Μπάκος, Καϋμενάκης, Γκότσης και Αγγέλου: Η νέα ξακουστή Τετράς των εφοπλιστών – κατασκευαστών της Ιντρακάτ

Η “Τετράς η ξακουστή του Πειραιά” δημιουργήθηκε το 1934 από τους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Γιώργο Μπάτη, Στράτο Παγιουμτζή και Ανέστη Δελιά.

Η “Νέα Ξακουστή Τετράς των Εφοπλιστών – Κατασκευαστών” αποτελείται πλέον από τους Δημήτρη Μπάκο, Γιάννη Καϋμενάκη, Κωνσταντίνο Αγγέλου και Ηλία Γκότση.

Η ενασχόληση των Ελλήνων εφοπλιστών τα τελευταία χρόνια με την αγορά ακινήτων δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και διαχείρισης εμβληματικών κτιρίων, αλλά επεκτείνεται και σε επενδύσεις στο real estate με ιδιαίτερα αποδοτικές αποδόσεις.

Όμως, η είσοδος των τεσσάρων εφοπλιστών στην κατασκευαστική εταιρεία Intrakat που δημιούργησε ο Σωκράτης Κόκκαλης, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι Έλληνες εφοπλιστές αναζητούν νέα επιχειρηματικά πεδία στη ξηρά για να επενδύσουν τα υψηλά κέρδη που αποκομίζουν από την θάλασσα.

Τι συνδέει τους τέσσερις εφοπλιστές;

Υπάρχουν όμως πολλά κοινά στοιχεία που ενώνουν τους τέσσερις εφοπλιστές. Αυτά είναι η θάλασσα, τα πλοία, ο Περσικός κόλπος και η εμπορία πετρελαίων.

Αλλά, ας δούμε, τα ποσοστά που κατέχουν οι τέσσερις εφοπλιστές με τις εταιρείες τους στην Intrakat:

H εταιρεία WINEX INVESTMENTS LIMITED των Δημήτρη Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου εξασφάλισαν το 31,70% των μετοχών.

Η εταιρεία ΒLUE SILK (CY) LTD, του Κωνσταντίνου Αγγέλου, διαθέτει πλέον το 13,63567% των μετοχών.

Η εταιρεία CASTELLANO PROPERTIES LIMITED, του Ηλία Γκότση, Ευγενίας Γκότση, Ροδαμάνθης Γκότση κατέχουν το 13% των μετοχών.

Οι Ιωάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάγεται από το Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και από τον Κάλαμο, αλλά μεγάλωσε στον Κορυδαλλό, σε μια περιοχή που πολλοί νέοι ακολουθούσαν το ναυτικό επάγγελμα. Έτσι, σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και σταδιοδρόμησε στη θάλασσα ως καπετάνιος. Μια αντίστοιχη ναυτική σταδιοδρομία ακολούθησε ο Δημήτρης Μπάκος από τις Κολλίνες Αρκαδίας, μόνο που εκείνος έγινε μηχανικός εμπορικού ναυτικού.

Ο Γιάννης Καϋμενάκης απέκτησε αδελφική φιλία με τον με τον μηχανικό εμπορικού ναυτικού Δημήτρη Μπάκο, τον οποίο γνώρισε πάνω σε πλοία που ήταν ναυτολογημένοι. Η αρμονική αυτή συνεργασία τους που κράτησε χρόνια, τους οδήγησε να ασχοληθούν με τις θαλάσσιες μπίζνες στον Περσικό κόλπο, όπου εκεί ριψοκινδύνεψαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά και στην επόμενη φάση του πολέμου το 2003.

Σήμερα η κύρια τους δραστηριότητα είναι στη ναυτιλία, αλλά εδώ και χρόνια έχουν επεκταθεί σε διάφορες επενδύσεις στην ενέργεια, στις κατασκευές, στην κτηνοτροφία, στην αγροτική παραγωγή και λέγεται και στα media.

Στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ασχολούνται και τα παιδιά του Δημήτρη Μπάκου, Θάνος και Νίκος, ενώ στις επιχειρήσεις του Γ. Καϋμενάκη, συμμετέχει και η θυγατέρα του Αλεξάνδρα Καϋμενάκη, η οποία ασχολείται ενεργά και με τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την μετατροπή αιολικής ενέργειας με την εταιρεία “Κτένια ΑΕ”.

Οι Δ.Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης, από κοινού διευθύνουν από το 1996 την ναυτιλιακή εταιρεία Akron Trade and Transport, που έχει την έδρα της στην Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αλλά και στον Πειραιά λειτουργούν τις ναυτιλιακές εταιρείες Altomare και Smart Tankers.

Το 2016 οι δύο εφοπλιστές επεκτάθηκαν στη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με την ίδρυση της Volton που την ίδια χρονιά απέκτησε άδεια προμήθειας. Τον Μάρτιο του 2017 η Volton ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία και δύο χρόνια μετά προχώρησε στην εξαγορά του 100% της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη ενισχύοντας σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά. Στην Volton συμμετείχε στο εγχείρημα και ο Γεώργιος Τσάνης. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να επενδύουν και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η επιχειρηματική πορεία των δύο εφοπλιστών δεν έγινε γνωστή από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αλλά από την απόκτηση της μικρής ομάδας του Αστέρα Τρίπολης, την οποία οδήγησαν στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου και την κατασκευή του γηπέδου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης” για “να αποδοθεί ελάχιστος φόρος τιμής στον απελευθερωτή του Γένους Γέρο του Μωριά”.

Οι δύο εφοπλιστές, που γνωρίστηκαν όταν και οι δύο ήταν στα καράβια, ο πρώτος ως καπετάνιος και ο δεύτερος ως πρώτος μηχανικός, δημιούργησαν το 1996 την Akron Trade and Transport. Όμως γνωστοί στην Ελλάδα έγιναν όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τριπόλεως. Η καταγωγή του Δ.Μπάκου από τις Κολλίνες της Αρκαδίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ανάμειξη τους με τον Αστέρα Τρίπολης και το ποδόσφαιρο.

Στο ορεινό χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας, οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης διατηρούν την οικολογική φάρμα «Aρκαδική Οικολογική Φάρμα», σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων, στην οποία υπάρχουν δύο κτίρια κτηνοτροφίας, πρότυπο τυροκομείο, τεχνητή λίμνη με πάπιες και χήνες.

H Αρκαδική Οικολογική Φάρμα δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα κρέατος. Όνειρο ζωής για τους δύο επιχειρηματίες ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2001 την κατασκευή ενός οικολογικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Κολλίνες.

Η κύρια όμως δραστηριότητα τους παραμένει η ναυτιλιακή εταιρεία Akron Trade and Transport που σήμερα διαθέτει είκοσι πλοία, τα δεκατρία από τα οποία ασχολούνται με τον ανεφοδιασμό καυσίμων- bunkering, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα με νεότευκτα.

Ο Ηλίας Γκότσης

Ο Ηλίας Γκότσης, είναι επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας Eurotankers, που έχει έδρα τον Πειραιά και την οποία ίδρυσε το 1990. Η εταιρεία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται δεκατέσσερα πλοία που η συνολικής τους αξία υπερβαίνει τα 250 εκατ. δολάρια. Μαζί τον Ηλία Γκότση, ασχολούνται και οι θυγατέρες του Ευγενία και Ροδαμάνθη.

Ο Ηλίας Γκότσης, επικεφαλής της Eurotankers Inc. με τη Δωροθέα Ιωάννου του American Club-Piraeus

Τα τρία φορτηγά πλοία της Eurotankers, τα οποία είναι τύπου handy, ναυπηγήθηκαν τη διετία 2011-2013, τα οποία μεταφέρουν προϊόντα χάλυβα, σιτάρι και άνθρακα. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1990 και στην Ελλάδα λειτουργεί με το θεσμό της Ναυτικής Εταιρείας του Νόμου 89/67. Από τον Απρίλιο του 1998 η εταιρεία διαθέτει την πιστοποίηση ISM D.O.C. από το Bureau Veritas

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Eurotanker Inc, η εταιρεία: “υπερέχει στην ασφαλή παράδοση αγαθών σε όλο τον κόσμο με έναν απαράμιλλο στόλο πλοίων, διατηρώντας παράλληλα το υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων προς τους εντολείς και τους πελάτες μας. Με λαμπρή πρωτοβουλία και βαθιά εμπειρία, τα επιχειρησιακά, εμπορικά και τεχνικά μας τμήματα παρέχουν επιτυχημένη διαχείριση. κάθε ένα τροποποιημένο για να ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις ανάγκες των πελατών μας. Η σκληρή δουλειά μας σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατανόηση διαβεβαιώνει τους πελάτες μας ότι λαμβάνουν ύψιστη προτεραιότητα και τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια ή το περιβάλλον”.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 200 άτομα στα πλοία και 30 προσωπικό στο γραφείο στην Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν χρόνια στην εταιρεία. Η συνεχής εκπαίδευση και η καθημερινή προσοχή στις επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες του πληρώματος των πλοίων επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των πλοίων, επισημαίνει η εταιρεία.

