Armored Brigade Review

"Ο ψυχρός πόλεμος δεν ψύχεται, αλλά φλέγεται με θανατηφόρα θέρμη."

Με την παραπάνω φράση του Richard Nixon θα ήθελα να ξεκινήσω το συγκεκριμένο κείμενο, ελπίζοντας ότι γίνεται κατανοητό το μέγεθος των αντιφάσεων που επικρατούν στην εποχή. Πολλοί ίσως να θεωρούν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως το ορόσημο του 20ου αιώνα, όμως τα γεγονότα που τον ακολούθησαν ήταν εξίσου κατακλυσμικά. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας υλοποιήθηκαν μέσα

στο ψύχος των δεκαετιών 1965-1990. Τι θα γινόταν όμως αν αυτός ο πόλεμος δεν σταματούσε στις απειλές, την κατασκοπεία και την προπαγάνδα; Αν είχαμε μια άμεση ένοπλη σύγκρουση; Αυτά τα υποθετικά σενάρια καλύπτει το Armored Brigade της Veitikka Studios με publisher την Slitherine.

Το σιδηρούν παραπέτασμα λοιπόν πέφτει, η μάλλον καίγεται, για να πούμε καλύτερα, από μια συμφωνική ομοβροντία πυραύλων, που σαν φλεγόμενες μέλισσες περνάνε τα σύνορα της Δυτικής Γερμανίας σκορπίζοντας ζοφερό θάνατο… ή από μια βόμβα ναπάλμ, ότι προτιμάει ο καθένας… Πιάσατε το νόημα: τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, NATO και USSR τσακώνονται για την απολυτή κυριαρχία. Ο παίκτης στη θέση του στρατηγού της καρέκλας επιφορτίζεται με το καθήκον να παρατάξει τις διαθέσιμες μονάδες του στο πεδίο της μάχης και να τις καθοδηγήσει σε επίπεδο μονάδας μέχρι την νίκη.

Οι χάρτες που διαθέτει το παιχνίδι είναι τεράστιοι (15x15 χιλιόμετρα) και ο παίκτης έχει την ικανότητα εκτός από τα διαφορά έτοιμα σενάρια ή να δημιουργήσει τα δικά του επιλέγοντας οποιαδήποτε περιοχή από τους χάρτες επιθυμεί και προσθέτοντας όσες από τις δεκάδες παραμέτρους θέλει στο παιχνίδι του.

Το παιχνίδι επίσης περιλαμβάνει μια λειτουργία Campaign που δίνει αρκετό βάθος στην εμπειρία, εκεί η μια μάχη διαδέχεται την άλλη με καινούργιους στόχους, καιρικά φαινόμενα και μονάδες, με αποτέλεσμα η καλή διαχείριση των μονάδων να παίζει καθοριστικό ρολό όχι μόνο για τα επόμενα 30 λεπτά που κρατάει η μέση μάχη αλλά για τις επόμενες ώρες που θα διαρκέσουν οι εκστρατείες σας.

Βέβαια το Armored Brigade είναι ένα Wargaming sandbox, ο παίκτης θα βρει την μισή χαρά στο στήσιμο της ιδανικής μάχης ή την αναστήλωση κάποιου πιθανού γεγονότος. Σε αυτό το κομμάτι ο τίτλος δίνει τρομερές ικανότητες παραμετροποίησης, όπως τον καιρό, την ώρα της ημέρας, την εκπαίδευση της κάθε πλευράς κ.ο.κ.

Από τις δυο διαθέσιμες παρατάξεις ο «στρατηγός της καρέκλας» έχει τη δυνατότητα να επιλέξει οποιοδήποτε από τα επτά έθνη (Αγγλία, Φιλανδία, Πολωνία, Αμερική, Δυτική Γερμανία, Ανατολική Γερμανία, Σοβιετική Ένωση) τα οποία είναι διαθέσιμα, το κάθε ένα από αυτά παρέχει διαφορετικές μονάδες και εξοπλισμό με διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές προσεγγίσεις. Η κάθε χώρα χρειάζεται μια έξυπνη, προσαρμοσμένη αντιμετώπιση σε κάθε κατάσταση και η καλή γνώση των μονάδων θα είναι καταλυτική στην έκβαση της μάχης.

Εντός των μαχών ο παίκτης έρχεται αντιμετώπος με δυο εχθρούς, την ικανοποιητική AI και το UI. Το UI θα χρειαστεί λίγο χρόνο εξοικείωσης αλλά γενικότερα δεν είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Τα μενού είναι λιγότερα απ’ ότι φαντάζουν στην αρχή, ενώ οι διαθέσιμες εντολές για τις μονάδες είναι όλες μαζεμένες σε ένα μόνο πάνελ που εμφανίζεται όταν πατάτε κλικ επάνω στην μονάδα. Τον αρκετά λεπτομερή χάρτη τον βλέπουμε κάθετα ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ζουμάρουμε σε διάφορα επίπεδα, να δούμε το υψόμετρο, ενώ μας επιτρέπει να αποκτήσουμε και μια ισομετρική ματιά του πεδίου της μάχης ώστε να γίνεται πιο εύκολα κατανοητή η σχετική διαφορά των θέσεων που έχουν οι μονάδες.

Οι δυνατότητες επιλογών για τη δημιουργία του στρατού σας είναι αρκετές, με πάνω από 900 μονάδες ξηράς και 140 αέρος. Οι μονάδες καλύπτουν όλο το εξοπλιστικό φάσμα που βρίσκουμε στην εποχή με μεγάλη ακρίβεια και είναι ξεχωριστές για κάθε έθνος. Αυτές τις ελέγχετε στον μέγιστο βαθμό, ο παίκτης έχει την ικανότητα να επιλέξει τη στάση, την απόσταση βολής αλλά και πολλές ακόμα παραμέτρους στη συμπεριφορά των μονάδων.

Προσοχή όμως, αυτές οι εντολές θα φτάσουν με καθυστέρηση, ανάλογα με την απόσταση των μονάδων από το αρχηγείο. Έτσι, είναι καλό να σκέφτεστε μπροστά, δίνοντας πολλές εντολές σε σειρά. Αυτό δίνει τεράστιο βάρος στις επιλογές σας καθώς αφού γίνει η επαφή με τον εχθρό κάθε δευτερόλεπτο μετράει και η καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει το τέλος για τη μονάδα σας. Η γενικότερη κατεύθυνση αν και είναι Real time strategy έχει ένα έντονο στοιχείο γύρων, ο παίκτης πρέπει να σκεφτεί σε βήματα, και να τα εφαρμόσει γρήγορα.

Προφανώς ο τίτλος είναι αρκετά περίπλοκος ώστε να δυσκολέψει ακόμα και τους πιο εξοικειωμένους στρατηγούς. Αν είστε νέος παίκτης προτείνουμε την υπομονή καθώς και την ανάγνωση του σχετικού guide. Η γενικότερη δυσκολία όμως είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους συνηθισμένους παίκτες του είδους. Η στρατηγική σκέψη που χρειάζεται σε συνδυασμό με τη real time ταχύτητα και το πλήθος ελευθέριων που προσφέρει το Armored Brigade είναι κάτι που για μερικές στιγμές σε κάνει να αφομοιώνεσαι πλήρως στην διοίκηση των μονάδων σου.

Βέβαια αν δεν είστε φαν αυτού του στυλ και προτιμάτε μια πιο αργή προσέγγιση, το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε σε ένα σύστημα γύρων, επιλέγοντας τις εντολές σας στην αρχή κάθε γύρου.

Η A.I προσαρμόζεται πολύ καλά στους διάφορους στόχους του χάρτη που είναι συνήθως τυχαίοι. Έχει την ικανότητα να παίζει πειστικά και να εκμεταλλεύεται πλήρως τα αδύναμα σημεία του παίκτη χωρίς να κλέβει με κάποιο τρόπο. Αφού αποκαλυφθούν οι μονάδες, είναι συνήθως αρκετά αργά για να μπορέσει ο παίκτης να πάρει τα απαραίτητα μετρά.

Οι συρράξεις γενικότερα κρατάνε ελάχιστα. Μόλις μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να δείτε ολόκληρες παρατάξεις αρμάτων να γίνονται προσανάμματα από αντιαρματικούς πυραύλους ή μονάδες πεζικού και δάση να εξαφανίζονται από εκρήξεις ναπάλμ. Τις περισσότερες φορές δεν θα δείτε καν τους εχθρούς να βάλουν ενάντια σας, καθώς ο υπολογιστής φροντίζει να κρύβει τις δυνάμεις του σε καλά σημεία εκτός του οπτικού πεδίου των μονάδων σας.

Αυτός λοιπόν που θα έχει το υψομετρικό πλεονέκτημα και την ικανότητα να δει πρώτος τον εχθρό θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει την σύρραξη. Αυτό μας οδηγεί ένα βήμα πίσω στη γενικότερη εξέλιξη της μάχης, στην περίοδο τις παράταξης των στρατευμάτων. Οι μονάδες σας θα πρέπει να παραταχθούν κατά μήκος μιας ζώνης. Μια ξεχωριστή μονάδα όμως, οι scouts, έχει την ικανότητα να παραταχθούν πολύ πιο μπροστά και να εξερευνήσουν το πεδίο.

