Η Γεωργία Σαγρή και η Tavros προσκαλούν στην ΙΑΣΗ

Η πολυτάλαντη Γεωργία Σαγρή συνεργάζεται με τον Tavros για την ΊΑΣΗ, μία ιδιότυπη περφόρμανς που διαμορφώνεται συν τω χρόνω, ως έργο εν εξελίξει (work in progress) με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους.

Αναλαμβάνοντας το καλοκαίρι το νεότευκτο περφόρμανς αρτ στούντιο (Performance art studio, επιτελεστικές τέχνες) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Γεωργία Σαγρή ουσιαστικά επέστρεψε στην κοιτίδα όπου και η ίδια εκπαιδεύτηκε πρώτα ως ζωγράφος (με τη σπουδαία Ρένα Παπασπύρου). Για να θάλλει σήμερα διεθνώς ως περφόρμερ που κινείται στους αρμούς της πρωτοπορίας (βοήθησε και η εκπαίδευσή της εξ απαλών ονύχων στο τσέλο).

Έτσι και η ΊΑΣΗ περιγράφεται ως (άυλο;), περφόρμανς στούντιο το οποίο θα διαμορφωθεί μέσα σε ένα διάστημα δύο χρόνων με τη συμμαχία τριών διαφορετικών χώρων τον ΤAVROS (Aθήνα) το  Μimosa House  (Λονδίνο), De Appel (Άμστερνταμ).

Georgia Sagri (2019), The Sight of the Liver,  60 x 60 cm, leather, color thermal silkscreen print, iron, courtesy the artist and Central Fine

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, στον TAVROS, η ΊΑΣΗ θα δομηθεί σε δύο κεφάλαια. Η πρώτη φάση συνίσταται σε ιδιωτικές, ανώνυμες και εχέμυθες συναντήσεις ανάμεσα στη Σαγρή και τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε αυτές τις ωριαίες συνεδρίες ίασης (περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα) για περίπου ενάμιση μήνα (από τα μέσα του Μαρτίου ως τα τέλη Απριλίου), η Σαγρή θα εκπαιδεύει τη φωνή και την κίνηση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τεχνικές και μεθόδους από την περφόρμανς.

Οι συνεδρίες αποτελούν μέρος της διαχρονικής έρευνάς της για τη σταθεροποίηση της φυσικής κατάστασης: την προσέγγιση άβολων συναισθημάτων, την αλλαγή συνθήκης, το βαθύ βλέμμα, τη βαθιά αναπνοή.

Η ενασχόλησή της με την ίαση ξεκίνησε πριν περίπου δέκα χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία μεγάλη περφόρμανς της με τίτλο Dynamis στην documenta 14 (στο Κάσελ της Γερμανίας και στην ΑΘήνα το 2017) την οποία παρακολούθησαν περίπου διακόσια άτομα και στις δύο πόλεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, η Σαγρή δήλωσε ότι παρατήρησε βελτίωση στη γενικότερη ευεξία των συμμετεχόντων.

«Θα υποστηρίξω, θα ακούσω, θα πλοηγηθώ με πυξίδα τη δυσαρέσκεια κάθε συμμετέχοντα. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας στην οποία συνεργαζόμαστε χρησιμοποιώντας τεχνικές για τη φωνή, τη χειρονομία, την κίνηση. Ο καθένας θα ανακαλύψει κινήσεις και συμπεριφορές που θα του επιτρέψουν να ενημερωθεί από τον πόνο του, να ενδυναμωθεί, να επιτρέψει την πιθανότητα για περαιτέρω αυτογνωσία», δήλωσε η ίδια.

Στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη

Ένα έργο με οντολογική, οργανική εξέλιξη

Το δεύτερο κεφάλαιο στον TAVROS θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου και θα παρουσιαστεί εν είδει έκθεσης, με υλικό που θα αντληθεί από την πλούσια δεξαμενή των συνεδριών. Θα πραγματοποιηθεί έτσι μία μετάσταση, η έρευνα θα μετουσιωθεί σε αντικείμενα, κείμενα, ζωγραφική και performance.

Σαν παράλληλες επιφάνειες, η δουλειά της Σαγρή θα ακουμπήσει τις τρεις αυτές γεωγραφικές ζώνες, ενώ η γνώση που θα αποκομίσει η ίδια από την πρώτη εφαρμογή της έρευνάς της στο Mimosa Ηοuse του Λονδίνου, θα μεταδοθεί στον ΤAVROS και αργότερα στο De Appel.

Η έρευνα θα αλλάξει σε βάθος χρόνου, χωρίς να έχει προαποφασισθεί η τελική της μορφή. Με τη συμβολή των συμμετεχόντων και δίχως χειροπιαστές απαντήσεις, η ΊΑΣΗ θα εξελίσσεται ένα βήμα τη φορά.

Η πολιτική της Σαγρή

Η Γεωργία Σαγρή (γεννηθείς το 1979) θεωρείται «πολιτική» δημιουργός (παρότι κάθε ώριμη μορφή τέχνης αποτελεί πολιτική δήλωση -πλην όμως εμμέσως). Ακτιβιστικά χαρακτηρίζονται και τα έργα της αφού εμπλέκονται με το δημόσιο χώρο και λόγο.

Πήρε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, συμμετείχε στο κίνημα Occupy Wall Street (2011). Το 1997 πήρε μέρος στο Κενό Δίκτυο (πολιτισμική, θεωρητική και πολιτική κολεκτίβα) στην Αθήνα. Εξακολουθεί να ζει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έργα της έχουν παρουσιάσει το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2017), το Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Βερολίνο (2016, 2015), το  Forde στη Γενεύη (2015), η Kunsthalle στη Bασιλεία (2014), το MoMA στη Nέα Υόρκη (2013), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαρσοβία (2013), το Guggenheim στο Μπιλμπάο (2011)- MοΜA, Νέα Υόρκη (2011), -Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονική (2011), η Συλλογή Δάκη Ιωάννου, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (2006). Έχει επίσης συμμετάσχει στις Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2015), της Λυών (2013), του Μουσείου Whitney (2012).

Η μονογραφία της εκδόθηκε από τον οίκο Sternberg μετά την ατομική έκθεσή της “Georgia Sagri Georgia Sagri” στο Kunstverein Braunschweig στη Γερμανία και την έκθεση “GeorgiaSagriandI” στο Portikus στη Φρανκφούρτη.

Το 2018 στη Frieze

Πληροφορίες:

Δωρεάν συμμετοχή, ανοιχτή προς όλους όσοι αποφασίσουν να δεσμευτούν στη διαδικασία.

Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται στον TAVROS (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος).

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν σύντομο γράμμα (ως διακόσιες λέξεις) μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο info@tavros.space δηλώνοντας τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η Ίασις πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund Greece.

Keywords
Τυχαία Θέματα