«Ίταλους» εναντίον «Άδωνι». Ποιο είναι το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη. Το ελληνικό είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών αλλά ένα ιταλικό εμφανίζεται παλαιότερο

Ερευνητές μετά από εξονυχιστικές επιστημονικές μελέτες βρήκαν το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης, που βρίσκεται νότια της Νάπολης.

Με βάση την επιστημονική χρονολόγηση, το πεύκο που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο έχει ηλικία 1.230 έτη.

Το πεύκο, που ονομάστηκε «Ίταλους» «έκλεψε την πρωτιά, από τον «Άδωνι» το ελληνικό πεύκο που βρίσκεται στην Πίνδο και μέχρι πρότινος θεωρούταν το πιο παλιό δέντρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, όταν το 2016 είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό οικολογίας «Ecology». Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν μεταξύ άλλων,

ότι η χρονολόγηση του δέντρου με τη μέθοδο των σαχτυλίων ήταν μια δύσκολη επιχείρηση όσον αφορά το «Ίταλους», καθώς το εσωτερικό του πεύκου είχε μεγάλες φθορές.

«Το εσωτερικό του ήταν σαν σκόνη, ποτέ ξανά δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο» δήλωσε στο National Geographic ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Αλφρέντο Ντι Φίλιπο του Πανεπιστημίου της Τούσκια στο Βιτέρμπο.

Με βάση την επιστημονική χρονολόγηση, το πεύκο που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο έχει ηλικία 1.230 έτη

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και υπομονή, οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός, ότι ο πρώτος δαχτύλιος του «Ίταλους», σχηματίστηκε το 789 μ. Χ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι δαχτύλιοι του ιταλικού πεύκου μεγαλώνουν ξανά, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι το δέντρο θα φθάσει τα 1.300 χρόνια.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα, που αρκετοί εκτιμούν ότι ξερνούν τα 1.500 χρόνια, ωστόσο χωρίς τις κατάλληλες μελέτες, δεν γίνεται να εξακριβωθεί η ακριβής ηλικία τους.

Στον κόσμο, το αρχαιότερο γνωστό επιστημονικά επιβεβαιωμένο δέντρο, είναι ένα πεύκο που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και η ηλικία του αγγίζει τα 5.000 χρόνια.

Υπάρχει, επίσης, ένα νορβηγικό έλατο που μετρά σχεδόν 10 χιλιετίες ζωής. Ωστόσο, είναι δέντρο – μέλος αποικίας, το οποίο ανήκει σε μια ομάδα όμοιων γενετικά δέντρων, που μοιράζονται το ίδιο σύστημα ριζών, αλλά γεννούν ξεχωριστούς κορμούς και κλαδιά.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης βρέθηκε στην Πίνδο και ήταν ήδη 500 ετών όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα είδος πεύκου που λέγεται ρόμπολο και οι επιστήμονες δεν αποκαλύπτουν τη θέση του για να το προστατεύσουν

The post «Ίταλους» εναντίον «Άδωνι». Ποιο είναι το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη. Το ελληνικό είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών αλλά ένα ιταλικό εμφανίζεται παλαιότερο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα