Πέθανε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας. Είχε καταδικαστεί από τη Χούντα. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε μία μέρα πριν τον θάνατό του με θέμα τη δράση του αντιστασιακού Κ. Περρίκου

Μια μεγάλη προσωπικότητα του πνευματικού και δημοκρατικού χώρου της Ελλάδας, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας Βασίλης Φίλιας, πέθανε σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ύστερα από ταλαιπωρία σχεδόν ενάμιση χρόνου με κάταγμα και πνευμονική ανεπάρκεια.
Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1927 και τις γυμνασιακές σπουδές του ολοκλήρωσε στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ως νεαρός μαθητής έλαβε μέρος στην

Αντίσταση. Τον Οκτώβριο του 1944 συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ αλλά σύντομα απελευθερώθηκε.
Το 1946 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το καλοκαίρι του 1949 επιστρατεύθηκε και επιλέχθηκε ως Έφεδρος Αξιωματικός.
Στις αρχές του 1953 πήρε το πτυχίο της Νομικής και μετέβη στο Βερολίνο όπου φοίτησε στη Σχολή Θεωρητικών Οικονομικών. Το 1961 έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα και επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε αρχικά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Αναπτύξεως στο τμήμα Βιομηχανικών έργων.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Εποχές», «Τεχνικά χρονικά» και «Αρχιτεκτονικά θέματα», ενώ συμμετείχε στην οικονομική στήλη της εφημερίδας «Εβδομάδα».
Από το 1964 έως το 1967 ήταν Γενικός Γραμματέας στην Εταιρεία Προγραμματισμού, ενώ είχε αναλάβει την Έρευνα Μετανάστευσης στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Μετά το πραξικόπημα του 1967 ο Βασίλης Φίλιας οργανώθηκε μαζί με άλλους διανοουμένους την αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα». Τον Ιούνιο του 1968 συνελήφθη από την Ασφάλεια και οδηγήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ. Τον Μάιο του 1969 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε 18,5 χρόνια φυλακή. Με την αμνηστία του 1973 αφέθηκε ελεύθερος.
Το 1974 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και υπήρξε επικεφαλής του κέντρου μέχρι το 1981.
Το 1975 διορίζεται εντεταλμένος υφηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και το 1977 εκλέχθηκε καθηγητής.
Τον Ιούνιο του 1975 διαγράφτηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Το 1975 άρχισε να συνεργάζεται με την Ελευθεροτυπία (μέχρι το 1986) και υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού «Οικονομία και Κοινωνία».
Από το 1977 και για σειρά ετών δίδαξε στη Σχολή Ελευθέρων Σπουδών «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας». Από το 1978 έως το 1987 έδωσε διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου – θεσμού που σύστησε το Υπουργείο Παιδείας.


Το 1980 – 1981 διατέλεσε Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το διάστημα 1985-1989 διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και διευθυντής σύνταξης στην «Αεροπορική Επιθεώρηση» του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Στις εκλογές του 1985 συμμετείχε ως υποψήφιος συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, σε μη εκλόγιμη θέση. Το φθινόπωρο του 1985 ήταν συνιδρυτής του φορέα Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα.
Το 1986 διαφοροποιήθηκε από την φιλοκυβερνητική γραμμή της Ελευθεροτυπίας, αποχώρησε και άρχισε συνεργασία ως σχολιογράφος με την εφημερίδα Πρώτη έως το 1988, οπότε διέκοψε και συνεργάστηκε με την εφημερίδα Έθνος.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 συμμετείχε ως υποψήφιος του Συνασπισμού στη Β’ Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1989 διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέχρι το τέλος του 1992. Από το 1991 υπήρξε υπεύθυνος της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού «Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος».

Ο Βασίλης Φίλιας συνέγραψε 22 βιβλία. Το βιβλίο του «Κοινωνία και Εξουσία στην Ελλάδα», το οποίο συνέγραψε εξ ολοκλήρου στην φυλακή, αποτελεί ευαγγέλιο για πολλούς επιστήμονες, ενώ το βιβλίο του «Από τα αξέχαστα και λησμονημένα» για τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στην χούντα του 1967, περιγράφει γλαφυρά την εποχή της Αντίστασης.

Χθες κυκλοφόρησε βιβλίο με συμμετοχή του, με θέμα τον αντιστασιακό Κωνσταντίνο Περρίκο, ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιπτάμενου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστασιακού, Οργανωτή και Αρχηγού της ΠΕΑΝ.
Οι συγγραφείς , ανατρέχοντας σε ποικίλες ιστορικές πηγές, αρχεία, μαρτυρίες, αλλά και διασταυρώνοντας πληροφορίες, κατορθώνουν να παραδώσουν ένα κατά τεκμήριο αντικειμενικό έργο, φέρνοντας στο φως τη σπάνια προσωπικότητα, τη ζωή, τη δράση και την ανεκτίμητη προσφορά του Κωνσταντίνου Περρίκου στην Εθνική Αντίσταση.
Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η οργάνωση και η επιτυχής εκτέλεση του πρώτου σοβαρού αντιστασιακού σαμποτάζ σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η ανατίναξη της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας,την 20ή Σεπτεμβρίου 1942, ενίσχυσε το ηθικό του Αντιναζιστικού Αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως επέφερε την πτώση του ηθικού των κατακτητών.
Μία ύψιστη πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τους Γερμανούς και την καταδικαστική απόφαση από το Γερμανικό Στρατοδικείο, η οποία τον οδήγησε στην εκτέλεσή του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την 4η Φεβρουαρίου 1943, αλλά και στην αθανασία.
Η έκδοση περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και την αλληλογραφία του Κ. Περρίκου με την οικογένειά του μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ, η οποία φέρνει στο φως βήμα-βήμα την κορύφωση του δράματος.
Ενα σπάνιο έργο, το οποίο αποτελεί εκπλήρωση χρέους και ελάχιστο φόρο τιμής στον Κ. Περρίκο.

Με πληροφορίες και απο το news247.

Το άρθρο Πέθανε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας. Είχε καταδικαστεί από τη Χούντα. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε μία μέρα πριν τον θάνατό του με θέμα τη δράση του αντιστασιακού Κ. Περρίκου δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
δραση, θεμα, χουντα, βιβλιο, πεθανε, μηχανη του χρονου, υπουργείο παιδείας, ελλαδα, αθηνα, συλληψεις, ελασ, καλοκαιρι, εταιρεία, ΠΑΣΟΚ, ελευθεροτυπια, εκλογες, ΚΚΕ, ιουνίου, συμμετοχή, φως, προσφορες, οφείλεται, news247, βιβλια, εθνος, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εφημεριδα εθνος, αβερωφ, βερολινο, βημα, εθνικη, μηχανη του χρονου, περιοδικα, πλαισιο, σοσιαλισμος, υπουργείο παιδείας, φως, news247, αθανασια, αρθρο, αμνηστια, ανθρωπος, διαστημα, διδακτορικο, διπλωμα, ελασ, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευαγγελιο, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, ηθικο, νομικη, οικογενεια, οφείλεται, παντειο, πρυτανης, πρωταγωνιστες, πτυχιο, συντομα, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, ταλαιπωρια, τεκμηριο, τμημα, τριτη, φυλακη, φθινοπωρο, ασφαλεια, εθνικο, φυλακες, υπουργειο, ιουνίου, καρδια, κωνσταντινου, πηγες, πληροφοριες, υλικο
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Βασίλης Φίλιας, Κατά, Έγραψε, Κωνσταντίνου Περρίκου,pethane, vasilis filias, kata, egrapse, konstantinou perrikou