AstraZeneca: Επιτυχείς δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο – Αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

13:28 5/4/2024 - Πηγή: Mononews

Το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα της AstraZeneca με την ονομασία Imfinzi, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών που νοσούν με μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου, σύμφωνα με δήλωση της φαρμακοβιομηχανίας.

Το Imfinzi έδειξε στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση, τόσο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου όσο και στη συνολική επιβίωση, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα μιας προηγμένης μελέτης.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα περιορισμένου σταδίου, προσβάλλει συνήθως έναν

πνεύμονα ή μια πλευρά του θώρακα, ενώ η πρόγνωση για τον ασθενή είναι δυσμενής, καθώς μόλις 15% έως 30% των ασθενών επιβιώνουν για περίπου πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάγνωσή τους.

Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή που σηματοδοτεί μια «ανακάλυψη για ασθενείς με αυτή την καταστροφική ασθένεια», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Suresh Senan.

Επεσήμανε μάλιστα ότι πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν υποτροπή της νόσου, ενώ το πρότυπο περίθαλψης παρέμενε αμετάβλητο για δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% όλων των θανάτων από τη συγκεκριμένη νόσο.

Το Imfinzi έχει ήδη εγκριθεί για πολλές άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος ενδέχεται να είναι τοπικά προχωρημένος, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Είναι το δεύτερο σε πωλήσεις αντικαρκινικό φάρμακο της Astra μετά το Tagrisso.

Το στοίχημα του Soriot

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Pascal Soriot, καρπώνεται τα οφέλη από το στοίχημά του για τον καρκίνο, με την Astra να έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων μέσω συνεργασιών με εταιρείες όπως η Daiichi Sankyo, τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ιαπωνία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ακολουθούν «μια σειρά από θετικές ενδείξεις και εγκρίσεις για το Imfinzi», που έχουν βοηθήσει σε μια ισχυρή άνοδο στις πωλήσεις, δήλωσε ο Sean Conroy της Shore Capital.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεδομένου ότι οι προβλέψεις είχαν ήδη λειτουργήσει στις χρήσεις του Imfinzi στον καρκίνο του πνεύμονα «δεν αναμένουμε πολύ μεγαλύτερη άνοδο, με βάση αυτά τα δεδομένα και μόνο».

Η μετοχή της Astra υποχωρούσε 1,02% την Παρασκευή στο Λονδίνο στις 13:01 ώρα Ελλάδος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «υπερβολικό» χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από δύο συμβούλους με επιρροή στους μετόχους, το σχέδιο της εταιρείας να καταβάλει στον Soriot έως και 18,7 εκατ. λίρες.

Η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε τον περασμένο μήνα την πρόταση αμοιβής της για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα πρέπει να επιτύχει μια σειρά στόχων, μεταξύ άλλων για τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, τα κέρδη ανά μετοχή και τις συνολικές πωλήσεις, για να λάβει το μέγιστο ποσό για την απόδοσή του φέτος.

Πέρσι, η εταιρεία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 9%, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου προκάλεσαν ανησυχίες ότι μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο αναμενόταν.

Διαβάστε επίσης: 

Astrazeneca: Νέο mega-deal ύψους $2,4 δισ. με την εξαγορά της Fusion Pharma

AstraZeneca: Εξαγοράζει την Amolyt Pharma έναντι $1 δισ. – Στο επίκεντρο οι σπάνιες παθήσεις

Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca): Δίνουμε δωρεάν 1 στα 4 φάρμακα – 7 στα 10 σκευάσματα με τεχνητή νοημοσύνη

Keywords
Τυχαία Θέματα