Per te babbino mio*

Kι εκεί που οι Ιταλοί βάσιζαν τις ελπίδες τους για κάτι καλό στο Roland Garros (δηλαδή κάποιον προημιτελικό) στους άνδρες, το colpo grosso έχει άρωμα γυναίκας. Για πρώτη φορά από το 2013 οι γείτονες βλέπουν τενίστριά τους στην τελική τετράδα του γαλλικού Open. Μετά την Ούλσταϊν-Μπόσι (1949), την Λατζαρίνο (1954), την Σκιαβόνε (2010 και 2011) και την Εράνι (2012 και 2013) οι Ιταλοί εκπροσωπούνται από την Μαρτίνα Τρεβιζάν.

Σε ένα ταμπλό στο οποίο δέσποζαν οι Μαρία Σάκκαρη (4) και Ονς Ζαμπέρ (6)

και το συμπλήρωναν οι Ανισιμόβα, Μπέντσιτς, Κέρμπερ, Αντρεέσκου, Οσάκα, Ραντουκάνου, Κβίτοβα, το νούμερο 59 της παγκόσμιας κατάταξης κατάφερε να επιβιώσει. Ήδη έχει πραγματοποιήσει άλμα στο ranking, ευρισκόμενη στο 26 -πλέον νούμερο 1 του ιταλικού τένις μια θέση πάνω από την Τζόρτζι-, κι εάν φτάσει μέχρι τέλους στο Port d’ Auteil, θα βρεθεί στον προαύλιο χώρο του top-10.

Με την επικράτησή της επί της Λέιλα Φερνάντες, πέραν του εισιτηρίου για το τελευταίο καρέ του ταμπλό, μετράει 10 διαδοχικές νίκες στο Tour, καθώς είχε προηγηθεί η σπουδαία εβδομάδα στο Ραμπάτ και το πρώτο τουρνουά της καριέρας της. Η πρώτη Ιταλίδα που τα καταφέρνει μετά την Φλάβια Πενέτα το 2009 και τις 15 σερί νίκες της, με τις οποίες είχε κατακτήσει τουρνουά στο Παλέρμο, στο Λος Άντζελες, φτάνοντας στα προημιτελικά του Σινσινάτι. Σε αυτό το απίθανο σερί έχει χάσει μόνο δύο σετ.

Ο δρόμος της 28χρονης ήταν προδιαγεγραμμένος από την κούνια. Η μητέρα της, προπονήτρια τένις, ως θαυμάστρια της Ναβρατίλοβα τής έδωσε το όνομα Μαρτίνα. O πατέρας της Κλαούντιο, επιθετικός της Μόντενα, έφτασε να αγωνίζεται έως και τη Serie B. Ο κατά 4 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός της, Ματέο, τεράστιο ταλέντο, νούμερο 1 στα Junior το 2007, νικητής στο διπλό του Junior Wimbledon την ίδια χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η πορεία της τενίστριας από την Τοσκάνη, ενώ διαγράφεται λαμπρή, μπαίνει σε παρένθεση από το 2009 έως το 2014. Ο χωρισμός των γονέων τής κοστίζει. Δεν θέλει να ακούσει για τένις. Το απεχθάνεται. Ακόμη χειρότερα συναντάται με το «τέρας» της ανορεξίας. Οι ημέρες και οι μήνες περνούν με την Μαρτίνα να τρώει μόνο 30 γραμμάρια δημητριακά κι ένα φρούτο αφού «σιχαινόταν το μυώδες σώμα της».

Η βοήθεια του ψυχοθεραπευτή της Λορέντσο Μπελτράμε αποδεικνύεται σημαντική. Πιάνει δουλειά ως δασκάλα τένις στην ταπεινή σχολή της Ποντεντέρα. Ο ενθουσιασμός των μαθητών της την βοηθάει να συνειδητοποιήσει την αγάπη της για το άθλημα. Θα σηκωθεί, θα παλέψει και σταδιακά, από την ανωνυμία των μικρών τουρνουά, σπιθαμή προς σπιθαμή θα επιστρέψει.

Σε λίγη ώρα απέναντί της η απολαυστική Κόκο Γκοφ. Τρόπαιο ένα εισιτήριο για τον τελικό. Η Τρεβιζάν είχε νικήσει την Αμερικανίδα τέτοια εποχή το 2020 σε αγώνα για τον δεύτερο γύρο, στον δρόμο για τα προημιτελικά του Roland Garros.

«Per te babbino mio» γράφει στην κάμερα αφού δευτερόλεπτα νωρίτερα έχει περάσει το εμπόδιο της Φερνάντες στα προημιτελικά. «Χαμογελώ γιατί σκέπτομαι πως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις, περνώ από χιλιάδες συναισθηματικές καταστάσεις. Αλλά στο κορτ έχω πνευματική διαύγεια. Λέω στον εαυτό μου πως είμαι σε ένα από καλύτερα γήπεδα του κόσμου. Και μετά σκέφτομαι πως υπάρχουν πολλά χειρότερα στην ζωή». Η Μαρτίνα ξέρει.

*Για εσένα μπαμπάκα μου

Keywords
Τυχαία Θέματα