μ.μ., έγινε επίσης έρευνα σε προάστιο της Λιέγης, στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Είναι ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αποκάλυψαν οι Le Soir και ο φλαμανδόφωνος ιστότοπος Knack. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν επιβεβαίωσε το όνομα του εμπλεκόμενου, αλλά ο ίδιος ο βουλευτής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στο πρακτορείο Belga.

“Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και ερευνά, κάτι που το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό. Δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω και θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, φυσικά αν μπορεί να τους βοηθήσει να ρίξουν όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση”, δήλωσε ο βουλευτής. .

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως ανακοινώθηκε, παρούσα στις έρευνες ήταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πώς προβλέπεται βάσει της ιδιότητάς της να συμβεί κάτι τέτοιο.

Δύο άτομα από τους συνολικά έξι που είχαν προσαχθεί την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθερα, προσθέτει η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ο ένας εκ των δύο είναι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος Καϊλής, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αλέξανδρος Καϊλής φέρεται να είχε προσπαθήσει να διαφύγει με χαρτοφύλακα με μετρητά από την κατοικία της κόρης του στις Βρυξέλλες.

Ο δεύτερος από τους προσαχθέντες της Παρασκευής που αφέθηκε ελεύθερος είναι ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας

Η σύλληψη τεσσάρων από τους προσαχθέντες για το σκάνδαλο της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε από την ομοσπονδακή εισαγγελία.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι “υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωβουλής”.

Και συνεχίζει: “Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή”.

“Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του Κατάρ

“Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά κάθε απόπειρα εμπλοκής του με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος ενός συγκεκριμένου αριθμού προσώπων και που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Οι πληροφορίες που συνδέουν το Κατάρ με τους ισχυρισμούς είναι αβάσιμες και απολύτως ψευδείς”, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η πρεσβεία δηλώνει ότι το Κατάρ ενεργεί μέσω διπλωματικών οδών βάσει των κανόνων διεθνών σχέσεων, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα