Duqm: Μια πόλη που αναδύεται μέσα από την άμμο

Η πόλη Duqm «γεννήθηκε» πριν από πέντε χρόνια μέσα στην έρημο. Βρίσκεται 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ομάν, το Μουσκάτ. Εκεί που κάποτε υπήραν μόνο ψαροχώρια και κατασκηνώσεις βεδουίνων, το Ομάν άρχισε να ξαναζωντανεύει μαζί με διάφορες παραλιακές περιοχές ως μια νέα οικονομική ζώνη.

«Πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε τίποτα εδώ. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Πλέον μπορεί να βρει κανείς εδώ ξενοδοχεία πέντε αστέρων και βίλες. Υπάρχουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ και άλλα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε», ανέφερε

στον Guardian ο Hamad Al Rawahi, που ζει και εργάζεται εκεί.

Η πόλη ακόμα αναπτύσσεται. Το βασικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μόλις άνοιξε, το λιμάνι και ένα διυλιστήριο πετρελαίου άρχισαν πρόσφατα να λειτουργούν και δύο πολυτελή ξενοδοχεία υποδέχονται πλέον τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια περίπου αναμένεται να μένουν εκεί περίπου 111.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για το τελευταίο πρότζεκτ από μια σειρά σχεδίων που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 με στόχο την ανάπτυξη και την κατοίκηση στείρων τμημάτων του Ομάν. Περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα μήκους 150 μιλίων στο βορρά κοντά στο Μουσκάτ. Τώρα η κυβέρνηση βλέπει τα εκατοντάδες μίλια αχρησιμοποίητων ακτών, ως μια επικερδή επιχείρηση.

Το γενικό σχέδιο για το Duqm ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης πολλών άλλων πόλεων της ανατολής. Η μεγαλύτερη πηγή κερδών θα προέρχεται αρχικά από το λιμάνι, αλλά σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια βιομηχανική ζώνη με ένα μεγάλο διυλιστήριο, ένα νέο αεροδρόμιο, εκπαιδευτικά κέντρα, σύγχρονες κατοικίες και μια τουριστική περιοχή.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα