Ρεβέκκα Καμχή: Εντός εκτός των εικαστικών ορίων

00:03 8/3/2024 - Πηγή: Mononews

Η Ρεβέκκα Καχμή ακόμη και όταν δεν παρουσιάζει πρωτοποριακά έργα, πρωτοπορεί. Αλλάζει την προοπτική. Το αφήγημα. Στη νέα έκθεση στη φερώνυμη γκαλερί της, έργα σε χαρτί από διαφορετικούς καλλιτέχνες και ποικίλες περιόδους έχουν φιλοτεχνηθεί «εντός και εκτός» κάδρου. Εξού και ο τίτλος.

Τα έργα ανήκουν σε μια σειρά από γνώριμους στην γκαλερί δημιουργούς. Ορισμένοι δε από τους πιο επιφανείς της σύγχρονης τέχνης, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων:

Kωνσταντίνος Κακανιάς, Ρίτα Άκερμανν, Ντιάννα Μαγκανιά, Τρέισυ Μόφφαττ,

Αλέξανδρος Γεωργίου, Κλερ Γουντς, Mωρίς Γκανής, Κάρεν Κιλίμνικ, Ελένη Κοτσώνη, Νίκος Αλεξίου, Ρος Μπλέκνερ, Συλβί Φλέρυ, Αλέκος Φασιανός, Μοσέκουα Λάνγκα, Τάκης, Πολ Ντέσμπορο.

Χωρίς όρια

Όπως επισημαίνει η Ρεβέκκα Καχμή, η χρήση του χαρτιού παραδοσιακά «παραπέμπει στο σκίτσο, στο προσχέδιο, σε κάτι πρόχειρο ή βιαστικό και σε κάτι ασπρόμαυρο».

Το χαρτί ωστόσο δεν αποτελεί μόνο το προκαταρκτικό ή το πρόχειρο μέσο της σύνθεσης. Μπορεί να αποτυπωθούν πάνω του αυτάρκεις συνθέσεις, ακόμη και πλούσιες σε χρώμα.

Εν συνόλω, η τέχνη δεν εντάσσεται όρια, η καλλιτεχνική σύλληψη δεν νοείται σε “εντός-εκτός” όρια.

Τι θεωρεί αισθητικά καίριο;

Ταυτόχρονα, τα «όρια» καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του έργου. Οριοθετούν τη στάση του καλλιτέχνη, συνυπολογίζονται στις αποφάσεις του σχετικά με το τι θα αφήσει εκτός, άρα τι θεωρεί αισθητικά καίριο. Δύσκολες, απαραίτητες αποφάσεις.

Έτσι, καταλήγει η Ρεβέκκα Καμχή, «τα έργα σε χαρτί “μπαίνουν” και “βγαίνουν” εντός και εκτός του κάδρου ανάλογα με τον τρόπο που τα βλέπουμε, ερμηνεύουμε εμείς. Το κάδρο αποτελεί το ενδιάμεσο μεταξύ καλλιτεχνήματος και θεατή – καλλιτέχνη και κόσμου.

Καλούμε λοιπόν τον επισκέπτη να τοποθετηθεί “εντός – εκτός” των δικών του ορίων».

Πληροφορίες

“Εντός Εκτός” – Έργα σε χαρτί

Εγκαίνια νέας έκθεσης : 13 Μαρτίου

Αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

Λεωνίδου 9 , Μεταξουργείο Τ.Κ 104 37

Τηλέφωνο 210 5233049

email [email protected]

Τετάρτη – Παρασκευή 12 – 6 μμ

Keywords
Τυχαία Θέματα