Το νοσοκομείο φάντασμα του ΙΚΑ στα Μελίσσια. Έκλεισε το 2012 και από τότε ρημάζει. Αυτοψία στο χώρο (βίντεο)

Το 1ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου), στα Μελίσσια, ήταν ένα νοσοκομείο με πανελλαδική εμβέλεια, έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο αφέθηκε εδώ και χρόνια ασυντήρητο κτιριακά.Το νοσοκομείο φάντασμα βρίσκεται στα Μελίσσια Αττικής

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα 20 στρεμμάτων, που αφέθηκε εγκαταλελειμμένο μετά τη διάλυση των κλινικών και τη μεταφορά τους στο Σισμανόγλειο και τους Αγίους

Αναργύρους.

Μετά το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή τα Μελίσσια εποικίστηκαν από πολλούς πρόσφυγες. Τα οικόπεδα στα οποία τακτοποιήθηκαν τους παραχωρήθηκαν από το κράτος με παραχωρητήρια, αφού απαλλοτριώθηκαν από την Ιερά Μονή Πεντέλης.   Την ίδια περίπου εποχή άρχισαν να κτίζονται διάφορα νοσοκομεία – σανατόρια και ιδρύματα για την αποθεραπεία των φυματικών, όπως του Τσαγκάρη (1928), του Καλαμβόκη (1929), του Παπαδημητρίου (1936) και άλλα.

Το πράσινο ήταν ιδανικό για την ίδρυση νοσοκομείου. Αρχικά λειτούργησε ως Σανατόριο για τους Φυματικούς μέσα σε έκταση 80 στρεμμάτων δάσους δάσους

Το Σανατόριο

Η αθρόα εγκατάσταση φυματικών αποτέλεσε πηγή πλούτου για τους παλαιότερους κατοίκους, αλλά και παράγοντα ανησυχίας για τη δημόσια υγεία της πόλης. Με Αναγκαστικό Νόμο του 1949 αποφασίζεται η απαγόρευση ίδρυσης νέων Σανατορίων και επιτρέπεται μόνο πέρα από το Νοσοκομείο Παπαδημητρίου και ΝΙΕΘ, προς τη Ν. Πεντέλη. Σιγά – σιγά οι κάτοικοι του προαστίου αυξάνονται και αψηφώντας τα όσα περί φυματιούπολης λέγονταν, αγοράζουν κτήματα και χτίζουν οικοδομές ή νοικιάζουν σπίτια ως εργαζόμενοι σε διάφορα ιδρύματα ή ανοίγοντας δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Αυτή η φύση είναι που έκανε από παλιά την περιοχή γεμάτη νοσοκομεία.

Στο σανατόριο Παπαδημητρίου, κατά καιρούς νοσηλεύτηκε ο λογοτέχνης Κώστας Ουράνης και ίσως ο Γιάννης Ρίτσος. Τη δεκαετία του ’60 τα σανατόρια έκλεισαν με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών κατά της φυματίωσης. Από τότε τα σανατόρια απόκτησαν μια «παράξενη» φήμη ή προκάλεσαν προστριβές.

Στις 25.1.1928 με Π.Δ κηρύχθηκε απαλλοτρίωση «υπέρ και δαπάνες .ιατρού Ι. Παπαδημητρίου ιδιωτικής δασικής έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων στη θέση Αγ, Μαρίνα για ίδρυση σανατορίου φυματιόντων. Από το 1930 λειτουργεί η ανώνυμος εταιρεία το Νοσοκομείο Παπαδημητρίου με την επωνυμία «Σανατόριο η Πεντέλη, Παπαδημητριου ΑΕ». Με το β.δ (Δ.147) 9.12.1961 ένταξης σε σχέδιο πόλης ευρύτερης περιοχής Μελισσιων η ανωτέρω έκταση παρουσιάζεται μόνο περικλειόμενη από ρυμοτομική πράσινη γραμμή. Με από 4.11.1964β.δ (Δ177) τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό Μελισσίων και ο χώρος χαρακτηρίσθηκε απλώς ως χώρος ανέγερσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων χωρίς καθορισμό οικοδομικής γραμμής και όρων δόμησης.

Το λουκέτο του 2012 στάθηκε μοιραίο για το νοσοκομείο. Δεν επαναλειτούργησε από τότε

Το 1977 το ΙΚΑ ενοικίασε το κτίριο και το λειτούργησε ως πρώτο θεραπευτήριο ΙΚΑ Αθηνών

Το χρόνιο πρόβλημα της μη ανανέωσης του συμβολαίου εκμίσθωσης του Α’ Νοσοκομείου ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου) έγινε και η αιτία να μπει λουκέτο.
Το έτος 2011 με την κατάργηση και απορρόφηση από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο του 1ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου), οι οικονομικές υποχρεώσεις του διαβιβάστηκαν στο Σισμανόγλειο, παρότι το εν’ λόγω θεραπευτήριο ανήκε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει τα χρέη του.

Πηγή βίντεο: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Διαβάστε ακόμα: Τι απέγινε το εμβληματικό Ξενία του ΕΟΤ στη Χαλκιδική. Διαφημίστηκε ως το μεγάλο τουριστικό «στοίχημα», αλλά κατέληξε ξενοδοχείο – φάντασμα (drone)

The post Το νοσοκομείο φάντασμα του ΙΚΑ στα Μελίσσια. Έκλεισε το 2012 και από τότε ρημάζει. Αυτοψία στο χώρο (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα