Q&R: Το νέο ράλι και τα εφοπλιστικά κεφάλαια που απογειώνουν τη μετοχή

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την Q&R καθώς μετά την εξαγορά του 32% της εταιρείας από την Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη στις αρχές Φεβρουαρίου, σύζυγο του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, πλέον και έτερος εφοπλιστής μπήκε μετοχικά στην εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης της Eurotankers, μέσω της Marbella Investments INC, απέκτησε το 5,01% της Q&R. Το πακέτο έγινε την Παρασκευή με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τιμή αγοράς έγινε στα 0,89 ευρώ/μετοχή.

Με ένα σημαντικό discount κοντά στο 17% από τα 1,08 ευρώ που έκλεισε η μετοχή της Q&R την τελευταία ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ηλίας Γκότσης έδωσε περί τα 1,2 εκατ. ευρώ για το 5% της εταιρείας, που αντιστοιχεί σε 1.370.000 μετοχές. Τις οποίες αγόρασε από τον κ. Γεώργιο Ρουμελιώτη, ο οποίος προέβη την 22/03/2024 σε πώληση 1.370.000 μετοχών και το ποσοστό του κατήλθε από το 7,022% στο 2,012%.

Πηγές της αγοράς ωστόσο επιμένουν ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία «εφοπλιστική κίνηση» στο χαρτί, αφού αναμένεται να “μπει” στην εταιρεία με ποσοστό όμως κάτω του 5% άλλος εφοπλιστής, στενός φίλος του Ηλία Γκότση.  Στην αγορά ακούγεται το όνομα του μετόχου της Intrakat Δημήτρη Μπάκου, όμως αυτό διαψεύδεται, από πηγές τους περιβάλλοντός του.

Σκοπός των κινήσεων είναι η μετατροπή της Q&R σε ένα μεγάλο πόλο στον κλάδο της πληροφορικής, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τόσο τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και ενδεχομένως κάποιες ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό.

Απογείωση για τη μετοχή

Η μετοχή της Q&R βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα στο 2024, έχει καταγράψει ένα μεγάλο ράλι από τις αρχές του έτους, οδηγώντας τον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας.

Μέσα σε 3 μήνες έχει «γράψει» τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις 13 μετοχές που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, με χθεσινό κλείσιμο τα 1,4 ευρώ και μια άνοδο +29,63%, το χαρτί από τις αρχές του έτους έχει γράψει μια άνοδο της τάξης του 129,51%. Ενώ από τις αρχές του μήνα έχει κάνει ράλι 62,79%, ενώ έχει να δει τιμή άνω του 1,28 από το 2007. Με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον στα 38,2 εκατ. ευρώ.

Είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι αυτό που ωθεί προς τα πάνω τη μετοχή, αφού η Q&R δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Απριλίου.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εφοπλιστές στην εταιρεία (κάνοντας διαδοχικές κινήσεις μέσα στο έτος), η σειρά μεγάλων έργων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα αλλά και το γενικότερα θετικό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο πληροφορικής το τρίμηνο, αποτελούν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που έχει οδηγήσει τη μετοχή σε υψηλά.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο τζίρος ανήλθε στα 3,207 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 600.440 ευρώ, μειωμένα ωστόσο κατά -21,75% σχετικά με το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν ζημιές -29.461 ευρώ.

Μην ξεχνάμε ότι μέσα στην τριετία έχουν γίνει σημαντικά deals, όπως η εξαγορά της Byte από την Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου ή η απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα. Με τελευταίο μεγάλο deal την εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, που αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει το 90.99% της εισηγμένης πληροφορικής, με σκοπό όμως να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση εντός των επόμενων ημερών για να τη βγάλει από το Χρηματιστήριο.

Τα σημαντικά έργα της Q&R και το υψηλό ανεκτέλεστο

«Η είσοδος των εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Q&R μπορεί να σημαίνει ότι στο μέλλον η εταιρεία μπορεί να παρέχει προγράμματα σε ναυτιλιακές εταιρείες» σχολιάζουν πηγές της αγοράς στο mononews. Αυξάνοντας έτσι τη δυναμική της και τα μερίδια αγοράς της.

Πάντως μέσα στο 2023 η Q&R ανέλαβε να υλοποιήσει σημαντικά έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου ενώ πρόσφατα πήρε το εμβληματικό έργο στον τομέα του ΑΙ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα έργο του οποίου η σπουδαιότητα αποδίδεται και στην συνεργασία της εισηγμένης με την IBM, η οποία όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας θα έχει και συνέχεια.

Επίσης έχει «μπει» στον mega διαγωνισμό συνολικού προϋπολογισμού 309,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση 630 εκατ. σελίδων έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας σε 5 τμήματα, όσες και οι αντίστοιχες γεωγραφικές του ενότητες.

Συγκεκριμένα, σε κοινοπραξία με τις Vodafone-Cosmos-Γεωανάλυση, η Q&R συμμετέχει σε ποσοστό 10% σε μια υποενότητα του διαγωνισμού, αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Με αυτά αλλά και άλλα έργα που τρέχει η εισηγμένη, έχει ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένο υπόλοιπο που κυμαίνεται πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανέλθει αρκετά ψηλότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Πάρτι για τις μετοχές πληροφορικής στον απόηχο του deal Olympia Group-Entersoft

Τι δείχνει το τρελό ράλι ανόδου για την Q&R – Ο ρόλος της Σοφίας Σωτηράκου και τα εφοπλιστικά κεφάλαια

Citi: Οριστικοποιείται η νέα δομή της τράπεζας μετά από 5.000 περικοπές θέσεων εργασίας

Keywords
Αναζητήσεις
qr-to-neo-rali-kai-ta-efoplistika-kefalaia-pou-apogeionoun-ti-metochi.htm
Τυχαία Θέματα