Ποιες είναι οι Toolbox και Active που «παίρνουν μέρος» στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αποκαλυπτικό υπήρξε ρεπορτάζ του Politico, το οποίο έκανε λόγο για ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, γεγονός που σας είχε ενημερώσει πρόσφατα με σχετικό ρεπορτάζ το mononews.gr.

Συγκεκριμένα, όπως λέει, ο έλεγχος έγινε σε πάνω από 10 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και δύο μικρότερες εταιρείες, την Toolbox και την Active, εκ των οποίων η πρώτη είναι συμβουλευτική.

Η αναφορά γίνεται για την Toolbox του Αλέξανδρου Θεοδωράκου, εταιρεία

συμβουλευτική, η οποία το 2022 έκανε τζίρο γύρω στα 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του mononews, έχει πάρει αρκετές «δουλειές» σε διαγωνισμούς με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κάποιες από αυτές έγιναν μέσω απευθείας αναθέσεων.

Όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας, μέχρι σήμερα η Toolbox έχει διαχειριστεί περισσότερα από 500 έργα αξίας που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο mononews αναφέρουν ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο συμβουλευτικές εταιρείες να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, ωστόσο όπως λένε, τώρα μπαίνουν αρκετά πιο συχνά στο παιχνίδι κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των έργων, κυρίως στο πεδίο της πληροφορικής.

Ωστόσο όπως λένε, είναι αξιοπερίεργο γιατί αυτές οι δύο εταιρείες ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Toolbox συμμετείχε μεταξύ άλλων σε έργα για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ, ήδη από το 2022, αναλαμβάνοντας έργα αξίας 500.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Επίσης η Toolbox είχε επιλεγεί ως ανάδοχος και σε έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως μεταξύ άλλων στο «Υποστηρικτικός Μηχανισμός για την επιτυχή υλοποίηση του Έργου «Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)» της Δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπου κατέβηκε σε κοινοπραξία με την Ernst & Young, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η Active

Η Active του Γιάννη Στασινόπουλου ιδρύθηκε το 1995 έχοντας κύριο αντικείμενο εργασιών της την προώθηση και την υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής.

Έχει συνεργασίες με εταιρείες όπως Lenovo, Dell, HPE, IBM, Microsoft, Fortinet, Cisco, Huawei, Checkpoint, Kyocera, Ricoh και Epson.

Η Active έχει και εκείνη αναλάβει να τρέξει έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόσφατα μάλιστα επιλέχθηκε ανάδοχος από τον Δήμο Αχαρνών για την υλοποίηση σειράς δράσεων με χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων ψηφιακών εργαλείων.

Η Active σύμφωνα με την χρήση του 2022, έκανε τζίρο 37,7 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 3,02 εκατ. ευρώ και καθαρά 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το άρθρο του Politico, το ΠΑΣΟΚ έκανε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με την «έλλειψη» ενδιαφερομένων στους διαγωνισμούς για τα έργα πληροφορικής.

Όπως αναφέρουν πηγές, «με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι στο επίκεντρο και με εκατοντάδες διαγωνισμούς πληροφορικής να έχουν βγει την τελευταία τετραετία, όλες οι εταιρείες του κλάδου έχουν πάρει μερίδιο από την πίτα, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο, καθώς η πλειονότητα αυτών χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στην αρχή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, και στους διαγωνισμούς κατέβαιναν πολλές εταιρίες του κλάδου για να διεκδικήσουν κάποιο έργο. Με τον καιρό όμως να έχει περάσει και με τα έργα να είναι πάρα πολλά, μετά από ένα σημείο χάθηκε το αρχικό ενδιαφέρον.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς πλέον δεν γίνεται ο χαμός που γινόταν τα πρώτα χρόνια, με προσφορές επί προσφορών από τις εταιρείες του κλάδου, αλλά κατεβαίνουν μία το πολύ δύο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός.

Ωστόσο όπως λένε, η ελληνική αγορά είναι τόσο μικρή, οι εταιρείες που έχουν τα εφόδια να υποστηρίξουν τέτοιας δυσκολίας έργα είναι τόσο λίγες, που πλέον μόνο οι μεγάλες είναι αυτές που αντέχουν και μπορούν να τα υποστηρίξουν. Με αποτέλεσμα να είναι λίγες αυτές που κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες εταιρείες πληροφορικής έκανε έφοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στον κλάδο τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών

Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα

Keywords
Αναζητήσεις
poies-einai-oi-toolbox-kai-active-pou-pairnoun-meros-sta-kondylia-tou-tameiou-anakampsis.htm
Τυχαία Θέματα