Ebury: Το δολάριο κινείται ανοδικά ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έκθεση που αφορά τον πληθωρισμό

Οι αγορές συναλλάγματος δεν είχαν έντονη διακύμανση την προηγούμενη εβδομάδα, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό στις οποίες οι έμποροι και οι επενδυτές έχουν προσηλωθεί με εμμονή τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Ebury.

Οι μόνες σημαντικές κινήσεις μεταξύ των κύριων νομισμάτων ήταν μια ήπια υποχώρηση του βραζιλιάνικου ρεάλ και του ιαπωνικού γεν, που υποχώρησε από τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση των ιθυνόντων να υπερασπιστούν το νόμισμα εν μέσω μιας τεράστιας διαφοράς επιτοκίων

με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο νικητής της εβδομάδας ήταν το μεξικάνικο πέσο το οποίο αυξήθηκε κατά 1% και είναι τώρα το μόνο σημαντικό νόμισμα που έχει αντέξει στο ράλι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2024. 

Τα στοιχεία του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Τρίτη είναι ίσως η πιο κρίσιμη μακροοικονομική έκθεση δεδομένων που ακολουθεί.

Προκειμένου να διατηρηθεί το αφήγημα της μείωσης των επιτοκίων, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να βλέπουμε βασικούς αριθμούς που συνάδουν με τον στόχο του πληθωρισμού της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή όχι περισσότερο από 0,2% το μήνα.

Σημαντική θα είναι επίσης η έκθεση για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Μάρτιο που θα βγει τη Δευτέρα, καθώς επίσης και η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.

Οι ομιλίες των αξιωματούχων της Federal Reserve και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη διακύμανση των νομισμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Στερλίνα

Η έκθεση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παραμένει πολύ ανθεκτική, η ανάπτυξη επιταχύνεται γρήγορα και τα σκαμπανεβάσματα του 2023 είναι πλέον πίσω μας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, εκφράστηκε με σκεπτικισμό στη συνεδρίασή της του Μαΐου. Η έκθεση για την απασχόληση αυτήν την εβδομάδα θα είναι σημαντική.

Οι αγορές αναμένουν συνέχιση της αργής πτωτικής τάσης στις αυξήσεις των μισθών και οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη εδώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα αναθεώρηση για το αναμενόμενο χρονικό σημείο των μειώσεων των επιτοκίων και να στηρίξει τη στερλίνα. 

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και δεδομένα όπως εκείνα για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις υποδεικνύουν μια σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση και στον τομέα των υπηρεσιών.

Η έκθεση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να επιβεβαιώσει αυτή την τάση και ίσως να δούμε μια θετική έκπληξη, όπως ακριβώς συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να αποτρέψει την πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός των μειώσεων παραμένει θολός, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυτό το «τελευταίο μίλι» στη μάχη του πληθωρισμού, με τον δομικό δείκτη να εξακολουθεί να είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

Δολάριο ΗΠΑ

Τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων το 2024 εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και αυτό με τη σειρά του απαιτεί μηνιαίες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό που δεν υπερβαίνουν το 0,2%, ιδιαίτερα στο δομικό δείκτη.

Αυτό δε συνέβη τους τελευταίους 6 μήνες και είναι απίθανο να συμβεί στην έκθεση του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών που θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Οποιεσδήποτε περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις θα οδηγούσαν πιθανώς σε σημαντική επανεξέταση της πορείας των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για το υπόλοιπο του έτους.

Κατά συνέπεια, αναμένουμε να δούμε αρκετή μεταβλητότητα αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η θέση του δολαρίου είναι παρατεταμένη και το δολάριο είναι πολύ ακριβό στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ozempic: 1 στους 8 Αμερικανούς έχει πάρει κάποιο φάρμακο της κατηγορίας του

Citi για Mytilineos: Αυξάνει τις εκτιμήσεις και παραμένει αγοραστής με τιμή στόχο τα €46,00

Πρόστιμο-μαμούθ €21.140 σε μοτοσικλετιστή: Πέρασε… 12 φανάρια με κόκκινο

Keywords
Αναζητήσεις
ebury-to-dolario-kineitai-anodika-eno-oi-ependytes-proetoimazontai-gia-tin-ekthesi-pou-afora-ton-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα