ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί «παραμέρισε» ο Αλέξης Τσίπρας – Οι υποψήφιοι διάδοχοι και οι fast track διαδικασίες για να μην μείνει ακέφαλο το κόμμα

Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο πρόσφατο, αλλά και μακρινό παρελθόν από άλλους ηγέτες, το Ζάππειο, έναν εμβληματικό χώρο για να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος αλλά όχι απαραίτητα την αποχώρησή του από την πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή της δήλωσής του αποκάλυψε το παρασκήνιο της απόφασής του να μην μείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να

μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα», είπε.

Και έδειξε επίσης σε όσους ισχυρίζονται ότι τον γνωρίζουν καλά ότι θα έπρεπε να είχαν καταλάβει από το βράδυ της συντριβής του κόμματος ότι είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του.

«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών, είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Και να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Έφυγε χωρίς να πει την λέξη

Ιδιαίτερα σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε την λέξη παραίτηση.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το παρασκήνιο

Όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr, την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος γνώριζαν μόνον στενοί του συνεργάτες.

Την ιστορική αυτή απόφαση είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στα αδέρφια του και στην σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα οι οποίοι και τον στήριξαν απόλυτα σε αυτό.

Το σοκ ήταν μεγάλο και ανάμεσα στα μέλη του Εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ όταν μπαίνοντας τους είπε ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και είναι αμετακίνητος στην απόφασή του αυτή.

Οι επίδοξοι διάδοχοι

Λίγο μετά το σοκ άρχισαν οι συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο άνθρωπος που θα καθίσει στην καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα. Ως επικρατέστερη θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέξη Χαρίτση, της Ρένας Δούρου αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα.

Οι επόμενες κινήσεις – Οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο (01-02/07) αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να χαράξει  τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκλέξει νέο επικεφαλής, ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η κα Όλγα Γεροβασίλη.

www.newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας –,syriza, alexis tsipras –