Aναλυτές για Jumbo: Ισχυρές οι προοπτικές – Oι στόχοι για το 2024 θα επανεκτιμηθούν τον Μάιο

Οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για τη μετοχή της Jumbo μετά τα αποτελέσματα του 2023, όπου τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ (303 εκατ. +22% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ (398 εκατ. +18% σε ετήσια βάση), με το συνολικό μέρισμα στο 1,6 ευρώ ανά μετοχή και μερισματική απόδοση πάνω από 6% βάσει του χθεσινού κλεισίματος.

Η Alpha Finance

από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με τη διοίκηση της Jumbo αναφορικά με τις προοπτικές του ομίλου, κράτησε τα παρακάτω σημεία βασικά σημεία:

· Οι στόχοι για το 2024 θα επανεκτιμηθούν τον Μάιο, καθώς εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση στη Μέση Ανατολή, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι είναι οριακά πιο πιθανό να επαναλάβει ή να βελτιώσει τις προβλέψεις της.

· Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, εκτός από κάποιες καθυστερήσεις, αλλά η εταιρεία παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από τον ανταγωνισμό λόγω των logistics/υποδομών της.

· Επιπλέον, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να συνεχίσει να μειώνει τις τιμές στο βαθμό που το κόστος μεταφοράς δεν θα κλιμακώνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τα περιθώρια κερδοφορίας της.

· Όσον αφορά το επίπεδο των επενδύσεων (CapEx), η διοίκηση δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τον κανόνα για διάθεση έως 1/3 των κερδών.

· Συζητώντας για τη συμμετοχή της στην εταιρεία real estate Trade Estates, αναφέρθηκε ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο/ελληνικό κλάδο ακινήτων, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικής σχέσης (π.χ. άνοιγμα καταστήματος στα πάρκα της Trade Estate, καθώς είναι πολύ ακριβό).

· Η διοίκηση δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για τη συζήτησης επιπλέον μερισμάτων, ενώ σημειώθηκε ότι ο όμιλος διατηρεί πολλά μη διανεμόμενα κέρδη.

· Τέλος, σχετικά με τις επιχειρηματικές τάσεις στο Ισραήλ, αναφέρθηκε ότι παραμένουν ανθεκτικές παρά τον πόλεμο με τοπικούς συνεργάτες πρόθυμους να επεκταθούν (η παρουσία της εκεί είναι μέσω franchise οπότε δεν υπάρχει επιχειρηματικός/λειτουργικός κίνδυνος), αναφορικά με νέες αγορές, ο όμιλος δεν έχει σχέδια επέκτασης σε νέες χώρες είτε απευθείας είτε μέσω συμφωνιών franchise.

Για την επενδυτική τράπεζα AXIA, τα κύρια σημεία από τo conference call των αναλυτών είναι τα ακόλουθα:

· Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Βακάκης σημείωσε ότι η μελλοντική απόδοση του ομίλου εξαρτάται από την εξέλιξη των γεωπολιτικών γεγονότων, καθώς μια κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος μεταφοράς.

· Μέχρι σήμερα τα περιθώρια κερδοφορίας δεν έχουν επιδεινωθεί δεδομένης της συνδρομής των προμηθευτών. Η στρατηγική του ομίλου να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών παραμένει η ίδια. Αν οι δυσμενείς συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα είναι προσωρινές, η στρατηγική αυτή θα ισχύσει, ωστόσο, εάν επιμείνουν, αυτή η αναποτελεσματικότητα των χαμηλότερων τιμών δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους προμηθευτές στο άμεσο μέλλον.

· Ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει στέρεες υποδομές και logistics, καλύτερες από τον ανταγωνισμό.

· Όσον αφορά τις αγορές, ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία στις τρέχουσες αγορές και θα μπορούσε να στοχεύσει σε νέες αγορές, αλλά αυτό είναι πρόωρο.

· Σχετικά με τα capex, ο κ. Βακάκης σχολίασε ότι περίπου το ένα τρίτο των κερδών θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις, ενώ παράλληλα, ο όμιλος έχει σαφή στρατηγική ότι το ένα τρίτο των κερδών θα διανέμεται και ως μέρισμα με συνέπεια.

· Η διοίκηση θα δώσει ενημέρωση για τις προοπτικές του 2024 στην ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου.

Η Optima Bank σημειώνει τα ακόλουθα ως τα κυριότερα σημεία της τηλεδιάσκεψης Jumbo:

· Με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου θα δώσει επικαιροποιημένη καθοδήγηση για τις προοπτικές για φέτος.

· Το κατάστημα στη Λάρισα θα επαναλειτουργήσει τον Ιούλιο του 2024.

· Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα το α’ φετινό τρίμηνο και για το υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ και πώς θα αλλάξει το κόστος μεταφοράς.

· Σχετικά με το CAPEX η διοίκηση δήλωσε ότι ιστορικά χρησιμοποιείται το 1/3 των κερδών.

· Αναφορικά με τη στρατηγική του ομίλου για μείωση των τιμών, η διοίκηση δήλωσε ότι όσο η διώρυγα του Σουέζ παραμένει προσωρινό πρόβλημα, οι τιμές θα μειωθούν μόνο, αλλά αν το πρόβλημα γίνει μόνιμο η εταιρεία και οι προμηθευτές δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

· Η Jumbo κατέχει το 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, καθώς η διοίκηση πιστεύει ότι τα ακίνητα κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα.

· Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 22 Μαΐου και η μετοχή θα διαπραγματεύεται εκτός μερίσματος την Τετάρτη 10 Ιουλίου με την πληρωμή του μερίσματος να έχει οριστεί για την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αυξήθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Mandola Rosa: Εκεί που το Πάσχα γίνεται εμπειρία

Κώστας Σκρέκας: Σε ποια μεγάλα πολυκαταστήματα μπήκαν πρόστιμα 1.480.000 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα