Γιάννης Στουρνάρας: Τι θα πει για την οικονομία και τις τράπεζες στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ

00:02 7/4/2024 - Πηγή: Mononews

Στο «success story» της ελληνικής οικονομίας θα αναφερθεί ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αύριο το πρωί από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευση της.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Στουρνάρας θα σημειώσει πως η χώρα έχει πλέον την πιστοληπτική αξιολόγηση και το «διαβατήριο»

της επενδυτικής βαθμίδας, έχει αφήσει πίσω της τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την βιωσιμότητα του χρέους. Θα επισημάνει πως πέρυσι η ελληνική οικονομία είχε ρυθμό ανάπτυξης 2%, πολλαπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν στο 0,4%, υπογραμμίζοντας πως μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσο ρυθμό της ευρωζώνης. Για φέτος η ΤτΕ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% (στο 0,6% η ΕΕ), 2,5% για το 2025 και 2,3% για το 2026 (έναντι 1,5% και 1,6% αντίστοιχα για την ευρωζώνη).

Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει «success story», διότι υπήρχε η ισχυρή βούληση για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και ακολούθησε μία επώδυνη εγχώρια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή κατά τη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής. Το χρέος αναχρηματοδοτήθηκε με ευνοϊκούς όρους, πέτυχε γενναιόδωρη στήριξη από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ορθόδοξες δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και διαρθρωτικές πολιτικές.

Τράπεζες

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν υποχωρήσει από το υψηλό 49% το 2016 στο 6,6% αξιοποιώντας και το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε καθεστώς αυξημένης κερδοφορίας, διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα εποπτικώς απαιτούμενα επίπεδα, και επαρκή ρευστότητα, και έχουν απορροφήσει σημαντικούς πόρους από RRF, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων που αλλάζουν το προφίλ της χώρας.

Για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Διοικητής της ΤτΕ θα αναφερθεί:

Στην συμφωνία UniCredit-Alpha Bank που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. Στην επιτυχία για την διάθεση του 22% της ΕΤΕ. Στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή αποεπένδυση της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Και ακόμα θα υπογραμμίσει πως: Η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024. Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τράπεζες, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα αναφερθεί ακόμη στην δραστική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, στις περιοριστικότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, νέα ΜΕΔ, στην ποιότητα κεφαλαίου με δεδομένο ότι οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) αποτελούν το 53,6% του κεφαλαίου CET 1. Αλλά και στην ανάγκη για την υιοθέτηση ομοιογενούς πλαισίου διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη, όπως και στην έλλειψη συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

Επενδύσεις

Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 14,3% το 2023, από 16,6 % το 2010.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ανακάμψει πλήρως και έχουν επανέλθει στα προ του 2010 επίπεδα. Ωστόσο, ο λόγος των συνολικών επενδύσεων προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να υπολείπεται του αντίστοιχου της ΕΕ (22%), κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες την τελευταία δεκαετία, οι οποίες όμως ανακτούν πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος. Η χρηματοδότηση μέσω του RRF θα συμβάλει στην αύξηση του λόγου επενδύσεων προς ΑΕΠ ώστε να συγκλίνει προς το μέσο όρο της ΕΕ. Η πλήρης υλοποίηση των επενδύσεων του RRF και των συναφών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10% την επόμενη δεκαετία (σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος).

Στο ερώτημα αν αυτό θα δημιουργήσει ένα μη βιώσιμο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η απάντηση είναι όχι, στο βαθμό που οι δραστικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα στους τομείς των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και θα υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο οι ΞΑΕ να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Μελλοντικές προκλήσεις

Μία σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζουν να κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι δυσκαμψίες έχουν να κάνουν με:

Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, γραφειοκρατία, υστέρηση σε βασικές υποδομές, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και του χωροταξικού πλαισίου, χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και παράλληλα αναντιστοιχίες μεταξύ προσφερόμενων/ζητούμενων δεξιοτήτων, αυξημένη στενότητα στην αγορά εργασίας, δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, φοροδιαφυγή, αδυναμίες στο «τρίγωνο της γνώσης» (εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία), ολιγοπώλια (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες, ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη).

Η Εκθεση της ΤτΕ αναφέρεται και σε μία σειρά εξωγενών κινδύνων όπως είναι η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η κλιματική αλλαγή, οι τάσεις στασιμοπληθωρισμού, επεισόδια χρηματοπιστωτικής αστάθειας, προβλήματα δημόσιου χρέους. Ενώ η διαφορά επιτοκίου-ρυθμού ανάπτυξης (snowball effect) πιθανότατα θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο παγκοσμίως την προσεχή περίοδο.

Με κύριο στόχο την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες η ΤτΕ προτείνει σιερά πολιτικών προκειμένου να επιτευχθεί η:

-Εξάλειψη των προαναφερόμενων δυσκαμψιών,

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

-Πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 2% σε κυκλικά διορθωμένους όρους.

-Δημιουργία πρόσθετων δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας για απρόβλεπτα γεγονότα και κλιματικές κρίσεις.

-Επιτάχυνση δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την πράσινη μετάβαση.

-Η υποκατάσταση των εισαγωγών είναι εξίσου σημαντική για την προώθηση των εξαγωγών.

-Μέγιστη δυνατή παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και αύξηση των ΞΑΕ.

Διαβάστε επίσης

Future of Retail 2024 – Γιάννης Στουρνάρας: Εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας

Τράπεζες: Πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» από SSM για τη διανομή μερισμάτων 800 εκατ.

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) : Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24%

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-stournaras-ti-tha-pei-gia-tin-oikonomia-kai-tis-trapezes-sti-geniki-synelefsi-tis-tte.htm
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Στουρνάρας, Γενική Συνέλευση, ΤτΕ,giannis stournaras, geniki synelefsi, tte