Ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις – Οι κωδικοί «φωτιά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο νέο έντυπο Ε1

Με σημαντικές αλλαγές στους κωδικούς των εντύπων και τροποποιήσεις για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα, το νέο έντυπο Ε1 φέρνει μεγάλες ανατροπές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να αποφύγουν αχρείαστους φόρους.

Ακόμα πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για θα φορολογηθούν για πρώτη φορά με τεκμαρτό εισόδημα. Το νέο

Ε1 αποκαλύπτει πως δεν θα είναι τα πάντα προσυμπληρωμένα.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανακοινώσει από τώρα παράταση στον χρόνο υποβολής αντί για τις 30 Ιουνίου για τις 25 ή τις 31 Ιουλίου, με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να διευκρινίζει πως είναι η μόνη παράταση που θα δοθεί. Άλλωστε η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την τελευταία μέρα του Ιουλίου, ενώ ήδη έχει ανοίξει το παράθυρο για διπλή καταβολή του φόρου (Ιούλιο και Αύγουστο) στο τέλος Αυγούστου με δικαίωμα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Οι κωδικοί «φωτιά» για τους επαγγελματίες

Φέτος έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν πως για τον οποιονδήποτε λόγο (πέραν από αντικειμενικούς λόγους πχ ασθένεια, ανεργία, σπουδές κτλ) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το εισόδημα, έχουν το δικαίωμα να το αμφισβητήσουν. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Οι επαγγελματίες που εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να συμπληρώσουν  οι ίδιοι τους νέους κωδικούς 045-046: «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;».

Αυτοί οι κωδικοί δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι, για να εξαιρεθούν από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος. Αυτό το πεδίο αφορά καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς πατώ των 500 κατοίκων, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ή εποχικές επιχειρήσεις.

Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

Α) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ; (εξαίρεση για ασφ. διαμεσολαβητές)»

Β) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ; (εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς 

Keywords
Αναζητήσεις
anoigei-to-taxis-gia-tis-forologikes-diloseis--oi-kodikoi-fotia-gia-tous-eleftherous-epangelmaties-sto-neo-entypo-e1.htm
Τυχαία Θέματα