Ο «τυφώνας» Γιώργος Οικονόμου χτυπά την Genco: Ζητά την καρατόμηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

11:07 9/4/2024 - Πηγή: Mononews

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με την διοίκηση της εταιρείας Genco Shipping & Trading. Ο ισχυρός πλοιοκτήτης έχει βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της εταιρείας, επιχειρώντας την απομάκρυνση του.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος κατέχει μέσω της GK Investments ποσοστό 5,4% στη ναυτιλιακή, με επιστολή που κατέθεσε και στην SEC, άσκησε σκληρή κριτική στο ΔΣ της εταιρείας και κυρίως στον πρόεδρο του, James G. Dolphin, καθώς, όπως αναφέρει

μεταξύ άλλων, οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μετόχων.

Σημειώνεται ότι η Genco απέρριψε το αίτημα του εφοπλιστή να ενισχύσει την τιμή της μετοχής μέσω επαναγοράς μετοχών. Παράλληλα, η διοίκηση της απέρριψε ομόφωνα την υποψηφιότητα των Randee Day και Robert Pons, που πρότεινε ο κ. Οικονόμου, για να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το 2024.

Τι ζητά από τους μετόχους

Τώρα ο Γιώργος Οικονόμου, που έχει εξελιχθεί σε ακτιβιστή επενδυτή, ζητά από τους μετόχους να καταψηφίσουν τον πρόεδρο της Genco, James Dolphin, ο οποίος είναι και πρόεδρος της AMA Capital Partners από το 2001. Και διαμαρτύρεται ότι δεν έχει πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες για να ευθυγραμμιστεί η τιμή της μετοχής της Genco με την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της.

«Ο κ. Dolphin επιδιώκει να χτίσει μία αυτοκρατορία και πιστεύει ότι το διοικητικό του συμβούλιο ξέρει καλύτερα από τους μετόχους της εταιρείας πώς πρέπει να ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα οι μέτοχοι της», επισημαίνει.

«Ο κ. Dolphin έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα διοικητικού συμβουλίου που απορρίπτει τις απόψεις των μετόχων και… επιδιώκει να έχει ένα ΔΣ που αποτελείται από άτομα που ακολουθούν τις δικές του θέσεις, αντί για άτομα που θα συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που χρειάζεται ένα καλό διοικητικό συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι παίρνει σωστές αποφάσεις», προσθέτει.

Ο Γιώργος Οικονόμου άρχισε να χτίζει την θέση του στην Genco με σταδιακές αγορές μετοχών που πραγματοποίησε από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2023, σε τιμές από 13,97 δολάρια μέχρι 16,42 δολάρια. Kατέχει 2,310,655 κοινές μετοχές της εταιρείας, ποσοστό 5,4%.

Εχθρική αντιμετώπιση

Στην επιστολή του αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι πραγματοποιεί από τις αρχές του 2024 συνομιλίες με την διοίκηση της Genco αλλά υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση που είχε ήταν «εχθρική, ανειλικρινής και με υπεκφυγές».

Ο εφοπλιστής ζητά την στήριξη των μικρομετόχων της ναυτιλιακής για την αλλαγή του επικεφαλής του ΔΣ της Genco και προτείνει και πάλι τον Robert M. Pons για νέο μέλος, καθώς, όπως υποστηρίζει «θα συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών στην εταιρεία».

«Θα φέρει μια έμπειρη φωνή, νέες ιδέες και μια πιο έντονη αίσθηση του κατεπείγοντος όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών στη στρατηγική διάθεσης κεφαλαίου της εταιρείας, με στόχο τόσο την άμεση επιστροφή αξίας στους μετόχους όσο και τη μακροπρόθεσμη στήριξη της τιμής των κοινών μετοχών. Επιπλέον, η δυναμική του προσωπικότητα θα συμβάλει στην ενθάρρυνση ενός υγιούς και ουσιαστικού διαλόγου στο διοικητικό συμβούλιο».

Ο R. Pons έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια 16 εισηγμένων εταιρειών. Αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής της Marpai και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε διοικητικές θέσεις στις Seachange International, CCUR Holdings, Alaska Communications και Inseego Corp., μεταξύ άλλων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η καταψήφιση του James G. Dolphin θα στείλει ένα μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι πρέπει να ακούν προσεκτικά και να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των μετόχων της εταιρείας, και θα απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο για τον υγιή διάλογο εντός του ΔΣ.

Η χαμηλή τιμή της μετοχής

Το αδύναμο σημείο που φαίνεται να έχει εντοπίσει και να χρησιμοποιεί ο κ. Οικονόμου για να στηρίξει την άποψη του και να επηρεάσει τους μετόχους είναι η τιμή της μετοχής της εταιρείας. Μάλιστα, υπάρχουν και αρκετοί αναλυτές που παρακολουθούν τον τίτλο και επισημαίνουν ότι διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV).

Για παράδειγμα, η Clarksons Securities ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η παρά την άνοδο της μετοχής πρόσφατα, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με συντελεστή τιμής προς NAV 0,80 και παραμένει μεταξύ των πιο φθηνών μετοχών του κλάδου ξηρού φορτίου.

Η μετοχή έκλεισε στη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου στα 20,32 δολάρια με απώλειες 1,93%.

Διαβάστε ακόμη:

Norwegian Cruise Line: Ναυπηγεί 8 κρουαζιερόπλοια στη Fincantieri και τέρμιναλ σε ιδιόκτητο νησί

Ενισχύεται και επεκτείνεται η Stena Line με την αγορά του ποσοστού και των δύο πλοίων από την Attica Group

Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία την Τετάρτη 17 Απριλίου

Keywords
ζητα, χτυπα, james, dolphin, capital, εταιρεία, υγιή, norwegian, attica, ΠΝΟ, απεργια, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, αξια, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, επιθυμιες, attica, capital, james, αγορα, διοικηση, ενθαρρυνση, ερχονται, εφοπλιστης, υγιή, ιδεες, κρουαζιεροπλοια, πλοια, τιμη, ισχυρος, φωνη, φορα, αγορες, data, dolphin, θεσεις
Αναζητήσεις
o-tyfonas-giorgos-oikonomou-chtypa-tin-genco-zita-tin-karatomisi-tou-proedrou-tou-ds.htm
Τυχαία Θέματα