1979 Revolution: Black Friday Review

Όταν τα Adventures συναντούν τα ντοκιμαντέρ

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1978, μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων, χιλιάδες μαζεύονται στην Τεχεράνη για να διαδηλώσουν ενάντια στο καθεστώς του Σάχη. Ο στρατός ανοίγει πυρ εναντίον τους στην πλατεία Jaleh. O τελικός απολογισμός είναι μερικές εκατοντάδες νεκροί. Η μέρα αυτή είναι ένα καθοριστικό σημείο στην Ιρανική Επανάσταση, με την πιθανότητα οποιουδήποτε συμβιβασμού μεταξύ των επαναστατών και του καθεστώτος να εξανεμίζεται. Οι ιστορικοί την ονόμασαν Μαύρη Παρασκευή.

Στο

1979 Revolution: Black Friday, η ιστορία μας ξεκινάει το 1980. Ο νεαρός φωτογράφος Reza αιχμαλωτίζεται στο κρησφύγετό του από την αστυνομία, και οδηγείται στην φυλακή Evin. Έχοντας συμμετάσχει στην επανάσταση, βασανίζεται άγρια για να ομολογήσει το ρόλο του σε διάφορα γεγονότα και τις τοποθεσίες όσων παραμένουν ασύλληπτοι. Μέσα από flashbacks βλέπουμε τα γεγονότα για τα οποία ενδιαφέρεται ο ανακριτής του, και μπορούμε να επιλέξουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί του ή όχι.

Στις δύο περίπου ώρες που διαρκεί η ιστορία του Reza, θα συναντήσετε πολλούς χαρακτήρες, κάποιοι εκ των οποίων είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα. Το σενάριο είναι έξυπνα γραμμένο και αποφεύγει τον απλοϊκό διαχωρισμό τους σε καλούς και κακούς. Αντίθετα κάθε χαρακτήρας κάνει ότι κρίνει καλύτερο βάσει των πεποιθήσεών του, με έναν αυθεντικά ανθρώπινο τρόπο. Σε αυτό βοηθάνε οι διάλογοι, που μεταδίδουν αβίαστα την φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα εκείνων των ημερων, χωρίς ίχνος μελοδράματος ή στόμφου.

Το gameplay διαθέτει αρκετές ομοιότητες με αυτό που συναντάμε στις δημιουργίες της Telltale Games, καθώς αποτελείται από διαλόγους, quick-time events και εξερεύνηση του εκάστοτε περιβάλλοντος. Οι διάλογοι θα σας ζητήσουν να επιλέξετε την απάντηση σας μέσα από τέσσερις διαφορετικές επιλογές. O περιορισμένος χρόνος για να επιλέξετε μάλιστα, θα σας ωθήσει να απαντήσετε περισσότερο συναισθηματικά παρά λογικά, δίνοντας σας μια “γεύση” από την ένταση της κατάστασης. Τα quick-time events εμφανιζονται σε σκηνές δράσης, όπου πρέπει να παλέψετε με κάποιον ή να ξεφύγετε από κινδύνους. Αν και δίνουν σχετικά λίγο χρόνο για να αντιδράσετε, η αποτυχία δεν είναι πάντα το τέλος.

Σε ορισμένα σημεία θα σας δωθεί η ευκαιρία να εξερευνήσετε το μέρος που βρίσκεστε (συνήθως οι δρόμοι της Τεχεράνης) και να ανακαλύψετε αντικείμενα με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε για να ξεκλειδώσετε πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στο Ιράν, αλλά και για την επανάσταση. Επιπλέον, καθώς ο πρωταγωνιστής είναι φωτογράφος, θα έχετε τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα σημεία να τραβήξετε φωτογραφίες. Για να πετύχετε μια σωστά εστιασμένη εικόνα θα πρέπει να παίξετε ένα mini game κάθε φορά, το οποίο χαλάει λίγο το immersion όταν βρίσκεστε εν μέσω αναταραχών, πανικού και βίας. Όταν τελικά πετύχετε το πολυπόθητο “κλίκ”, θα μπορείτε να το συγκρίνετε με μια αντίστοιχη πραγματική φωτογραφία από κάποιον φωτορεπόρτερ της εποχής. Είναι μια πολύ όμορφη πινελιά, που δίνει ένα στυλ ντοκυμαντέρ στο όλο εγχείρημα. Θα μπορούσε βέβαια να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν δεν ήταν τόσο περιορισμένα τα θέματα που μπορείτε να απαθανατίσετε.

Όσο εντυπωσιακό, ενημερωτικό και σοκαριστικό και αν είναι όμως το 1979 Revolution: Black Friday, δεν είναι τέλειο. Το gameplay αφήνει μια αίσθηση προχειρότητας με την σταθερή κάμερα, η οποία εμποδίζει αρκετά την ανακάλυψη των διαφόρων collectables, και τους πολλούς αόρατους τοίχους που θα δείτε παντού. Επιπλέον αν ξαναπαίξετε το παιχνίδι θα παρατηρήσετε ότι κάποιες επιλογές δεν είχαν τον παραμικρό αντίκτυπο. Τέλος, τα γραφικά του είναι σχετικά απογοητευτικά, καθώς παρά το ιδιαίτερο στυλ τους, δεν καταφέρνουν να διώξουν την αίσθηση ότι ανήκουν στην προηγούμενη γενιά κονσολών.

Αντίθετα στον ακουστικό τομέα, οι developers iNK Stories έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Οι voice actors είναι όλοι μεσοανατολικής καταγωγής και δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, οι οποίες σε πολλά σημεία αντισταθμίζουν την οπτική έλλειψη κομψότητας και σώζουν την εκάστοτε σκηνή. H μουσική, αν και δεν κάνει ποτέ ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, συνοδεύει ωραία την ιστορία και δίνει τον κατάλληλο τόνο.

Ένα υπερβολικά μεγάλο παράπονο που αφήνει αυτός ο τίτλος είναι το φινάλε του. Σταματάει στην κορύφωση της πλοκής, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική λύση για κανέναν, ιδιαίτερα για τον πρωταγωνιστή μας. Το φινάλε αυτό θα περίμενα να το δώ στο πρώτο επεισόδιο μιας σειράς, αλλά όχι σε μια αυτοτελή κυκλοφορία. Είναι πράγματι κρίμα, καθώς το καλύτερο στοιχείο αυτού του τίτλου είναι η δυνατή γραφή του.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Digerati Publishing.

IGN Greece Monster Hunter World: Κάθε αρχή και δύσκολη... ακόμη και για το PC Port Η HORI ανακοίνωσε τρεις νέους μοχλούς για το Nintendo Switch Φήμη: Η Γερμανία θα απαγορεύει τα pre-orders σε παιχνίδια χωρίς ημερομηνία κυκλοφορίας

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα