Ώρα μηδέν για το lockdown: Το ανακοινώνει στις 6 ο Μητσοτάκης

Ώρα μηδέν για την ολική απαγόρευση εξόδου, αφού οι πολίτες δεν τηρούν πιστά τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο μήνυμα προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινώσει την ολική απαγόρευση μετακινήσεων με στόχο να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις που διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή, ενώ θα επιτρέπονται μόνο αυτές προς εργασία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Μετά

τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, διευκρινιστικές δηλώσεις θα δώσουν στις 7 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίες λόγω κορονοϊού αναμένεται να ισχύσει από απόψε τα μεσάνυχτα ή από αύριο το πρωί.

 Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας: Δήλωση, φόρμα, SMS

Ο πλήρης περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, περιλαμβάνει τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και την υποβολή από πολίτες SMS (μηνυμάτων από το κινητό) προς συγκεκριμένο αριθμό όπου θα δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- πού κατευθύνονται.

Πρόκειται για ένα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) που είχε επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Ο αριθμός θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή του. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο.

Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό, ο οποίος και θα πληκτρολογείται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις κι έξοδοι πολιτών που είχαν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Στο έντυπο μετακίνησης αναφέρονται οι 6 λόγοι που επιτρέπεται να μετακινηθεί κανείς. Θα μοιάζει με το έντυπο που ήδη έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, αλλά ουσιαστικά θα είναι μία νεότερη φόρμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια γραπτή (ή και ηλεκτρονική) δήλωση με συγκεκριμένα κουτάκια που θα συμπληρώνεται από τους πολίτες.

Πρώτο φαρμακείο, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ ή κάτι άλλο για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.Στο δεύτερο για ιατρικούς λόγους υπάρχουν οι προβλέψεις για ιατρείο, μονάδα υγείας ή κάτι άλλο.Τρίτο, μετακίνηση για οικογενειακούς λόγους και προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά.Πρόβλεψη για απλή σωματική άσκηση κοντά στο σπίτι, αλλά όχι για συλλογική αθλητική δραστηριότητα. Επίσης και η μετακίνηση για τη βόλτα των κατοικιδίων.Τέλος, θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει με δήλωση σε δημόσια υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα παροχής υπηρεσιών.

Πολύ σημαντικό είναι το τμήμα που αφορά στην εργασία. Θα μπορεί κάποιος να μετακινείται στη δουλειά του εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και με έγγραφη αναφορά του εργοδότη. Ή μετακίνηση για εργασία που δεν μπορεί να αναβληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα