Πώς μία σακούλα από κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, σκότωσε φάλαινα στη Μύκονο. 15 νεκρές χελώνες στο Αιγαίο. «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά» επισημαίνουν οι ερευνητές

Οι περισσότερες φάλαινες – φυσητήρες που έχουν βρει τραγικό θάνατο στα νερά της ανατολικής Μεσογείου από το 2001 και μετά έχουν πεθάνει από την κατανάλωση πλαστικού.

Μετά από νεκροψίες, 9 από τα 24 κήτη τα οποία βρέθηκαν νεκρά σε ελληνικά έχουν βρει αργό και επώδυνο θάνατο. Το στομάχι όλων είχε «φρακάρει» από πλαστικό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος».

Ο επικεφαλής των θάλασσιων βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, αναφέρει πως έχει βρεθεί φάλαινας-φυσητήρας γένος αρσενικού κοντά στη Μύκονο η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτά και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα μία από αυτές ήταν από ένα μαγαζί που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά. «Είμαστε υπόλογοι» λέει ο κ. Φραντζής στους Times.

Οι φάλαινες φυσητήρες είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. 1.800 από αυτές βρίσκονται στη Μεσόγειο και 200 στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει επίσης βρεθεί νεκρή φάλαινα-φυσητήρας στην Ισπανία με 30 κιλά πλαστικό στο στομάχι της.

Κινδυνεύουν οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών διατηρεί βάση δεδομένων για τα κητώδη και θαλάσσια ερπετά που ξεβράζονται στις θάλασσές μας. Σύμφωνα με στοιχεία του, πέρυσι καταγράφηκαν 1.009 νεκρά είδη, εκ των οποίων 758 ήταν καρέτα καρέτα, 50 πρασινοχελώνες, 60 ζωνοδέλφινα, 49 ρινοδέλφινα, 22 φώκιες, 7 κοινά δελφίνια, 4 ζιφιοί (είδος δελφινιού), 2 στακτοδέλφινα και μία φάλαινα φυσητήρας. Πρόπερσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 813, με τα στοιχεία να προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές των λιμενικών αρχών.

«Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα καρέτα», αναφέρει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».

Με πληροφορίες από HuffPost Greece, «Πέλαγος». Η αρχική φωτογραφία δείχνει μια νεκρή φάλαινα το Σεπτέμβριο του 2011 στην Μύκονο. Το κήτος ξεβράστηκε στην βραχώδη παραθαλάσσια περιοχή του Κάστρου.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί τα ζευγάρια φάλαινες πεθαίνουν μαζί. Τι συνέβη όταν μια φάλαινα φυσητήρας έπεσε σε μια ξεχασμένη νάρκη και βαριά τραυματισμένη βγήκε στην ακτή

The post Πώς μία σακούλα από κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, σκότωσε φάλαινα στη Μύκονο. 15 νεκρές χελώνες στο Αιγαίο. «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά» επισημαίνουν οι ερευνητές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou