Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί δημιουργεί νέα ψηφιακή τράπεζα

11:18 6/4/2022 - Πηγή: Mononews

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Η νέα

πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης.

Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα.

Οι εν λόγω ευκαιρίες μείωσης κόστους και ενίσχυσης εσόδων δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο.

Ποια είναι η Natech

Με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα στην Αμερική, όπου υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές , κινείται η Natech, εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Natech, τα τελευταία χρόνια διαγράφει ανοδική πορεία , καθώς οι συμφωνίες που «κυνηγούσε» άρχισαν να υλοποιούνται, κάτι που αντανακλάται και στα οικονομικά της μεγέθη: ο τζίρος της ανήλθε το 2020 στα 2,1 εκατ. ευρώ, από 1,45 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ για το 2021 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 3,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο NetFAX ο Θανάσης Ναυρόζογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Natech, η εταιρεία βρίσκεται αυτή την περίοδο πολύ κοντά σε συμφωνία με ιδιωτικό επενδυτικό κεφαλαίο, που θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια για διεύρυνση της πελατειακής της βάσης και της γεωγραφικής της επέκτασης.

«Έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας για το 2022, με σκοπό να κάνουμε μια πιο ‘’επιθετική’’ πολιτική με διπλασιασμό του προσωπικού μας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 60 άτομα», λέει ο κ. Ναυρόζογλου.

Ευρωπαϊκή δεξαμενή 4.500 μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Με φυσική παρουσία σε Ελλάδα (Ιωάννινα, Αθήνα) και Γερμανία, και εγκαταστάσεις του financial software που παράγει σε διάφορες χώρες (ενδεικτικά Γεωργία, Ιταλία, Νιγηρία), η εταιρεία επιδιώκει να διεκδικήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά και να συνάψει νέες συμφωνίες με εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τον – ραγδαία εξελισσόμενο- χρηματοοικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Ναυρόζογλου, η εταιρεία έχει επεκταθεί σε διάφορους τομείς καθώς δεν είναι μόνο το core banking (CSB2), αλλά και οι υπόλοιπες περιφερειακές λύσεις (satellite projects) όπως το mobile και web banking που γνωρίζουν μεγάλη απήχηση.

«Εμείς αναπτύσσουμε, ουσιαστικά, ένα τελείως νέο σύστημα για το λεγόμενο Banking as a Service.

Σκοπός μας είναι να παρέχουμε ένα πακέτο με όλες τις υπηρεσίες σε μικρές και μικρομεσαίες τράπεζες της Ευρώπης, να τρέχουμε δηλαδή όλο το back office τους», δηλώνει.

Να σημειωθεί πως στην ευρωπαϊκή αγορά υπολογίζεται ότι υπάρχει μία «δεξαμενή» περίπου 4.500 μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει χωρίς εκπροσώπηση, καθώς οι μεγάλοι «παίχτες» ενδιαφέρονται κυρίως για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι επόμενοι σταθμοί – και εφόσον βεβαίως τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο – είναι οι αγορές της Ελβετίας και της Αγγλίας.

Οι βλέψεις, όμως, δεν σταματούν στην Γηραιά Ήπειρο.

«Ένας από τους στόχους μας είναι να εισέλθουμε και στην αγορά της Αμερικής, όπου δραστηριοποιούνται περί τα 10.000 μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Είναι μία ευκαιρία, το σκεφτόμαστε», καταλήγει ο κ. Ναυρόζογλου.

Η Natech στα σημεία

Κύκλος εργασιών

2021 (εκτ.): 3,1 εκατ. ευρώ

2020: 2,05 εκατ. ευρώ

Ενδεικτικό πελατολόγιο: 100% των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών, Zenith Bank, TORA WALLET – Opap Group, Ziraat Bank, Credit Agricole, FCA BANK, EΛΤΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Argo Change, Qquant κ.α.)

Διαβάστε επίσης

Τράπεζα Πειραιώς: Το business plan του Χρήστου Μεγάλου για το 2022-2025 – Νέα δάνεια 27 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα