Karma police

Let’s go 2022! Έτσι έκλεισε την ανάρτησή του στο Instagram ο Νόβακ Τζόκοβιτς προ 3 ημερών, αποχαιρετώντας τα 9,7 εκ. των ακολούθων του. Παράλληλα ενημέρωνε τους πάντες πως ταξιδεύει Down Under έχοντας λάβει ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Australian Open. Το οποίο έχει κατακτήσει 9 φορές. Η 10η θα σημαίνει πως έχει φτάσει τα 21 Grand Slam,

αφήνοντας πίσω του το δίδυμο Φέντερερ-Ναδάλ. Επίσης θα σημαίνει πως είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, εάν ληφθεί ως κριτήριο η κατάκτηση των συγκεκριμένων τίτλων.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Fast forward στο σήμερα που τον βρίσκει κλεισμένο στο ξενοδοχείο Park Royal της Μελβούρνης. Για την ακρίβεια πρόκειται για δομή στην οποία διαμένουν επί σειρά ετών μετανάστες αιτούντες άσυλο. Τα σερβικά μέσα αναφέρουν πως για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν γίνει καταγγελίες για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, χαλασμένα τρόφιμα και μούχλα. Την προσεχή Δευτέρα θα αποφασιστεί από δικαστήριο κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στην Αυστραλία και να ανατραπεί η απόφαση ακύρωσης της visa του.

Σε μια τέτοια ιστορία προφανώς υπάρχουν απόψεις, εκτιμήσεις, εικασίες. Υπάρχουν όμως και δηλώσεις, γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. Ugly Truth.

Τι είναι η ιατρική εξαίρεση;

Όσοι παίκτες/προπονήτες/μέλη επιτελείου επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Australian Open πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19. Όποιος μη εμβολιασμένος επιθυμεί να ταξιδέψει στη χώρα, καλείται να παρουσιάσει σημαντικό λόγο που να δικαιολογεί τον μη εμβολιασμό του. Η αίτηση εξαίρεσης αξιολογείται από δύο ανεξάρτητες επιτροπές τις οποίες αποτελούν ειδικοί λοιμωξιολόγοι, ιολόγοι, καρδιολόγοι και αθλητίατροι. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από τη δεύτερη επιτροπή, ορισθείσα από την κυβέρνηση της Βικτόρια. Οι προσωπικές πληροφορίες του αιτούντος τελούν υπό ιατρικό απόρρητο, επομένως δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ποιοι είναι οι λόγοι της εξαίρεσης;

Τα κριτήρια εξαίρεσης τίθενται από την Αυστραλιανή Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης. Σύμφωνα με αυτά για να λάβεις εξαίρεση πρέπει να έχεις: λοίμωξη του καρδιοαναπνευστικού το τελευταίο τρίμηνο ή σοβαρό ιατρικό περιστατικό ή να έχεις νοσήσει από Covid-19 επομένως ο εμβολιασμός απαιτείται μετά από εξάμηνο ή κατά την πρώτη δόση εμβολιασμού να έχεις επιδείξει σοβαρή παρενέργεια. Σημειώνεται πως η ιατρική εξαίρεση δεν δόθηκε στην Ρωσίδα Νατάλια Βιχλιάτσενβα, εμβολιασθείσα με Sputnik, το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές.

O Tζόκοβιτς είναι ο μοναδικός που έλαβε την ιατρική εξαίρεση;

Όχι, κατά δήλωση του διευθυντή του τουρνουά Γκρεγκ Τάιλι, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, λίγες μεν υπαρκτές δε. Μάλιστα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο αυτά τα άτομα που έλαβαν τις ιατρικές εξαιρέσεις, έχουν ήδη πατήσει στη Μελβούρνη, δίχως να έχουν παρόμοια μοίρα με τον Νόλε. Eκ των υστέρων αποκαλύπτεται πως οι Ομοσπονδιακές Αρχές Υγείας είχαν αποστείλει δύο επιστολές στον Τάιλι με τις οποίες του τόνιζαν πως δεν θα χορηγηθεί άδεια εισόδου σε όποιον δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ακόμη κι εάν έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τι έχει πει ο Τζόκοβιτς για τον κορωνοϊό κατά καιρούς;

«Προσωπικά είμαι κατά του εμβολιασμού και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να εμβολιαστώ για να ταξιδεύω»

Live Facebook chat με άλλους Σέρβους τενίστες, Απρίλιος 2020

«Δεν είμαι εναντίον κάθε είδους εμβολιασμού. Ποιος είμαι εγώ που θα μιλήσει για τα εμβόλια, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αυτό το πεδίο της επιστήμης και σώζουν ζωές; Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν εμβόλια με ελάχιστες παρενέργειες κι έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο, έχουν σταματήσει τη διασπορά αρκετών ασθενειών».

Συνέντευξη στους New York Times, Αύγουστος 2020

«Ανέκαθεν πίστευα στην ελευθερία της επιλογής. Θα κρατήσω για τον εαυτό μου την απόφαση του εμβολιασμού. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το παιχνίδι που συντηρούν τα media. Δεν θέλω να μου βάλουν ταμπέλα του ανθρώπου που είναι υπέρ ή κατά του εμβολιασμού. Ελπίζω όλοι να το σεβαστούν αυτό».

