Guardian: Η Ελλάδα παράδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης

Η εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση «όπλισε» τους Έλληνες με αντοχές, προετοιμάζοντάς τους για την πανδημία του κορονοϊού, διατυπώνεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία μάλιστα συγκρίνει τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, με την περίπτωση της Βρετανίας.

Οι Έλληνες – όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι – έμειναν έκπληκτοι και θορυβημένοι από τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του

κορονοϊού από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, γράφει σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τονίζοντας ότι η Ελλάδα «που παραμένει ανθεκτική, αφ’ότου έλαβε αυστηρά και έγκαιρα μέτρα», «μπορεί να ανυπομονεί για μια καλοκαιρινή τουριστική σεζόν που ξεκινάει τον Ιούλιο».

«Η χαοτική στρατηγική της Βρετανία, αρχικά επιφανειακή προσέγγιση και ο υψηλός αριθμός θανάτων, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία» από την Ελλάδα που παρά τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κράτησε υπό έλεγχο τον ιό, επισημαίνει το δημοσίευμα, συγκρίνοντας τις δύο χώρες, ως προς τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Την ώρα που στη Βρετανία αυτή η εβδομάδα ξεκινάει με αβεβαιότητα για το εάν το lockdown θα περιοριστεί σημαντικά, οι Έλληνες ετοιμάζουν τις παραλίες και τα ξενοδοχεία για μία τουριστική περίοδο που ελπίζουν να ξεκινήσει τον Ιούλιο, καθώς οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά» παρατηρεί επίσης η εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Έκπληκτοι οι Έλληνες με το χάος γύρω από τον κορονοϊό στη Βρετανία, καθώς βγαίνουν από την καραντίνα με 150 θανάτους».

Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και την ντροπή

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από 31.000 ανθρώπους που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 150 θανάτους και λιγότερα από 2.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, μετά την έγκαιρη επιβολή σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Ήταν μια έντονη αλλαγή τύχης για ένα έθνος που συνήθως συνδέεται με την ανυπακοή των πολιτών και την ανικανότητα -και τα δύο προϊόντα ενός δυσλειτουργικού κράτους, γράφει ο Guardian.

Και καθώς η Βρετανία μπαίνει σε μία εβδομάδα που είναι αβέβαιο αν θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά τα μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική σεζόν, που ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο καθώς οι περιορισμοί σταδιακά θα χαλαρώσουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στον πειρασμό να να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Όμως, καθώς οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στην κυβέρνησή του βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και τη ντροπή -συναισθήματα που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της βόλτας με το τρενάκι του τρόμου, που ήταν η κρίση χρέους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών έχει επίσης αυξηθεί.

Ειδική μνεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε μέσα από τα χρόνια της κρίσης μπορεί να προετοίμασε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, λένε οι αναλυτές. Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο πριν, δείχνει αποφασιστική ηγεσία, επιλέγοντας να παγώσει την οικονομία της χώρας την ώρα που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει. Ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι το σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα θα καταρρεύσει εάν ο ιός δεν περιοριστεί. Ειδικοί λοιμωξιολόγοι ήρθαν στο προσκήνιο, με καθημερινές ενημερώσεις.

«Ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, που διαβάζει κάθε μελέτη, κάθε νέα έρευνα που θα μπορούσε να δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του ιού», λέει ένας σύμβουλός του. «Μπορεί να βρει Έλληνες με σημαίνουσες θέσεις σε φαρμακοβιομηχανίες στο εξωτερικό και να τους προσεγγίσει». Δεν υπήρχε χώρος, όπως λέει, για αναστροφή, επίδειξη, ύβρη ή για «οποιοδήποτε συναίσθημα ότι είμαστε άτρωτοι» που χαρακτηρίζει χώρες με αυτοκρατορικό παρελθόν. «Γνωρίζαμε πολύ καλά τα όρια της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα