Μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό. Οι γυναίκες αναπτύσσουν τέσσερις φορές πιο συχνά αντισώματα. Καθηγητής Γώγος: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων

Οι γυναίκες αναπτύσσουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού τέσσερις φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες δείχνει νέα μελέτη για την Ελλάδα με την υπογραφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και ομάδας 18 ακόμη επιστημόνων από 7 πανεπιστημιακές κλινικές.

Οι Ζαχαρούλα Μπογογιαννίδου, Αλέξανδρος Βόντας, Κατερίνα Δαδούλη, Μαρία Κυρίτση, Σωτήρης Σωτηριάδης, Δημήτρης Νικούλης, Βαρβάρα Μουχτούρη, Μιχάλης Κουρέας, Ευάγγελος Καζάκος, Εμμανουήλ Σπανός, Γεωργία Γκιούλα, Ευαγγελία Ντζάνη, Αλέξανδρος Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Βατόπουλο, Ευθυμία

Πετινάκη, Βασιλική Παπαευαγγέλου, Ματθαίος Σπελέτας και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου διενήργησαν ειδικά τεστ αντισωμάτων προκειμενου να μπορέσουν να προσδιορίσουν το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορωνοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatronet, τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν είχαν περισσέψει – σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια – από εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και προέρχονταν από ανθρώπους που είχαν κάνει γενικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος για κάποιο χρόνιο νόσημα ή άλλη πάθηση, άσχετη με τον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης: Ο πάστορας που έκανε σατανιστικές τελετές και βίαζε παιδιά. Η πραγματική ιστορία πίσω από την τηλεοπτική σειρά True Detective …

Τα 6.586 δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τις εξής περιοχές:

1.575 από την Κεντρική Μακεδονία.1.133 από την Αττική.1.115 από την Πελοπόννησο.853 από τη Θεσσαλία.759 από τη Δυτική Μακεδονία.494 από τη Στερεά Ελλάδα.371 από τη Δυτική Ελλάδα.286 από την Ήπειρο.

Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της μέτρησης, μελετήθηκαν 305 παλαιότερα δείγματα (από το 2017) και 94 δείγματα από ασθενείς με κορονοϊό. Με τη χρήση της διαγνωστικής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, επιβεβαιώθηκε η θετικότητα και η αρνητικότητά τους αντίστοιχα.

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν αντισώματα κατά του κορονοϊού στα 24 (0,36%).

Από τα 2.075 δείγματα που είχαν συλλεγεί τον Μάρτιο, θετικά για αντισώματα στον κορονοϊό βρέθηκαν τα 5 (0,24%).

Από τα 4.511 δείγματα του Απριλίου, με αντισώματα στον ιό βρέθηκαν τα 19 (0,42%).

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τόσο στα δείγματα του Μαρτίου όσο και σε αυτά του Απριλίου εντοπίστηκαν περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού σε εκείνα που αφορούσαν γυναίκες, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται τον Απρίλιο, όταν και ξεπέρασε κατά 2 έως 4 φορές το αντίστοιχο των ανδρών. Στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αντισώματα σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για κάθε κρούσμα λοίμωξης από κορωνοϊό που επιβεβαιώνεται με μοριακή εξέταση και ανακοινώνεται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναλογούν 10,2 λοιμώξεις στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πως τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) είναι χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού την επίμαχη περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Ο βιασμός της Κλαούντια Καρντινάλε όταν ήταν 17 ετών. Έμεινε έγκυος, κράτησε το παιδί και το παρουσίασε ως αδερφό της! …

Γυναίκες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο εύρημα ότι τα ποσοστά αντισωμάτων ήταν αισθητά υψηλότερα στις γυναίκες (0,78%) σε σύγκριση με τους άνδρες (0,22%). Η εικόνα αυτή – σημειώνουν – έρχεται σε αντίθεση με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες το 56% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έως τα τέλη Απριλίου, αφορούσαν άνδρες.

Η διαφοροποίηση αυτή αποδίδεται σε ενδεχόμενη μη αξιόπιστη τυχαιοποίηση του δείγματος που εξέτασαν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι στην αρχή της επιδημίας μόνον όσοι εμφάνιζαν μέτρια ή έντονα συμπτώματα υποβάλλονταν σε τεστ για κορονοϊό. Οι άνδρες ασθενείς – εξηγούν – είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της CΟVΙD-19: το 73,6% των θανάτων από τη νόσο και το 73,7% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα αφορά στους άνδρες. Παρόμοιες διαφορές, ωστόσο, μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Καθηγητής Γώγος για κορωνοϊό: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων – Στο 1 ο δείκτης RT

Το ότι στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, πέρα από τη χρήση μάσκας, είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία, αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία». Ωστόσο, όπως είπε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα

Την ίδια ώρα, ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών. «Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», επισήμανε. Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δε είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.

Στο 1 ο δείκτης RT

Παράλληλα, σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων. Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

Πέρα όμως από τα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των νοσούντων. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», κατέληξε ο κ. Γώγος.

The post Μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό. Οι γυναίκες αναπτύσσουν τέσσερις φορές πιο συχνά αντισώματα. Καθηγητής Γώγος: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελέτη, Σωτήρη Τσιόδρα, Καθηγητής Γώγος,meleti, sotiri tsiodra, kathigitis gogos