Μαρία Παπαϊωάννου: Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την πραγματική ισότητα

“Παραμένουμε μία πατριαρχική και σεξιστική κοινωνία στην οποία υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις συνειδητές και ασυνείδητες που διαμορφώνουν συμπεριφορές και αντιλήψεις”, λέει στο mononews.gr Μαρία Παπαϊωάννου, Επικεφαλής του τμήματος Τεχνών στο British Council στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του αφιερώματος “Μάχη με τα Στερεότυπα”.

Όπως σημειώνει,  αν δεν κάνουμε τον κόπο να αγωνιστούμε, συμβάλλουμε στη διαιώνιση του προβλήματος. Ειδικότερα, αναφέρει η κυρία Παπαϊωάννου “Επαφίεται στην κάθε γυναίκα 

να θέσει όρια όποτε νιώθει πως αυτά απειλούνται,  να επισημάνει τα κακώς κείμενα και να προασπιστεί και υπερασπιστεί τον πολυδιάστατο και απαιτητικό της ρόλο στην κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και απαιτεί τόλμη, γνώση, αντοχή και αλληλοϋποστήριξη. Πολλές γυναίκες αισθανόμαστε πως πρέπει να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα αλλά με το να παίζουμε με άλλους κανόνες ή να υιοθετούμε ρόλους που μας έχουν δοθεί μέσα στα χρόνια από την κοινωνία, συμβάλλουμε στη διαιώνιση του προβλήματος”.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που λειτουργούν εσωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο που αναγκάζει τις γυναίκες να παίζουν με… άλλους κανόνες;

Όσο και να πιστεύουμε και να αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετά βήματα προόδου την τελευταία 20ετία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας σε θέματα ανάπτυξης, αποδοχής της διαφορετικότητας και κοινωνικής ισότητας.

Παραμένουμε μία πατριαρχική και σεξιστική κοινωνία στην οποία υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις συνειδητές και ασυνείδητες που διαμορφώνουν συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Επαφίεται στην κάθε γυναίκα και θηλυκότητα να θέσει όρια όποτε νιώθει πως αυτά απειλούνται,  να επισημάνει τα κακώς κείμενα και να προασπιστεί και υπερασπιστεί τον πολυδιάστατο και απαιτητικό της ρόλο στην κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και απαιτεί τόλμη, γνώση, αντοχή και αλληλοϋποστήριξη. Πολλές γυναίκες αισθανόμαστε πως πρέπει να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα αλλά με το να παίζουμε με άλλους κανόνες ή να υιοθετούμε ρόλους που μας έχουν δοθεί μέσα στα χρόνια από την κοινωνία, συμβάλλουμε στη διαιώνιση του προβλήματος.

Θεωρείτε ότι είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;

Η κακοποιητική, προσβλητική, μειωτική συμπεριφορά δεν έχει φύλο και δεν είναι αποδεκτή σε κανένα χώρο. Όσο για τη διεκδίκηση, ίσως είναι διαφορετικός ο τρόπος που οι γυναίκες διεκδικούν – λιγότερο ανταγωνιστικός και πιο διαλλακτικός – κάτι που κάποιες φορές μπορεί να ερμηνευτεί ως αδυναμία ή έλλειψη αποφασιστικότητας. Δεν είναι όμως έτσι. Οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν ακριβώς τα ίδια και περισσότερα όταν το θέσουν ως στόχο και όταν υπάρχει η σωστή υποστήριξη από το σύστημα και τους θεσμούς.

Κάποιες φορές μπορεί να είναι απλά έλλειψη αυτοπεποίθησης που ενισχύεται από τον εκάστοτε θεσμικό μισογυνισμό ειδικά όταν μιλάμε για θέσεις ηγεσίας. Εργάζομαι σε ένα διεθνή οργανισμό που μάχεται μέσα από προγράμματα για την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων και την προβολή καλών πρακτικών, επομένως είναι κάτι που με απασχολεί πολύ και θεωρώ είναι χρέος μας να συμβάλουμε στη γυναικεία ενδυνάμωση με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και με τη στάση μας στη ζωή.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να  φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άντρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

Θα ήθελα να σας απαντήσω πολύ πως δεν υπάρχει, ή πως δεν είναι ένας διαρκής αγώνας η κατάρριψη και όποια υπέρβαση των στερεοτύπων. Δυστυχώς, όμως υπάρχει και ο δρόμος προς την έμφυλη ισότητα, τη συμπερίληψη, τον αλληλοσεβασμό και τη δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας είναι μακρύς και δύσκολος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προσκαλέσω στο WOW Athens (Women of the World, 6 έως τις 8 Απριλίου 2024) ένα τριήμερο δυναμικό πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες δράσεις, που στόχο της έχει να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις τους, καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν.

Ελάτε να μιλήσουμε για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, τον ηλικιακό ρατσισμό στην εργασία, τη γυναικεία ηγεσία, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των κοριτσιών και πολλές άλλες θεματικές που μας απασχολούν. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , και τον βρετανικό οργανισμό WOW Foundation τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο, αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα. Σας περιμένουμε!

Μαρία Παπαϊωάννου- Who is Who

Η Μαρία Παπαϊωάννου είναι Επικεφαλής του τμήματος Τεχνών στο British Council στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στο δυναμικό του οργανισμού το 2012 και έχει υλοποιήσει για λογαριασμό του σειρά από διεθνή προγράμματα και δράσεις όπως το International Creative Writing Summer School, το Tri – Culture Shift: Technology meets Art with Google (Αθήνα, Μαδρίτη, Λευκωσία), το Transforming Future Museums, καθώς και τα προγράμματα Co–Museum και Circular Cultures.

Η Μαρία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού προγράμματος του British Council για τα Μουσεία – Μuseums Revisited – και συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη της στρατηγικής του British Council για τον τομέα των τεχνών στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την κοινωνική αλλαγή, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα σε Βρετανία- Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2010, ύστερα από επτά χρόνια στη Βρετανία, εργάστηκε ως ανεξάρτητη επιμελήτρια και σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού. Έχει επιμεληθεί πλήθος εκθέσεων, μεταξύ άλλων, η Videozoom Greece: ‘On Πause‘ (Αθήνα, Μιλάνο, Ρώμη) και “Homo Universalis Revisited” στο ReMap 4. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσειολογία: Πολιτισμός, Συλλογές και Επικοινωνία (Winchester School of Art, Πανεπιστήμιο του Southampton).

Αγαπά τη φωτογραφία, συνεργάζεται με το Women on Top ως μέντορας και πρόσφατα ολοκλήρωσε το Women‘s Leadership Development course από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Keywords
Αναζητήσεις
maria-papaioannou-yparchei-akoma-polys-dromos-mechri-tin-pragmatiki-isotita.htm
Τυχαία Θέματα
Μαρία Παπαϊωάννου, Υπάρχει,maria papaioannou, yparchei