Αφού τους παρατάξετε αποκτάτε την ικανότητα να τους δώσετε την εντολή να κάνουν infiltrate και να μπουν στη εχθρική ζώνη ώστε να αποκαλύψουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εχθρικές δυνάμεις. Αυτές οι μικρές μονάδες αποτελούν πρακτικά τα μάτια σας για τις κινήσεις του εχθρού. Μια καλή τοποθέτηση των scouts θα σας επιτρέψει να έχετε το πάνω χέρι στις μάχες.

Τεχνικά ο τίτλος είναι ικανοποιητικός, μπορείτε να τον βρείτε στο ειδικό κατάστημα της Maxis Games εδώ, το Armored Brigade είναι εξαιρετικά ελαφρύ και θα τρέξει αβίαστα ακόμα και σε συστήματα 20ετίας. Τα γραφικά αλώστε είναι αρκετά απλοϊκά, ενώ η μουσική ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια απλότητας… βέβαια αν ακόμα και τα χρώματα σας φαίνονται περιττά, μπορείτε από το minimap να ενεργοποιήσετε το paper map mode που ουσιαστικά μετατρέπει το περιβάλλον σε απλό χάρτη!

Armored Brigade Nation Pack: Italy – Yugoslavia

Βέβαια ο τίτλος έρχεται με περιορισμένο αριθμό έτοιμων σεναρίων και μονάδων, κάποια στιγμή ακόμα και ο πιο ενδελεχής παίκτης θα βαρεθεί. Το Nation Pack είναι για όσους θεωρούν ότι 900 μονάδες δεν είναι αρκετές, προσθέτει εκτός από δυο νέα κράτη, 250 μονάδες, έναν νέο τεράστιο χάρτη που έχει ως χαρακτηριστικό μεγάλα αστικά κέντρα και ψηλά βουνά. Εκεί η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία παλεύουν ανελέητα για κάθε ίντσα γης. Το νέο, ιδιόμορφο, περιβάλλον του χάρτη θα προκαλέσει την επινοητικότητα σας: περικυκλώσεις, ενέδρες και μάχες από απόσταση αναπνοής θα είναι συχνό φαινόμενο.

Η Ιταλία έχει μια μεγάλη γκάμα παρωχημένου αμερικανικού οπλισμού από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όμως οι σκληροτράχηλοι αλπινιστές και ο μεγάλος όγκος πυροβολικού που διαθέτει υπερκαλύπτουν την τεχνολογική κατωτερότητα του εξοπλισμού τους. Η Γιουγκοσλαβία από την άλλη έχει στη διάθεση της ένα εύρος εξοπλισμού από διάφορες εποχές με αποτέλεσμα να έχει τον πιο ισορροπημένο στρατό στο παιχνίδι με μια ελαφριά έμφαση στις αψιμαχίες κοντινών αποστάσεων.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Slitherine.

IGN GreeceTo παιχνίδι Avengers της Square Enix θα είναι στην Ε3 2019Το Red Faction Evolution ίσως να βρίσκεται στην παραγωγή σύμφωνα με μία διαρροή από την NVIDIAΤο τέλος του Ouya έρχεται και επίσημα τον επόμενο μήνα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
armored, armored, square enix, nixon, συγκεκριμένο, studios, nato, σημαίνει, real, time, στυλ, games, map, italy, νέα, ign, avengers, square, red, evolution, ouya, εθνος, στρατος, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ouya, avengers, ψυχρος πολεμος, ign, βημα, γερμανια, γνωση, ιταλια, μουσικη, ογκος, οροσημο, χαρτες, χρωματα, ωρα, games, map, real, square enix, square, time, αβιαστα, αμερικη, βουνα, βομβα, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, διοικηση, δυτικη, ευχαριστο, ευκολα, εκβαση, εκπαιδευση, εξελιξη, εποχη, εποχες, επτα, ερχεται, ζωνη, ζοφερο, υπομονη, καιγεται, κειμενο, λειτουργια, ματια, μηκος, μπορειτε, ναπαλμ, νικη, νοημα, ουσιαστικα, πεδιο, περιβαλλον, πιθανοτητες, πολωνια, ρολο, συγκεκριμένο, σειρα, στυλ, τιτλος, υψομετρο, φαινονται, φιλανδια, χερι, χαρα, ψηφιακη, ωρες, βηματα, εμφαση, evolution, χωρα, ιδιαιτερα, italy, κομματι, μπροστα, nato, nixon, παιχνιδι, πληροφοριες, red, studios, σημαίνει
Τυχαία Θέματα