Serbia Open, Μάιος 2021

Ποια ήταν η στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας;

Όταν έγινε γνωστό -μέσω της ανάρτησης του Τζόκοβιτς στο Instagram- πως ο Σέρβος καταφθάνει στη Μελβούρνη (την πόλη των 6 lock-downs και των 216 ημερών απομόνωσης), ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον το παρουσίασε σαν μια ακόμη ημέρα στη δουλειά. «Οι πολιτείες παρέχουν τέτοιους είδους εξαιρέσεις εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Η κυβέρνηση της Βικτόρια έχει λάβει την απόφασή της επί τούτου». Η αλλαγή ρητορικής του πρωθυπουργού είναι εμφανής, εάν διαβάσουμε την ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απόφαση να μην γίνει αποδεκτή η visa του Σέρβου.

Mr Djokovic’s visa has been cancelled. Rules are rules, especially when it comes to our borders. No one is above these rules. Our strong border policies have been critical to Australia having one of the lowest death rates in the world from COVID, we are continuing to be vigilant.

Scott Morrison (@ScottMorrisonMP) January 5, 2022

«Οι κανόνες είναι κανόνες, ουδείς είναι υπεράνω αυτών. Αυτή η απαρέγκλιτη συνοριακή πολιτική μας οδήγησε στο να είμαστε μία από τις χώρες με τους λιγότερους θανάτους από Covid, παραμένουμε σε εγρήγορση». Η λαϊκή κατακραυγή ξύπνησε τον πολιτικό μέσα του. Μερίδα του αυστραλιανού Τύπου υποστηρίζει πως η πολιτική Μόρισον να έχει σε ημιμόνιμο lockdown τη χώρα είναι λανθασμένη, καθώς θα ήταν προτιμότερο να αυξήσει τους ιατρούς/νοσηλευτές στα νοσοκομεία και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον εμβολιασμό. To ποσοστό των εμβολιασμένων Αυστραλών προσεγγίζει το 77%. Ο Μόρισον δεν άφησε τον Σέρβο να μπει στη χώρα, άρα έδειξε «σκληρότητα». «Προστάτευσε τους Αυστραλούς». Στις 6 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 72.508 θετικά κρούσματα. Επίδοση ρεκόρ για τη χώρα. Πολύτιμος αστερίσκος*. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Αυστραλία έχει Ομοσπονδιακές εκλογές (βάλτε το emoji με τη φατσούλα που βγάζει τη γλώσσα). Aφήστε το βάζω εγώ!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επιμύθιο

Αποδέχομαι αυτό που είπε ο Ράφα Ναδάλ. «Εφόσον εμβολιαστείς, παίζεις στο Australian Open». Όμως από τη στιγμή που δίνονται ιατρικές εξαιρέσεις, δεν είναι υποχρεωτικό. Ο Τζόκοβιτς έχει κάθε δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, εφόσον το αιτιολογήσει ιατρικώς. Και να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Όμως τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την αναστάτωση φέρουν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, η Πολιτεία της Βικτόρια και η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Τένις. Εάν η αίτηση εισόδου του Σέρβου στη χώρα είχε κενά, αυτό οφείλεται στην ιατρική εξαίρεση που του χορηγήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο ίδιος πήγε by the book. Ακολούθησε τους κανονισμούς του παιχνιδιού που όρισε ο διοργανωτής. Ειδάλλως, η ιατρική εξαίρεση είναι μια μνημειώδης γκάφα. Πρόκειται για lose-lose περίπτωση. Σε αυτή την καταιγίδα που προκλήθηκε, ουδείς είχε ομπρέλα μαζί του…

Keywords
karma, karma, new york times, australian open, ugly truth, new york, instagram, σημαίνει, slam, view, djokovic, forward, royal, συγκεκριμένο, visa, ugly, πηγη, τίθενται, facebook, chat, york, times, media, serbia, twitter, rules, australia, world, scott, lockdown, εκλογες, οφείλεται, book, www.facebook.com, μεταναστευση στην αυστραλια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, κρουσματα σημερα, instagram, australian open, djokovic, χωρες, αδεια, αιτηση, αυστραλια, δουλεια, ιατρικη, chat, scott, times, ugly truth, αυγουστος, εξαιρεσεις, απριλιος, ασυλο, γεγονοτα, γινει, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δομη, δωσει, διδυμο, δοθηκε, εγινε, ειπε, ελευθερια, εμβολια, ετων, κυβερνηση, λοιμωξη, λογο, μαιος, μοιρα, ναδαλ, νοσοκομεια, τζοκοβιτς, ξενοδοχειο, ομπρελα, οφείλεται, πεδιο, πολιτεια, ρεκορ, σιγουρος, συγκεκριμένο, σειρα, τίθενται, εικασιες, φεντερερ, australia, book, δικαιωμα, εμφαση, royal, forward, χωρα, ιατρικο, media, new york times, new york, παιχνιδι, πληροφοριες, rules, ρωσιδα, σημαίνει, slam, ugly, θελω να, θετικα, υγειας, view, world, york
Τυχαία Θέματα