Πέτσας: Έρχεται πακέτο στήριξης για τον τουρισμό – Κανένα σενάριο για ανασχηματισμό ή εκλογές

12:49 4/5/2020 - Πηγή: Mononews

Να βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο του κορονοϊού, ακούγοντας τους ειδικούς κάλεσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγες ώρες μετά την άρση στους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Είναι άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε, είπε.

Το σχέδιο θα αξιολογείται καθημερινά, υπόκειται σε βελτιώσεις ή και αναθεωρήσεις, πρόσθεσε, ενώ προανήγγειλε την διενέργεια διαγνωστικών τεστ, πρώτα στις ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο, διευκρίνισε ότι δεν είναι μοναδικός δείκτης

για την εξέλιξη του σχεδίου ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και άλλοι δείκτες που μπορεί να ασκούν πιέσεις σε όλο το σύστημα. Όλα εξετάζονται προσεκτικά, υπάρχουν οι εισηγήσεις των ειδικών και ο πρωθυπουργός τελικά αποφασίζει, ανέφερε.

Θα πηγαίνουμε σταδιακά και προσεκτικά, η ατομική ευθύνη είναι το κλειδί για την επιτυχία, τόνισε. Χαρακτήρισε ομαλή την εικόνας της πρώτης ημέρας και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατάσταση θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην τρίμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Βουλή, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων τον μήνα Μάιο, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Για τους καλλιτέχνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τα εξής:

όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις καλύπτονται από τα 800 ευρώ και τις άλλες προβλέψειςόσοι ήταν άνεργοι έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίαςο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει 15 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης των κλάδων καλλιτεχνώνοι ωρομίσθιοι καλλιτέχνες, πχ μουσικοί ωδείων, ταξιθέτριες κλπ, εκδίδεται ΚΥΑ για να λάβουν 800 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές, λέγοντας ωστόσο ότι το έργο των υπουργών αξιολογείται συνεχώς, μολονότι έχουν υπάρξει αλλαγές στον σχεδιασμό των υπουργείων λόγω του κορονοϊού. Η αξιολόγηση δεν σταμάτησε ούτε μέρα, τόνισε.

Ερωτηθείς για τους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, τόνισε για την μεν εστίαση ότι το αρχικό πλάνο προβλέπει επαναλειτουργία από αρχές Ιουνίου. «Βλέπουμε το πλαίσιο για να έχουμε ανοικτά καταστήματα με ασφάλεια για τους πελάτες και με ικανοποιητικούς τζίρους για τους ιδιοκτήτες» είπε.

Για τον τουρισμό προανήγγειλε εξειδικευμένα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου.

Πιο αναλυτικά, για τον τουριστικό κλάδο ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικά στάδια επαναλειτουργίας, ενώ συγκεκριμένα για τα εποχικά καταλύματα σημείωσε ότι δεν αρκεί μόνο μια διοικητική εντολή για το άνοιγμα, αλλά πρέπει να νιώσει ο επιχειρηματίας ότι θα έχει έναν ικανοποιητικό τζίρο για να προχωρήσει στο άνοιγμα της επιχείρησής του και στην πρόσληψη εργαζομένων.

Και για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα έχει επισκέπτες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, είπε, θα παίξει και το θέμα των μεταφορών που πρέπει να λυθεί, ενώ σημείωσε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει και στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

Επίσης, ανήγγειλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε εργαζομένους του συστήματος Υγείας.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνιζε ότι πάνω από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ ήδη σχεδιάζεται η 2η φάση, που θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους δύο μήνες.

Για τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας είπε ότι η φούσκα των τουρκικών προκλήσεων έσκασε στον Έβρο. «Πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια, εμείς είμαστε εδώ για να αναχαιτίζουμε τις προκλητικές ενέργειες και να προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα τεστ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τέστ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Οι κινητές ομάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους:

Τη διεξαγωγή διαγνωστικών τέστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις κλειστές δομές όπως, για παράδειγμα, γηροκομεία και φυλακές. Στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων.Τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.Την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα προσληφθούν, σταδιακά 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέτσας, Ανοικτό,petsas, anoikto