Η πρακτική της εταιρείας κινείται στην λογική ότι “η ύπαρξη μιας μικρής εταιρείας με λίγα πλοία, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται στενά οι όποιες ανάγκες προκύψουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εταιρείας” .

Η Eurotankers Inc. έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως διαχειριστές ενός στόλου σύγχρονων, καλά συντηρημένων δεξαμενόπλοιων διπλού κύτους, καθώς και των τριών σύγχρονων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου μας, που διαπραγματεύονται σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του κόσμου – τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, την Άπω Ανατολή, την Ωκεανία, την Αμερική , την Αφρική, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων υπό τη διαχείρισή ποικίλλει σε μέγεθος και προδιαγραφές, και ανέρχεται σε ένα σύνολο νεκρού βάρους άνω των 700.000 τόνων. Από το Panamax στο Suezmax, τα δεξαμενόπλοιά μας είναι κατασκευασμένα για να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου και τηρούνται σύμφωνα με ανώτερα πρότυπα.

Ο στόλος των φορτηγών χύδην φορτίου αποτελείται από τρία πλοία, τα οποία παραδόθηκαν στην εταιρεία μετά τη σύναψη σύμβασης κατασκευής με την SAMJIN SHIPBUILDING INDUSTRIES.

Ο Κωνσταντίνος Αγγέλου

Ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Αγγέλου, είναι πρόεδρος των ναυτιλιακών εταιρειών Benelux Overseas Inc και Benelux Overseas DMCC. Η ναυτιλιακή του εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά LPG, ενώ από το 2018 επεκτάθηκε και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Benelux Overseas ιδρύθηκε το 1997 στο Ντουμπάι και από τότε γιγαντώνεται αργά και σταθερά. Στην Αθήνα, ο Κ. Αγγέλου λειτουργεί η Benelux Overseas Inc και στο Ντουμπάι, η Benelux Overseas DMCC.

Επισημαίνεται ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Benelux Overseas DMCC, με αντικείμενο την εμπορία και διαχείριση πλοίων, ιδρύθηκε το 2012, ως ο εμπορικός βραχίονας της Benelux Overseas Inc.

Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ναυπήγησης νεότευκτων πλοίων στο Κορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Mipo. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί περιλαμβάνει δύο LPG carriers χωρητικότητας 40.000 cbm, με option και για τρίτο παρόμοιο πλοίο. Η αξία των τριών πλοίων προσεγγίζει τα 120 εκατ. δολάρια. Τα πλοία είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν την προσεχή διετία 2023-2024.Αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία ναυπηγεί στη Hyundai Mipo άλλα τρία τάνκερ συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 110 εκατ. δολάρια.

Σήμερα ο όμιλος διαχειρίζεται δώδεκα LPG carriers, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων VLGC.

Τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου για τη νέα εποχή στην Ιντρακάτ
Keywords
νέα, ξακουστη, σωκράτης κόκκαλης, η καθημερινή, real, εταιρεία, properties, media, πειραιας, smart, ελλαδα, ism, suezmax, πετρελαιο, lpg, αθηνα, hyundai, ομαδα διας, αξια, στρατος, Καλή Χρονιά, αδεια, αφρικη, δουλεια, εδρα, εμπορικη, θαλασσα, καθημερινη, ντουμπαι, ονειρο, προγραμμα, σωκρατης, φιλια, χηνες, ωκεανια, hyundai, lpg, real, smart, αγορα, αγροτικη, αξιζει, αλεξανδρα, αμερικη, βρισκεται, δυνατοτητα, δωδεκα, εγινε, εγχειρημα, ευγενια, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, εταιρεία, εφοπλιστης, ζωης, ιδια, ιδρυση, η καθημερινή, εικοσι, υπηρεσιες, θυγατερα, ιωαννου, κατασκευες, κυρια, κτιρια, λειτουργια, μηχανικος, ναυτικο, ναυτιλια, ξηρα, ομαδα, ομιλος, παιδια, ποδοσφαιρο, πεδια, ποιοτητα, πιστοποιηση, πλοια, πλοιο, κτηνοτροφια, ρολο, συγκεκριμενα, σιταρι, σχεδια, σωκράτης κόκκαλης, τρια, φαρμα, φορτηγα, ιωαννης, κωνσταντινος, ασφαλεια, club, δημητρης, ιδιαιτερα, ism, properties, κολπος, κωνσταντινου, media, πωληση, suezmax, θανος, ξεκινησε
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα