Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τους αρμόδιους – Τι ανέφερε για Δούρου και Δήμαρχο Μάνδρας

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος ήταν η “φονική” πλημμύρα στη Μάνδρα, με τις ευθύνες να βαρύνουν κάθε αρμόδιο που αν, λόγω θέσεως, είχε ενεργήσει ως όφειλε, δεν θα μετρούσαμε 25 συνανθρώπους μας νεκρούς, δεκάδες άλλους τραυματισμένους και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές», είναι η εισαγγελική αποτίμηση μιας μακράς ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα του 2017.

Για την εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Πετρούλα

Μακρή για το «έγκλημα» πρέπει να επέλθει και η «τιμωρία» των 20 εκ των 21 κατηγορουμένων.

Στη μαραθώνια αγόρευση της σήμερα, ανέλυσε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν σε όλα τα στάδια της διερεύνησης της υπόθεσης και φυσικά, στο ακροατήριο και καταλόγισε πράξεις και τις παραλείψεις σε κάθε κατηγορούμενο.

Ήταν αυτές που επέδρασαν, κατά την εισαγγελέα, ώστε το πλημμυρικό φαινόμενο να εξελιχθεί με σφοδρότητα.

Για την Ρένα Δούρου

Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, την ανθρωποκτονία από αμέλεια 25 ανθρώπων δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως.

Η εισαγγελέας απαρίθμησε περισσότερους από δέκα λόγους από τους οποίους προκύπτει η ενοχή της.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η Ρένα Δούρου παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε υψίστης σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα.

Κατά την εισαγγελέα, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της ότι δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και επικαλέστηκε δικές της συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις , πριν από την εκλογή της στην Περιφέρεια

Όπως είπε στην αγόρευση της:

«Η κατηγορούμενη αναφερόταν σε αναγκαία έργα υποδομής κάνοντας ειδική μνεία σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι υπήρχε κατάλογος έργων μεγάλης προτεραιότητας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια στα τέλη του 2015, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη περιοχή.

«Θεωρείται δεδομένη από το 2015 επομένως η γνώση της Περιφερειάρχου για την κατάσταση με την περιοχή , που θεωρούνταν Ζώνη, δυνητικά , υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας», τόνισε η κα Μακρή.

«Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια αδράνησε , δεν κίνησε καν διαδικασίες στο πλαίσιο κατεπείγουσας ανάγκης ώστε αντιπλημμυρικά έργα ύψιστης προτεραιότητας να επισπευστούν».

Για την τότε δήμαρχο Μάνδρας

Για την τότε Δήμαρχο Μάνδρας, η εισαγγελέας μίλησε για σειρά παραλείψεων , επεμβάσεων και ενεργειών. Με βασικές αναφορές σε αυθαίρετα που δεν κατεδαφίστηκε, ανάμεσα τους αυθαίρετα του Δήμου χτισμένα ακόμα και μέσα στο ρέμα.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στον παντελή έλεγχο, αστυνόμευση και καθαρισμό των ρεμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όσο για την ατομική ευθύνη, την οποία μάρτυρας καταλόγισε για την τραγωδία, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης:

«Τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιό λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; »

Δήλωση Δούρου

Μέσω Δελτίου Τύπου που απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου δηλώνει για την πρόταση της εισαγγελέως:

«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.

Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.

Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση.

Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».

Διαβάστε επίσης:

Ώρα εισαγγελέα για τους 21 κατηγορουμένους στη δίκη για την πλημμύρα της Μάνδρας

Συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των οχημάτων από το πλοίο «Euroferry Olympia»

Ουκρανία: Πάνω από 70 λεωφορεία έτοιμα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σούμι

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Φονική, Μάνδρα, Καταπέλτης, Δούρου, Δήμαρχο Μάνδρας,foniki, mandra, katapeltis, dourou, dimarcho mandras