EURO 2024: Πρόσωπα, ρεκόρ, σερί και… κατορθώματα

Από το παγκόσμιο ρεκόρ του Αντουάν Γκριεζμάν στην αήττητη Ισπανία, και από τα ρεκόρ των Αλβάρο Μοράτα, Φαμπιάν Ρουίθ, Ρομέλου Λουκάκου και Γιαν Βερτόγκεν και από το σερί του Σαν Μαρίνο στην επιθετική Γαλλία, αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro 2024 και έγιναν από 19 έως 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

* Το Σαν Μαρίνο (1-2 εναντίον Φινλανδίας) συμπλήρωσε 3 συνεχόμενους αγώνες σκοράροντας

για πρώτη φορά στην ιστορία του (επίσης εναντίον Καζακστάν και Δανίας στα προηγούμενα παιχνίδια).

* Ο Αντουάν Γκριεζμάν έπαιξε το ήδη 84ο συνεχόμενο παιχνίδι του για τη Γαλλία, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!

* Η Γαλλία (2-2 εναντίον Ελλάδας) έχει σκοράρει 34 γκολ σε 10 αγώνες το 2023, με μέσο όρο 3,4 γκολ ανά παιχνίδι: ο 2ος υψηλότερος μέσος όρος για αυτήν σε ένα ημερολογιακό έτος. μόνο το 1953 η επίθεσή τους ήταν πιο αποτελεσματική (29 γκολ σε 8 αγώνες, μέσος όρος 3,6).

* Η Ισπανία ολοκλήρωσε τη διαδρομή των προκριματικών (με νίκη 3-1 επί της Γεωργίας) όντας αήττητη στα τελευταία 50 εντός έδρας προκριματικά της σε Euro και Μουντιάλ μαζί (45 νίκες, 5 ισοπαλίες).

* Η Ισπανία έχει κερδίσει 34 από τους 35 τελευταίους εντός έδρας προκριματικούς της για το Euro, έχασε μόνο με 0-1 από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2003.

* Ο Φαμπιάν Ρουίθ (Ισπανία) ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ των Ντάνι Γκουίθα και Χοσέ Αντόνιο Ρέγες. Είναι πλέον οι τρεις παίκτες με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία της «La Roja» (21 συμμετοχές για τον καθένα) χωρίς να έχουν χάσει ποτέ.

* Ο Αλβάρο Μοράτα (Ισπανία) έχει σερί 16 προκριματικά Euro (σε 3 διαφορετικές εκδόσεις) και 16 νίκες. Αυτό είναι ρεκόρ όλων των εποχών για παίκτες που κέρδισαν όλα τα προκριματικά τους στο Euro.

* Ο Ρομέλου Λουκάκου που σημείωσε τέσσερα γκολ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν (5-0) έγινε ο 5ος παίκτης που σημείωσε 4+ γκολ για το Βέλγιο σε έναν μόνο αγώνα.

Οι προκάτοχοί του ήταν: Ντε Βέεν (5 γκολ εναντίον Γαλλίας το 1911), Ντε Κλέν (5 εναντίον Λουξεμβούργου το 1946), Βαν ντερ Λίντεν (4 εναντίον Λουξεμβούργου το 1989) και Βέμπερ (5 εναντίον Ζάμπια το 1994).

* Ο Γιαν Βερτόνγκεν (Βέλγιο) είναι αυτή τη στιγμή ο παίκτης με τους περισσότερους συνεχόμενους αγώνες χωρίς ήττα στα προκριματικά του Euro – 18 (17 νίκες, 1 ισοπαλία). Τελευταία φορά πήρε μέρος σε ένα χαμένο παιχνίδι στις 12 Ιουνίου 2015 (με Ουαλία).

* Ο Μάρτσιο Βιέιρα (Ανδόρα) ολοκλήρωσε τη διαδρομή του με συνολικά 47 προκριματικά Euro. Αυτή είναι η δεύτερη βαθμολογία στην ιστορική κατάταξη, μαζί με τον Σάργκις Χοβσεπιάν (Αρμενία). Ο Μάριο Φρικ (Λιχτενστάιν) κατέχει το ρεκόρ με 51 αγώνες. Ο Λούκα Μόντριτς είναι 2ος μεταξύ των ενεργών παικτών (46).

Keywords
Τυχαία Θέματα