Euro: Σαν σήμερα άρχιζε η ιστορία

Ενώ ετοιμαζόμαστε για τον μεγάλο τελικό της εφετινής διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σαν σήμερα 10 Ιουλίου και πριν από 61 χρόνια (1960) έγινε ο πρώτος μεγάλος τελικός αυτή της διοργάνωσης που τότε είχε την ονομασία Κύπελλο Εθνών.

Ο Γάλλος παράγοντας Ανρί Ντελονέ είχε την ιδέα δημιουργίας μιας διοργάνωσης εθνικών ομάδων στην Ευρώπη και την διατύπωσε το 1927, Αρκετά χρόνια πριν την πρώτη διεξαγωγή της. Πρότυπό του ήταν το Κόπα Αμέρικα με τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής να δίνουν αγώνες από τότε.

Το 1957 τα πρότυπα είχαν αυξηθεί, αφού

και στην Αφρική και στην Ασία είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα των λατινοαμερικάνων. Μέχρι τότε το επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία κάθε άλλο παρά έμοιαζε με το σημερινό, όμως η εμπόλεμη κατάσταση πολλών ετών στη γηραιά ήπειρο έφερνε τον αθλητισμό σε δεύτερη μοίρα.

Στην πρώτη διοργάνωση (1960) έλαβαν μέρος 17 χώρες. Δυνατά φαβορί τότε η Δυτική Γερμανία (φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ), η Ιταλία, η Ολλανδία…

Το τουρνουά έγινε με νοκ άουτ αγώνες και φιλοξενήθηκε στη Γαλλία με τον τελικό να διεξάγεται στο «Παρκ Ντε Πρενς» στις 10 Ιουλίου.
Αντίπαλοι ήταν η Σοβιετική Ένωση, που είχε αποκλείσει την Τσεχοσλοβακία με σκορ 3-0 στον ημιτελικό και η Γιουγκοσλαβία που άφησε εκτός τελικού τους διοργανωτές με νίκη 5-4.

Στον μεγάλο τελικό τα γκολ των Μετρεβέλι και Πονεντέλνικ έδωσαν τη νίκη τους Σοβιετικούς με σκορ 2-1 και τον Γκάλιτς να σκοράρει για τη φιναλίστ.
Κορυφαίος του τουρνουά για τους Ρώσους ήταν ο τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν που αγωνίστηκε για 16 χρόνια στην εθνική ομάδα της χωρας του πραγματοποιώντας συνολικά 74 συμμετοχές. Σε συλλογικό επίπεδο και σε μια εποχή πολύ διαφορετική από την τρέχουσα, αγωνίστηκε για 20 χρόνια στην ίδια ομάδα, τη Ντιναμό Μόσχας με την οποί κατέκτησε 5 πρωταθλήματα.

Με την Εθνική ομάδα έφτασε επίσης στον τελικό του κυπέλλου Εθνών το 1964, ενώ το 1956 είχε κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο αφήνοντας και πάλι στην 2η θέση τη Γιουγκοσλαβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα