Άγρια κόντρα Σταϊκούρα – ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λαγκάρντ

19:44 8/2/2022 - Πηγή: Mononews

“Φωτιές” άναψαν οι δηλώσεις την Κριστίν Λαγκάρντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη  συζήτηση με θέμα: «Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Η κόντρα χτυπά κόκκινο, με το Υπουργείο Οικονομικών να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ

ότι “έκοψε” μέρος της απάντησης που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ερώτηση Παπαδημούλη

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε την κα. Λαγκάρντ για το αν είναι λύση η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ρώτησε:

“Κα Λαγκάρντ,

θα ήθελα πριν απ’ όλα να σας ρωτήσω για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η δήλωσή σας για τα ελληνικά ομόλογα δεν έχει σταθεί ικανή -παρά την ευελιξία που σημειώσατε για την επανεπένδυση και για τα ελληνικά ομόλογα το προσεχές διάστημα- να αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση των ελληνικών ομολόγων στην αγορά, 2,3% μέσα σε λίγες ημέρες.

Έχετε κάποια πρόγνωση για τους ρυθμούς και για για τον όγκο των αγορών ελληνικών ομολόγων, με τη δέουσα ευελιξία, το επόμενο χρονικό διάστημα;

Και μια συναφής ερώτηση: Σας ανησυχεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος; Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Επηρεάζουν και πόσο οι πληθωριστικές τάσεις;

Συμφωνείτε με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα;

Έχουμε μια μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Κομισιόν προτείνει από τον Οκτώβριο, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση της Κομισιόν; Τη θεωρείτε χρήσιμη, καθώς μας είπατε ότι ο υψηλός πληθωρισμός κυρίως οφείλεται στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων;”

Η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στα ερωτήματα του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

“Σας ευχαριστώ πολύ κε Παπαδημούλη. Ελπίζω να απαντήσω σε όλα σας τα ερωτήματα.

Το πρώτο που αναφέρατε σε σχέση με τη χρήση της επανεπένδυσης σχετικά με το πρόγραμμα αγορών για την περίοδο της πανδημίας. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε παρατηρώντας προσεκτικά τα PEPP είναι ότι η ευελιξία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής όσον αφορά τη συγκράτηση του κατακερματισμού στις αρχικές φάσεις της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μαρτυρία ότι υπάρχει επίπτωση στη διαδικασία μεταφοράς. Θα πρέπει να δούμε βέβαια ότι η επανεπένδυση των PEPP είναι ένα εργαλείο.

Η ίδια η πανδημία έδειξε ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται να έχει στη διάθεσή της εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε λύσεις, εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη, γρήγορα.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες”.

Η παρέμβαση Ηλιόπουλου

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, ρίχνοντας βέλη προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση.

Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη.

Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη είναι να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα”.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών 

Παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κας. Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής:

«Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Λαγκάρντ στο 17:46:05:

Όπως προκύπτει από την αυτούσια δήλωση της κας. Λαγκάρντ – την οποία σκοπίμως παραλείπει να αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει – η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά  για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση.

Αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.

Διαβάστε επίσηςΕΤΕπ: Ρεκόρ 4,85 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων το 2021 – Σταϊκούρας: Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώραΣταϊκούρας: Η αύξηση 4,7% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούςΕΚΤ: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν, προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ
Keywords
Τυχαία Θέματα