Amazon, Pfizer, Microsoft και άλλοι κολοσσοί επενδύουν πάνω από 15 δισ. ευρώ στην Γαλλία

Η Amazon.com, η Pfizer, η Microsoft Corp. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία, με πληθώρα νέων επενδύσεων που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει 180 CEOs και στελέχη στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών για τη σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία».

Η κορυφαία αυτή εκδήλωση, που πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Μακρόν να τονώσει την βιομηχανία της χώρας, να απλοποιήσει τους κανονισμούς της προκειμένου να προσελκύσει ξένες εταιρείες και να την καταστήσει χρηματοοικονομικό κέντρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Τα 56 έργα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν επενδύσεις άνω των 15 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις επενδύσεις των 13 δισ. ευρώ του περασμένου έτους, αναφέρει το bloomberg.

Amazon, Pfizer, Microsoft

Η Amazon πρόκειται να επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε έργα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και την αύξηση των δυνατοτήτων υπολογιστών, ειδικά επικεντρωμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στον τομέα cloud της AWS. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των φαρμάκων, η Pfizer θα επανεπενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, ενώ η AstraZeneca δαπανά περίπου 365 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή της Δουνκέρκης.

Η Microsoft σχεδιάζει να διαθέσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση υποδομών cloud και Τεχνητής Νοημοσύνης στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε. Στόχος της είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και να υποστηρίξει 2.500 νεοφυείς επιχειρήσεις έως το 2027 στη χώρα.

Παράλληλα, η Microsoft φέτος αποκάλυψε μια εταιρική συνεργασία και επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Mistral AI, μια παρισινή startup που ανταγωνίζεται την OpenAI.

Οι τράπεζες

Η Morgan Stanley επεκτείνει τις ευρωπαϊκές της εγκαταστάσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο κόμβο έρευνας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire το Σάββατο.

Η αμερικανική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το προσωπικό της στο Παρίσι σε περίπου 400 άτομα από 150 που ήταν το 2021. Θα προσθέσει 100 υπαλλήλους σε όλα τα τμήματά της στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο απασχολεί σήμερα 90 υπαλλήλους και θα μπορούσε να αυξηθεί σε 120, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Morgan Stanley.

Οι First Abu Dhabi Bank και Zenith Bank της Νιγηρίας πρόκειται επίσης να ανοίξουν γραφεία στο Παρίσι, πρόσθεσε ο υπουργός. Αυτές οι τράπεζες θα βοηθήσουν τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στον Κόλπο και στην αγγλόφωνη Αφρική, και θα δείξουν ότι το Παρίσι γίνεται ένας βασικός κόμβος για παίκτες παγκοσμίου επιπέδου, σύμφωνα με τον Le Maire.

Άλλες επενδύσεις

Άλλες επενδύσεις που ανακοίνωσε ο Le Maire περιλαμβάνουν δύο εργοστάσια που θα βοηθήσουν τη Γαλλία να γίνει πρωτοπόρος στη «απο-ανθρακοποιημένη βιομηχανία».

Η ελβετική KL1 πρόκειται να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ (324 εκατομμύρια δολάρια) σε εργοστάσιο παραγωγής νικελίου με 200 εργαζόμενους στο Blanquefort, κοντά στο Μπορντώ. Το μέταλλο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η γερμανική start-up Lilium θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα συναρμολογεί ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, δημιουργώντας έως και 850 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Le Maire.

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία FertigHy σχεδιάζει να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ σε εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία έως το 2030 για την παραγωγή λιπασμάτων αζώτου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας Roland Lescure σε συνέντευξη στην La Tribune την Κυριακή.

Ο βελγικός όμιλος χημικών Solvay αναμένεται να ξεκινήσει μια μονάδα παραγωγής σπάνιων γαιών στην εγκατάστασή του στη La Rochelle με κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε.

Περισσότερα έργα πρόκειται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να γίνουν γνωστά, ανέφεραν οι LesEchos στις 9 Μαΐου, με νέα κέντρα δεδομένων που θα κατασκευάσουν οι KDDI και Equinix.

Η Γαλλία επικρίνεται συχνά για τους αυστηρούς εργατικούς της νόμους, τους κανονισμούς και την πολιτική πίεση προς τις εταιρείες, και επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσει την ελκυστικότητα του Παρισιού ως ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Αυτές οι κινήσεις έχουν ωθήσει επιπλέον εταιρείες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά και την Αυστραλία να σκεφτούν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο Παρίσι.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ως χρηματοοικονομικό κέντρο, προσελκύοντας τράπεζες και hedge funds που αναζητούσαν μέρος για τις δραστηριότητες τους στην ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Le Maire θα παραθέσει γεύμα την Δευτέρα σε κορυφαίους τραπεζίτες, με καλεσμένους τους διευθύνοντες συμβούλους της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, τον συνιδρυτή της KKR, Henry Kravis, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, David Solomon και τον επικεφαλής της Bank of America, Brian Moynihan.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Bezos, ο Zuckerberg και οι άλλοι: Ποια στελέχη των Magnificent Seven ρευστοποιούν και γεμίζουν τις τσέπες τους

Microsoft: Στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Σμιθ θα λογοδοτήσει για την κυβερνοασφάλεια

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

Keywords
Τυχαία Θέματα