Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και μάχομαι τον φασισμό. Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Παρακολουθήστε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σε απευθείας σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας

Με τον χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε και επίσημα το συλλαλητήριο της Αθήνας. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, που σιγοτραγουδούσε το «θα σημάνουν οι καμπάνες», απευθύνθηκε σε πλήθος κόσμου που έχει μαζευτεί από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και έστειλε από την εξέδρα, που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας ενωτικό λόγο για τους πολίτες.

Μάλιστα, επισήμανε πως οποιαδήποτε

κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το όνομα είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα το λαό (δημοψήφισμα).

«Μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη», επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό. O μεγάλος μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε και στην επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, σημειώνοντας «προσπάθησαν να με εμποδίσουν να μιλήσω εδώ σε σένα».

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό, στην πιο πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη. Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή, όχι στον όρο Μακεδονία, θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας. Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα.

Να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα με το όνομα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια

Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες, ώστε σήμερα να φαίνεται μάταιο για αυτούς να ζητούν να αλλάξουν το όνομά τους

Με μια κολοσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας αυτή

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου -που συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος- μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος.

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, πολίτες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ξεκίνησαν, με προορισμό την Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών περισσότερα από 1.500 πούλμαν αναμένεται να μεταφέρουν στην πρωτεύουσα όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Το άρθρο Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και μάχομαι τον φασισμό. Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Παρακολουθήστε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σε απευθείας σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρακολουθήστε, Μακεδονία, Αθήνας,parakolouthiste, makedonia, athinas