Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – «Νο 1» η Samsung

Μειώθηκαν κατά σχεδόν 10% οι αποστολές iPhone της Apple στο τρίμηνο, λόγω των μειωμένων πωλήσεων στην Κίνα, παρά την ευρύτερη ανάκαμψη της βιομηχανίας των smartphone. Μάλιστα, η πτώση είναι η πιο μεγάλη που έχει καταγράψει ο κολοσσός από τότε που τα lockdown έπληξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού το 2022.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% στα 289,4 εκατ. μονάδες κατά το

διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, με τη Samsung να κατέχει μερίδιο αγοράς 20,8%, κατακτώντας την πρώτη θέση μεταξύ των κατασκευαστών και αφήνοντας πίσω την Apple.

Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο που έκλεισε τον Δεκέμβριο, η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως ο «Νο 1» κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο. Σήμερα, ωστόσο, επιστρέφει στη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 17,3%, καθώς κινεζικές μάρκες όπως η Huawei και η Xiaomi κερδίζουν έδαφος.

Αναλυτές αναφέρουν ότι παρόλο που η Apple επέδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά τα τελευταία χρόνια, θα είναι πρόκληση για εκείνη να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 2023.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι καθώς η αγορά ανακάμπτει περαιτέρω, το 2024, η IDC αναμένει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν Android θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από την Apple.

Η αιφνιδιαστική επιστροφή της Huawei στο προσκήνιο πέρυσι – με το δικό της τσιπ κατασκευασμένο στην Κίνα και το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS στη σειρά Mate 60 – έχει “διαβρώσει” το μερίδιο της Apple στην αγορά premium της Κίνας από τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το iPhone της Apple έδειξε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στους περισσότερους ανταγωνιστές της που λειτουργούσαν με Android.

Σήμερα όμως, η εικόνα αυτή δείχνει να αλλάζει. Παράλληλα, οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη Μέση Ανατολή επηρέασαν τις μετοχές των προμηθευτών της Apple, οι οποίες υποχωρούσαν στη διαπραγμάτευση της Ασίας τη Δευτέρα.

Μεγάλος ανταγωνισμός στην Κίνα

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό γίγαντα, οι αποστολές smartphone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η πτώση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική εταιρεία στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της, καθώς ορισμένες κινεζικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες περιορίζουν τη χρήση συσκευών Apple από τους υπαλλήλους, μέτρο που αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις κινεζικές εφαρμογές για λόγους ασφαλείας.

Οι μέσες τιμές πώλησης για τηλέφωνα αυξάνονται, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο premium μοντέλα που σκοπεύουν να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Η Apple έχει ξεχωρίσει σε αυτό, με τους καταναλωτές να δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας που διαθέτει.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει καταφύγει φέτος σε ασυνήθιστες εκπτώσεις προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις, με ορισμένους συνεργάτες λιανικής στην Κίνα να κόβουν έως και 180 δολάρια από την κανονική τιμή.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τις πωλήσεις, τον Μάρτιο, ο ίδιος ο CEO Τιμ Κουκ, εγκαινίασε ένα μεγάλο νέο κατάστημα στο κέντρο του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαγκάης.

Επίσης, σήμερα Δευτέρα, ο Κουκ βρίσκεται στο Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις σε νέες αγορές.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους που μίλησαν στο Bloomberg στην εκδήλωση της Σαγκάης, είχαν αποκτήσει τα iPhone τους πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Και παρόλο που οι φανατικοί της Apple δήλωσαν ότι σκόπευαν να παραμείνουν στο “οικοσύστημα” της εταιρείας, ορισμένοι ανέφεραν ότι θα εξετάσουν επίσης το διάδοχο Mate 60 της Huawei ή κάποιες επιλογές αναδιπλούμενης συσκευής από τους ανταγωνιστές της Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι περισσότερα από 6 δισ. δολάρια θα χορηγήσει στην Samsung η κυβέρνηση Μπάιντεν, προκειμένου κολοσσός να επεκτείνει την παραγωγή chip στο Τέξας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα χορηγήσει έως και 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επέκταση της κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: 

Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα

Apple: Απέλυσε τουλάχιστον 600 εργαζόμενους μετά την ακύρωση των projects για τα αυτοκίνητα και τις οθόνες

Keywords
Αναζητήσεις
apple-chanei-edafos-stin-pagkosmia-agora-kiniton--sti-no1-thesi-i-samsung.htm
Τυχαία Θέματα
Apple, Χάνει, Νο1, Samsung,Apple, chanei, no1, Samsung