Κορονοϊός: Αλλαγή πολιτικής στην Βρετανία μετά την πρόβλεψη για μισό εκατ. θανάτους

Τρομακτικές οι προβλεπόμενες συνέπειες της πολιτικής Τζόνσον

Μία μελέτη της ομάδας του κορυφαίου επιδημιολόγου Νιλ Φέργκιουσον στο Imperial College London, που προέβλεψε καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπεισε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που διεξήγαγαν την μελέτη προέβλεψαν ότι, με την παρούσα, χαλαρή πολιτική της Βρετανίας,

σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού και την απουσία περιοριστικών μέτρων, με στόχο την αποφυγή μετάδοσης, το αποτέλεσμα θα είναι να προκληθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι και το εθνικό σύστημα υγείας θα βρεθεί στα όρια της κατάρρευσης.

Φαίνεται ότι τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του σε μία αιφνίδια μεταστροφή της μέχρι σήμερα στρατηγικής της. Κατά συνέπεια, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε για πρώτη φορά χθες οδηγίες για περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές και απομόνωση των ατόμων άνω των 70 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εν λόγω μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία.

Συγκρίνοντας τις εν δυνάμει επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918, η ομάδα του Φέργκιουσον προέβλεψε ότι, χωρίς περιοριστικά μέτρα, η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερους μισό εκατομμύριο θανάτους στην Βρετανία και 2,2 εκατ. στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το προηγούμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, που προέβλεπε απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, αλλά περιλάμβανε περιοριστικά μέτρα στην κοινωνική ζωή, το αποτέλεσμα θα ήταν 250.000 θάνατοι και συστήματα υγείας υπό κατάρρευση.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με μέτρα όπως ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και οδηγίες για την αποφυγή των κλαμπ, παμπ και θεάτρων, η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας θα αμβλυνθεί. «Η πίεση στην κοινωνία μας θα είναι τεράστια, και από οικονομικής απόψεως», δήλωσε ο Αζρα Γάνι, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στην λήψη των αποφάσεων, η μελέτη συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Αλλαγή, Βρετανία,koronoios, allagi, vretania