7 καλοί λόγοι για να κατοχυρώσετε και να προστατέψετε τα εμπορικά σας σήματα

Τα εμπορικά σήματα και οι πατέντες  αποτελούν  σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό. Τα ζητήματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας (intellectual property) μπορεί να μην αποτελούν προτεραιότητα σε μια νέα επιχειρηματική επιχείρηση, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς η επιχείρησή μεγαλώνει, επεκτείνεται σε νέες αγορές και αναζητά χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις, θα γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας η διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η καταχώριση των εμπορικών της σημάτων.

Μια

μελέτη του 2019 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) και το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) υπογραμμίζει  ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για εμπορικά σήματα, σχέδια και διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταγράψουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από μικρομεσαίες που δεν το κάνουν.
Σε τι ωφελεί λοιπόν η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος;

Προστασία του branding σας

Ένα εμπορικό σήμα  θεωρείται  σήμα προέλευσης, στοιχείο που υποδηλώνει την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών σας. Με απλά λόγια, ένα εμπορικό σήμα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να γνωρίζουν τι αγοράζουν και να είναι βέβαιοι ότι τα αγαθά ή/και οι υπηρεσίες συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια .

Ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ

Η καταχώριση του ονόματος της επιχείρησής σας ως εμπορικό σήμα είναι ζωτικής σημασίας, διότι σας δίνει τον έλεγχο του “domain” ονομάτων και εμποδίζει τους ανταγωνιστές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα στον ιστότοπό τους.

Μια επένδυση στο χαρτοφυλάκιο IP σας

Η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος δημιουργεί ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο – ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι υλικής φύσης, αλλά σας ανήκει και προστατεύεται νομικά. Αυτό μπορεί με την σειρά του να βελτιστοποιήσει την αξία των εμπορικών σας δραστηριοτήτων και να προσθέσει  αξία στην εταιρεία σας σε περίπτωση οικονομικής αποτίμησης για διαφόρους λόγους.

Εμπορική εκμετάλλευση

Ένα καταχωρημένο εμπορικό σήμα δημιουργεί ένα νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να πωληθεί, να εκχωρηθεί, και να παραχωρηθεί  στα πλαίσια π.χ. μιας δικαιοχρησίας. Ένας κάτοχος εμπορικού σήματος μπορεί να εμπορευματοποιήσει το εμπορικό σήμα και να αυξήσει τα εταιρικά έσοδα του παραχωρώντας  άδεια χρήσης των εμπορικών σημάτων   του σε τρίτους, επεκτείνοντας έτσι τις εμπορικές του δραστηριότητες.

Αύξηση της διείσδυσης σε νέες αγορές

Οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων μπορούν να χορηγήσουν άδεια χρήσης του σήματος τους σε άλλη επιχείρηση για να πραγματοποιεί πωλήσεις σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλεια της επιχείρησης. Για καινοτόμες και νέες επιχειρήσεις, η αδειοδότηση εμπορικού σήματος μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ροή εσόδων χωρίς σπατάλη άλλων resources .

Δράση κατά των πλαστών

Η κατοχή ενός καταχωρισμένου εμπορικού σήματος επιτρέπει στις Ελεγκτικές και Διωκτικές Αρχές  να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά παραχαρακτών εάν χρησιμοποιούν το αυθαίρετα το εμπορικό σας  σήμα.

Προστασία 10 ετών με χαμηλό κόστος

Τα εμπορικά σήματα, αφού καταχωρηθούν, αποκτούν νομική προστασία από την ημερομηνία κατάθεσής τους. Υπάρχει ένα τυπικό τέλος IPO  για κάθε αίτηση εμπορικού σήματος για την κάλυψη μιας κατηγορίας αγαθών/υπηρεσιών και ένα επιπλέον πολύ μικρότερο ποσό για κάθε υποκατηγορία.

Όσο εξακολουθείτε να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια, την καταχώριση των εμπορικών σας σημάτων αυτά θα παραμένουν έγκυρα και θα προστατεύουν την επιχείρησή σας επ’ αόριστόν.

Στο συνέδριο της  CLEON Conferences & Communications TRADEMARKS & PATENTS LAW FORUM- Strategies for the Digital Age το οποίο θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή 27 Μαίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν από τους πιο σημαντικούς νομικούς και ειδικούς του χώρου από την χώρα μας και την Ευρωπαική Ένωση τα παρακάτω θέματα:

-Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διανοητική ιδιοκτησία στην Ελλάδα & την ΕΕ

-Η σημασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας για τις  μικρομεσαίες & start-up επιχειρήσεις

-Η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο

-Η Πνευματική Ιδιοκτησία μπροστά στις νέες τεχνολογίες

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το:

Trademarks & Patents Law Forum

Keywords
Τυχαία Θέματα