Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε πρώτο πλάνο διαχρονικά

08:29 8/3/2024 - Πηγή: Mononews

Γράφει ο Νικόλαος Ι. Σπανός Ναύαρχος Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. (εα) – Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας Εβεταμ/Mirtec (Φορέας Γενικής Κυβέρνησης) – Διεθνής Πραγματογνώμονας Επιστημών Ναυτιλίας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, δηλαδή, χθες, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη χτύπησε το εμπορικό πλοίο True Confidence στον κόλπο του Άντεν. Ο απολογισμός αυτού του τραγικού γεγονότος είναι ο θάνατος τριών ανθρώπων του πληρώματος και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τεσσάρων. Είναι μια θανατηφόρα επίθεση των ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Γιαχία Σάρι, στρατιωτικός

εκπρόσωπος του Χούθι, επικοινώνησε ότι το εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πυραύλους διότι το πλήρωμα δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν κάποια προειδοποιητικά μηνύματα. Η UKMTO, Βρετανική Υπηρεσία Ναυτικής Ασφαλείας, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ κοινωνικής δικτύωσης, πως το πλήρωμα εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο με αποτέλεσμα να είναι πλέον ακυβέρνητο. Σύμφωνα με την Βρετανική Υπηρεσία, το εμπορικό πλοίο True Confidence έλαβε μήνυμα μέσω ασυρμάτου «από οντότητα που παρουσιάστηκε ως το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης και το διέταξε να αλλάξει πορεία».

Εστιάζοντας στο βασικό ζήτημα που απορρέει από την ασφάλεια των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και των επιθέσεων στη διεθνή ναυτιλία, όπως ανέφερε και ο Γραμματέας του ΙΜΟ Αρσένιο Ντομίνγκες, είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η πλήρης και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Πρέπει να εξασφαλιστεί απόλυτα το παγκόσμιο εμπόριο και η ασφαλής ροή των εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Επίσης, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και πειθαρχία εαυτού προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης της ήδη επιφορτισμένης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με το αίσθημα ασφάλειας στην διεθνή ναυσιπλοΐα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της EUNAVFOR ASPIDES, μιας αμυντικής επιχείρησης που μεριμνά για την ασφάλεια στη θάλασσα και προσπαθεί για την αποκατάσταση και την διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου, δίνει βροντερό παρόν στην νευραλγική αυτή ανάγκη άμεσων ενεργειών εξομάλυνσης ενός θαλάσσιου διαδρόμου μεγάλης σημασίας για το διεθνές εμπόριο.

Η αμυντική επιχείρηση ASPIDES θα σταθεί ως προστατευτικό δίχτυ στη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή όπου πολλές επιθέσεις των Χούθι έχουν λάβει χώρα βάζοντας ως στόχο διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023. Σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους που έχουν κοινό σκοπό την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η ASPIDES θα μεριμνήσει για την διαφύλαξη της ασφάλειας στη θάλασσα και γενικότερα στον κόσμο της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορευματικά και εμπορικά πλοία. Στο γενικότερο πλαίσιο διαλόγου, η επιχείρηση θα πριμοδοτήσει με σημαντική γνώση και εκπαίδευση τον θαλάσσιο τομέα και θα συνοδεύει τα σκάφη και θα τα προστατεύει από πιθανές πολυεπίπεδες επιθέσεις στη θάλασσα.

Η επιχείρηση θα διεξαχθεί κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Ως απόφανσή της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή και στο απόηχο του τραγικού απολογισμού των τριών θανάτων πληρώματος, οφείλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης και αναδιαμόρφωσης στα σημερινά δεδομένα της ασφάλειας στην διεθνή ναυσιπλοΐα καθώς και την ελευθερία κινήσεων στο διεθνές εμπόριο που αποφέρει σημαντικά οφέλη διεθνώς για όλες τις αγορές του κόσμου και να τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι προηγείται η ασφάλεια των ναυτικών και όλων των πληρωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Drewry: Στα 3.287 δολάρια η μέση τιμή διακίνησης των κοντέινερ

Από «κακός» των junk ομολόγων σε «αστυνόμο» της εταιρικής διακυβέρνησης: O Γιώργος Οικονόμου έχει πάντα ένα σχέδιο

Ένταξη της Ναυτιλίας στο ETS: Ενημέρωση από την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα