Dragon Quest Builders 2 Review

Build, Sleep, Repeat?

Το είδος των sandbox games αν και έχει φανατικό κοινό είναι λίγο παρεξηγημένο. Πολλές φορές η έννοια του sandbox μπερδεύεται με εκείνη του open-world όμως αν και συνυπάρχουν σε πολλά games, οι έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Σίγουρα και στις δύο περιπτώσεις ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον χάρτη όπως θέλει, όμως η ελευθερία του sandbox δεν περιορίζεται εκεί. Η ουσιαστική διαφορά του είναι

η δυνατότητα του παίκτη να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, χτίζοντας και δημιουργώντας χωρίς περιορισμούς οτιδήποτε σκεφτεί, αρκεί βέβαια να έχει τα κατάλληλα υλικά! Το Dragon Quest Builders 2 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα sandbox, που παράλληλα είναι εμπλουτισμένο με ένα όμορφο σενάριο και στοιχεία RPG, κάτι που προσωπικά μου λείπει από άλλα games του είδους.

Ξεκινώντας, αφού επιλέξετε το φύλο που επιθυμείτε και δημιουργήσετε το avatar σας, ξυπνάτε φυλακισμένοι σε ένα πλοίο. Με σκοπό την καταστροφή του κόσμου ο Hargon και οι οπαδοί του, γνωστοί και ως Children of Hargon, έχουν απαγορεύσει το χτίσιμο ή τη δημιουργία κάθε είδους, κι έτσι φυλακίζουν όσους μπορούν να χαλάσουν το σατανικό τους σχέδιο με τη δημιουργικότητά τους. Για καλή σας τύχη όμως οι ικανότητές σας ως apprentice builder, αν και παράνομες, φαίνονται χρήσιμες στο πλήρωμα του πλοίου όπου κρατείστε και αποφυλακίζεστε προσωρινά με σκοπό να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας για την επισκευή του πλοίου που έχει κάποια μικρά προβληματάκια. Η τρικυμία είναι μεγάλη και τα προβλήματα του πλοίου μεγαλύτερα απ' ότι φαίνονται, έτσι πριν καν προλάβετε να κλείσετε τις τρύπες στα αμπάρια του, εκείνο γίνεται ένα με τη θάλασσα.

Κόντρα στις πιθανότητες ο ήρωας ή η ηρωίδα μας επιβιώνει και σύντομα βρίσκεται σε ένα έρημο νησί γεμάτο άμμο και άπειρες δυνατότητες. Μετά από μία μικρή εξερεύνηση στην παραλία που σας έχει ξεβράσει το κύμα μία φωνή που έρχεται από άγνωστη αρχικά κατεύθυνση δίνει την εντύπωση πως το νησί ίσως να μην είναι και τόσο έρημο τελικά. Και είναι αλήθεια, σύντομα θα συναντήσετε τον Malroth, έναν αινιγματικό χαρακτήρα -με ένα γνώριμο όνομα- που δε θυμάται τίποτα για τη ζωή του και τη Lulu, μία wannabe πριγκίπισσα που βρισκόταν φυλακισμένη στο ίδιο πλοίο με εσάς. Οι τρεις σας γίνεστε ομάδα με σκοπό την επιβίωση στο νησί και την επαναφορά του κόσμου στην παλιά του δόξα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο του Dragon Quest Builders 2 ακολουθεί τα γεγονότα του Dragon Quest II, μάλλον σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.

Οι δυνατότητες που σας δίνονται στο (όχι και τόσο) έρημο νησί, όπως προείπαμε, είναι άπειρες. Αρχικά, εφόσον το παιχνίδι ακολουθεί κάποιο σενάριο είναι λογικό να έχει και quests που πρέπει να ολοκληρώσετε. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, τα quests σας ανταμείβουν με νέες "συνταγές", πρωτότυπα σχέδια και συμβουλές για να δημιουργήσετε τα απαραίτητα κτίσματα, ενώ επίσης θα σας δώσουν πρόσβαση σε όπλα και armor για να αντιμετωπίζετε τους κινδύνους με μεγαλύτερη ευκολία. Για την εκπλήρωση των quests θα χρειαστεί να πολεμήσετε ενάντια σε περίεργα πλάσματα, αλλά και να κατασκευάσετε αντικείμενα και κτίσματα ώστε να κάνετε ευτυχισμένους τους ανθρώπους που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας και να γίνεται φίλοι. Η περιπέτεια όμως δε σταματά σε ένα νησί, αφού η ομάδα μας ταξιδεύει και σε άλλες περιοχές, ενώ μάλιστα υπάρχει και σύστημα fast travel.

Πέρα από τα quests που όπως και να το κάνουμε έχουν τους περιορισμούς τους, το Dragon Quest Builders 2 δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι που εμπνέει δημιουργικότητα. Ξεκινώντας από ένα ταπεινό σπιτάκι μπορείτε να χτίσετε ολόκληρα χωριά, να αποκτήσετε γείτονες και ακόμα και κατοικίδιο, ενώ επίσης θα γίνετε για λίγο και αγρότες ή κτηνοτρόφοι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του χωριού. Οι γείτονές σας είναι NPC, όμως ο καθένας έχει δική του προσωπικότητα και χιούμορ, κάτι που κάνει τη συμβίωση πιο ευχάριστη. Στο Isle of Awakening, το νησί στο οποίο βρίσκεστε στην αρχή του παιχνιδιού, έχετε τη δυνατότητα να χτίσετε το δικό σας κόσμο υλοποιώντας οποιαδήποτε ιδέα θελήσετε χωρίς περιορισμούς. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα multiplayer, είτε local, είτε online για να μοιραστείτε τη δημιουργική σας διάθεση με έως 3 ακόμα παίκτες.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο game της σειράς, στο sequel εκτός από την προσθήκη του fast travel και του multiplayer έχετε και τη δυνατότητα να κολυμπήσετε και να εξερευνήσετε τον ωκεανό, ενώ υπάρχει επιπλέον και η επιλογή του first person perspective για εκείνους που προτιμούν την πιο άμεση επαφή με το περιβάλλον του παιχνιδιού. Αν είστε βετεράνοι της σειράς είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπάρχει η δυνατότητα link του Dragon Quest Builders 2 με τα δεδομένα αποθήκευσης του προηγούμενου game, προσφέροντας πρόσβαση σε μοναδικές συνταγές. Για να μην τελειώσει ποτέ η περιπέτεια, μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν τέσσερα DLC για το παιχνίδι, ένα εκ των οποίων θα είναι και δωρεάν, που θα περιλαμβάνουν νέες συνταγές, χαρακτήρες και νησιά για εξερεύνηση. Τα DLC μπορείτε να αποκτήσετε χωριστά ή με την αγορά του season pass σε καλύτερη τιμή.

Η εμφάνιση του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφη και ξεφεύγει λίγο από τη συνηθισμένη εμφάνιση των "κύριων" παιχνιδιών της σειράς. Οι χαρακτήρες είναι chibi και διακρίνονται από το χαρακτηριστικό design του Akira Toriyama, ο οποίος έχει σχεδιάσει όλους τους χαρακτήρες της σειράς παιχνιδιών Dragon Quest από το 1986, και πολλοί ίσως τον γνωρίζετε από τη σειρά Dragon Ball, ενώ το περιβάλλον είναι χρωματιστό με αίσθηση retro game σε πολλά σημεία. Η μουσική είναι ήπια, ενώ γίνεται πιο έντονη κατά τη διάρκεια των μαχών και το voice acting περιορισμένο, αλλά αρκετό ώστε να προσθέσει το απαραίτητο flavor.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

IGN GreeceΑνακοινώθηκε το Nintendo Switch LiteΑποκαλύφθηκαν τα Pokemon Sword and Shield Special Edition Nintendo Switch LiteH Nintendo δεν "μένει πίσω" στα Online Network Services σύμφωνα με τον Miyamoto

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα