Η πρώην μις Ισπανία και νυν Βαρώνη Κάρμεν με την ανεκτίμητη συλλογή ύψους 1 δισ.

16:30 8/2/2021 - Πηγή: Mononews

Συνήθως γίνεται λόγος για βαθύπλουτους ευεργέτες.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας αντιθέτως χρημάτισε τη βαρώνη Κάρμεν ώστε η περίζηλη συλλογή της να διατηρηθεί στο ισπανικό έδαφος τα επόμενα δέκα πέντε χρόνια. Το αντίδωρο (μίσθωμα) για την ανεκτίμητη αυτή συλλογή με τίτλο Κάρμεν Τάισεν Μπορνεμίτσα ορίστηκε στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος. Πρόκειται για τετρακόσια πολύτιμα έργα που διατρέχουν τα υψίπεδα της δυτικής ιστορίας της τέχνης.

Από τον Πίτερ Μπρέγκελ τον γηραιότερο ως στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

και τον Ογκίστ Ροντέν, η εκτιμώμενη αξία της συλλογής της ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θα παραμείνουν στο διάσημο Μουσείο Thyssen-Bornemisza (Τάισεν Μπορνεμίτσα) στη Μαδρίτη όπου φιλοξενούνται δανεικά από το 1999. Η συμφωνία κλείδωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Προβλέπει επίσης την επιστροφή του έργου Mata Mua (Τα παλιά χρόνια) που φιλοτέχνησε ο μαέστρος Πολ Γκογκέν το 1892. Από το 2019 παρέμενε σε ντεπό εκτός Μουσείου και φημολογείτο ότι επρόκειτο να πουληθεί σε ιδιώτη. Τώρα θα κοσμεί τους τοίχους του μαζί με τα υπόλοιπα αριστουργήματα.

Μετά το πέρας της δεκαπενταετίας το ισπανικό κράτος θα κληθεί να επιλέξει αν θα αγοράσει τη συλλογή της Σερβέρα. Η βαρώνη όμως είχε ήδη προσφέρει αυτήν την οπτιόν στο υπουργείο Πολιτισμού το 2010. Από το 2017 πάντως, το μέλλον της βαρύτιμης αυτής συλλογής μοιάζει αβέβαιο.

Τα τετρακόσια έργα της Κάρμεν Τάισεν Μπορνεμίτσα ντε Κάζο (Carmen Thyssen-Bornemisza de Kászo) θα εκτίθενται μαζί με τα υπόλοιπα 775 έργα από τη συνολική συλλογή του συζύγου της νυν χήρας: Πρόκειται για τον βιομήχανο και διάσημο συλλέκτη βαρώνο Χανς Χάινριχ φον Τάισεν Μπορνεμίτσα (Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza) που απεβίωσε το 2002. Το συμβόλαιο ανάμεσα στο υπουργείο πολιτισμού της Ισπανίας και την Σερβέρα δεσμεύει το κράτος να συνεργαστεί με την κληρονόμο για το νέο μουσείο που εκείνη θα ιδρύσει στην Κόστα Μπράβα της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Τα έργα της συλλογής Κάρμεν Τάισεν – Μπορνεμίτσα (Carmen Thyssen-Bornemisza Collection) παραχωρήθηκαν ως δάνειο τιμής ένεκεν στο φερώνυμο Μουσείο, που ανήκει στο ισπανικό κράτος από το 1993.

Ο ολλανδός βαρώνος Χανς Χάινριχ φον Τάισεν Μπορνεμίτσα μοιράσε την ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης του σε διάφορα μέλη της οικογενείας του προτού πεθάνει. Το μεγαλύτερο μέρος απέκτησε η Κάρμεν Σερβέρα. Αυτά τώρα αποτελούν το βασικό corpus της Συλλογής : Καναλέτο, Φραγκονάρ, Μονέ, Ντεγκά, Ματίς, Πικάσο, Ρενουάρ μεταξύ πολλών άλλων.

Η Κάρμεν Σερβέρα (το πατρικό της) ή Τίτα όπως χαϊδευτικά ονομάζεται στην Ισπανία από οικείους της, κάθε άλλο παρά γαλαζοαίματη υπήρξε. Γεννήθηκε το 1943 στη Βαρκελώνη και σε ηλικία 18 ετών πήρε το χρίσμα της Μις Ισπανίας.

Η τότε Τίτα Σερβέρα με τον Εσπάρτακο Σαντόνι

Στην προσωπική της ζωή γνώρισε μία σειρά από γάμους και διαζύγια: Πήρε σειρά ως πέμπτη σύζυγος του Λεξ Μπάρκερ (ο αμερικανός ηθοποιός που έμεινε γνωστός ως Ταρχάζ) σε ηλικία 22 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον γνωστό ζεν πρεμιέ του ισπανικού σινεμά Εσπάρτακο Σαντόνι με τον οποίο έμεινε τρία χρόνια. Το 1985 παντρεύτηκε τον βαρώνο Χανς Χάινριχ στην αγγλική εξοχή.

Ο Χανς Χάινριχ επίσης παντρεύτηκε την Τίτα στον πέμπτο του γάμο. Είχε αποκτήσει από προηγούμενες συζύγους (η πρώτη μία πριγκίπισσα) τέσσερα παιδιά. Η οικογένειά του προερχόταν από τους ευγενείς της αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας, πιο old money δεν πάει. Τη σύγχρονη εποχή έχτισαν κολοσσιαία περιουσία από πετρελαιοπαραγωγές και κατασκευές πλοίων, μεταξύ άλλων.

Παρότι δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά, φαίνεται ότι ο γάμος τους έφερε ευτυχία. Εκείνος υιοθέτησε μάλιστα τον γιο της Αλεχάνδρο (24 Ιουλίου 1980) δίνοντάς του το πλήρες όνομά του: Αλεχάνδρο Μπόρχα Τάισεν Μπορνεμίτσα ντε Κασόν – Ιμπερφλάβα (Alejandro Borja Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva). Απέκτησε δύο παιδιά, που φέρουν το βαρύτιμο αυτό και αρχοντικό επώνυμο.

Το παιδί αυτό γεννήθηκε μέσα από τη σχέση της με τον εκδότη Μανόλο Σεγκούρα που ποτέ δεν οδηγήθηκε σε γάμο. Ο Σεγκούρα αρχικά δεν είχε αναγνωρίσει τον γιο του. Η σχέση του παιδιού με τον βιολογικό του πατέρα ξεκίνησε αφού συμπλήρωσε τα επτά του χρόνια. Ο Σεγκούρα απεβίωσε το περασμένο καλοκαίρι από καρκίνο σε ηλικία 77 ετών.

Η Βαρώνη με τον Μανόλο Σεγκούρα

Πέντε χρονιά αφότου χήρεψε από τον βαρώνο, η Τίτα υιοθέτησε ακόμη δύο παιδιά, τις δίδυμες Μαρία Ντελ Κάρμεν και Γκουανταλούπε Σαμπίνα. Είχαν γεννηθεί την ίδια χρονιά (το 2007) στην Αμερική.

Υπάρχει και μία λαδιά στην πορεία της, όμως. Δύο συνεχείς χρονιές, το 2013 και το 2016, η Διεθνής ένωση ερευνητικής δημοσιογραφίας (International Consortium of Investigative Journalists) αποκάλυψε τις σύνθετες δομές που εκμεταλλεύεται για να φοροεκφεύγει. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η επαφή της με παραδείσους φοροαπαλλαγής χρησιμεύει για τη διευκόλυνση της μεταφοράς έργων τέχνης από χώρα σε χώρα.

Ύστερα από το αντίτιμο που διατίθεται να πληρώνει το ισπανικό κράτος για τη συλλογή της, ποιος νοιάζεται για τις φορολογική τυπικότητα της κυρίας Τίτας;

Ο Μανόλο Σεγκούρα με τον Μπόρχε Τάισεν
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα