Quest: Αύξηση τζίρου και EBITDA – Ανεκτέλεστο €550 εκατ. και ρευστότητα €300 εκατ.

00:03 4/4/2024 - Πηγή: Mononews

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τζίρο η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, ενώ κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη.

Συγκεκριμένα ο όμιλος Quest κατά το 2023 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA 83,3 εκατ ευρώ, κέρδη προ φόρων 58,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 45,4 εκατ. ευρώ.

Για

ακόμα μια χρονιά η εμπορική δραστηριότητα του ομίλου και ο κλάδος πληροφορικής «κράτησαν ψηλά τη σημαία» καθώς οι εταιρείες Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε. Δημητρίου, FoQus και Έπαφος συνεισέφεραν στον τζίρο 822 εκατ. ευρώ και η πληροφορική με ναυαρχίδα την Unisystems πάνω από 210 εκατ. ευρώ.

Κατά το 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις στον κλάδο πληροφορικής κατά 21,8%, και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 25,6%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παρέμεινε ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενώ περίπου το 50% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

Οι εταιρείες του ομίλου έχουν αναλάβει μεγάλα έργα με το ανεκτέλεστο να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ, με βασικό όχημα την Unisystems. Η διοίκηση της εταιρείας έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού, ποιότητας και διαχείρισης σύνθετων έργων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση του  5ετούς στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης  της εταιρείας  έτσι ώστε να μετασχηματισθεί σε έναν βασικό  στρατηγικό εταίρο για  τον ψηφιακό μετασχηματισμό  των πελατών  της.

Η Unisystems συνεχίζει να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις και λογισμικό που  είναι συμπληρωματικό με τις δραστηριότητες της Uni Systems. Ενώ όπως είχε πει πρόσφατα ο CEO του ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής, εξετάζεται κάθε ευκαιρία για εξαγορά που μπορεί να έχει σημασία.

Με όχημα την ACS στις ταχυδρομικές υπηρεσίες το 2023 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις 5,6%, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 4,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας ακολουθεί την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα αποτελέσματα του 2023 επηρεάστηκαν αρνητικά από έκτακτα έξοδα μεταφορικών, οφειλόμενα στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην Kεντρική Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον με την ACS είναι μεγάλο, καθώς αύριο στο προγραμματισμένο call με αναλυτές, η διοίκηση αναμένεται να ερωτηθεί αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας και τις πιθανότητες πώλησής της.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση με ανακοίνωσή της στις 27 Φεβρουαρίου αναφορικά με φήμες περί πώλησης της ACS είχε απαντήσει σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι «εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρόταση ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS»

Η ρευστότητα των 300 εκατ. ευρώ και η Ρουμανία

H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ενώ για το για το σύνολο του 2024, εκτιμάται ηπία ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική

κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.

Παράλληλα ο όμιλος με την Xiaomi, αναμένεται να ενισχύσει την δραστηριότητά της στη Ρουμανία.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα άρχισε στα μέσα περίπου του πρώτου τριμήνου του 2023 και αφορά όλη την γκάμα της δημοφιλούς κινεζικής μάρκας, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη προεργασία ενός τουλάχιστον εξαμήνου νωρίτερα.

Όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς στελέχη του ομίλου, το άνοιγμα με την Xiaomi στην Ρουμανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκτός από το γεγονός ότι θεωρείται πολλά υποσχόμενη στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων, είναι και πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική αγορά, αφού το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Quest: Τι βλέπει ο Θεόδωρος Φέσσας στις ΑΠΕ

Quest: Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας γύρισε ξανά στα κέρδη τη ΓΕ Δημητρίου

Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

Keywords
Αναζητήσεις
quest-afxisi-tzirou-kai-ebitda--anektelesto-550-ekat-kai-refstotita-300-ekat.htm
Τυχαία Θέματα