Μάντσεστερ Σίτι: Αποκλεισμός δύο χρόνων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ. Οι χορηγίες του Σεΐχη και η συμπεριφορά που την «έκαψαν»

Βαριά καμπάνα της UEFA στην Μάντσεστερ Σίτι, αφού την… πετά από το Champions League για δυο χρόνια (2020-21, 2021-22), ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο – σοκ ύψους 30 εκατ. ευρώ!

Πρωτόγνωρη καμπάνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA πετάει εκτός Champions League

τη Μάντσεστερ Σίτι για την επόμενη διετία – 2020-21, 2021-22 απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -, ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ!
Ο λόγος; Σοβαρή παραπλάνηση του διοικητικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναφορικά με τους κανόνες του FFP.

Η αυστηρότητα της τιμωρίας αντανακλά το πόσο σοβαρά θεωρούν τα αρμόδια όργανα της UEFA, την παραβίαση των κανόνων από τον σύλλογο και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.
Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου πως έχει διογκώσει ψευδώς τα έσοδα χορηγιών, όταν υπέβαλε τον φάκελο στο πλαίσιο συμμόρφωσης του FFP, του οικονομικού σώματος ελέγχου της UEFFA.
H ένοχη διαπίστωση άρχισε από την έρευνα και τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων από το «Der Spiegel».
Τα «διαρρεύσαντα» ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα έδειξαν ότι ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία του τμήματος, του γηπέδου και των Ακαδημιών από την αεροπορική εταιρεία της χώρας του, την Etihad.
Ένα από τα διαδεδομένα έγγραφα υποδεικνύει ότι μόνο 8 εκατ. λίρες από αυτή τη χορηγία το 2015-16 χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του Μανσούρ.

Όλες αυτές οι εταιρείες λάμβαναν χρήματα το Abu Dhabi United Group, που ανήκει στον Μανσούρ, και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο σύλλογο μέσω των υπερκοστολογημένων χορηγιών.
«Παρακαλώ σημειώστε ότι από τις 67,5 εκατ. λίρες μόνο οι 8 έρχονται απευθείας από την Etihad», ανακαλύφθηκε σε e mail του οικονομικού διευθυντή της Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel μέχρι το 2012 είχαν μπει με αυτόν τον τρόπο 127,5 εκατ. λίρες στα ταμεία του συλλόγου. Αυτά αποκαλύπτονται στο «κεφάλαιο 1″ του δημοσιεύματος του Spiegel – υπόθεση WikiLeaks – και αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο.
Όταν κατηγορήθηκε η Σίτι τον περασμένο Μάιο, ο σύλλογος αρνήθηκε έντονα κάθε κατηγορία, λέγοντας ότι είχε υποβληθεί σε μια «εχθρική» διαδικασία που αγνοούσε «ένα πλήρες σύνολο αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Οι «πολίτες» εξ αρχής κατηγορούνταν για ισχυρές «ενέσεις» χρημάτων από τον Σεΐχη Μανσούρ και τις σχέσεις του με την Μέση Ανατολή, ωστόσο, η Σίτι φρόντιζε κάθε φορά να βγαίνει στην αντεπίθεση επικοινωνιακά και ν’ αποκρούει οτιδήποτε αναφερόταν για εκείνη και το FFP.

Όπως τονίζεται στους κυριότερους λόγους που οδήγησαν στην τιμωρία του συλλόγου, από το 2012 έως και το 2016 παρουσίασε υπερβολικά ποσά που μπήκαν στα ταμεία της από χορηγίες και σχέσεις με σπόνσορες, ενώ, το γεγονός πως δεν κράτησε μια πιο μετριοπαθή στάση αλλά κάθε φορά εναντιωνόταν στην UEFA ανοίγοντας «μέτωπο», δεν τη βοήθησε καθόλου.

Το ίδιο έγινε και μετά την ανακοίνωση της ποινής (υπενθυμίζεται πως αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δυο σεζόν και πληρώνει πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ), κάνοντας λόγο για εξέλιξη που απογοητεύει την ομάδα, αλλά… δεν την εκπλήσσει.

Ασκεί έφεση η Σίτι

Η αντίδραση των πρωταθλητών Αγγλίας ήταν άμεση, εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση στην οποία αφήνουν σαφείς υπαινιγμούς για προδιατεθειμένη απόφαση της UEFA και επισημοποίησαν ότι θα ασκήσουν το συντομότερο δυνατόν έφεση στο CAS.

«Τον Δεκέμβριο του 2018, ο υπεύθυνος της UEFA στην διεξαγόμενη έρευνα είχε προμηνύσει το αποτέλεσμα και το πόρισμα που σκόπευε να αποδώσει στην Μάντσεστερ Σίτι», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση και πλέον η υπόθεση θα περάσει στα χέρια του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Τι χάνει η ομάδα του Πεπ μετά την τιμωρία;

Σε πρώτο πλάνο, ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός σημαίνει ότι δεν θα έχει αντίκρισμα η θέση της στο πρωτάθλημα και το ένα εκ των τεσσάρων εισιτηρίων του Champions League θα δοθεί στην 5η της βαθμολογίας. ‘Ετσι, αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα, η Σέφιλντ θα έπαιρνε την θέση των Πολιτών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μπορεί το πλασάρισμα της Σίτι να μην μετράει εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, σύμφωνα με την «Independent», κινδυνεύει και με αφαίρεση βαθμών, κάτι που θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στην βαθμολογία. Όσο αφορά τα οικονομικά του συλλόγου, η ζημία ενδέχεται να ξεπεράσει σε σύνολο τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο υπολογισμός προκύπτει από τις χορηγίες που θα χάσει το κλαμπ, το λαμβάνειν από την πορεία της στο Champions League που δεν θα μπει στον τραπεζικό της λογαριασμό (περίπου 40 εκατ.), ενώ παράλληλα θα περιοριστεί η δυνατότητα της για δυνατές μεταγραφές, χωρίς την προϋπόθεση της εξόδου στην διοργάνωση. Παράλληλα, το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό για τον ιδιοκτήτη Μανσούρ, το επιχειρηματικό και μη image του οποίου θα πληγεί αισθητά στην πατρίδα του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκεί όπου αντλεί την δύναμη του για να συνδράμει τακτικά στον σύλλογο.

Τόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα όσο και αρκετοί βασικοί παίκτες είναι πιθανό να αναζητήσουν άλλη ποδοσφαιρική στέγη, γεγονός που θα κάνει τη ζημιά στα ταμεία μεγαλύτερη.Gazzetta

The post Μάντσεστερ Σίτι: Αποκλεισμός δύο χρόνων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ. Οι χορηγίες του Σεΐχη και η συμπεριφορά που την «έκαψαν» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα